10 iul. 2010

Topul rusinii parlamentare

Cine sa guverneze, cine sa fie alternativa? Este intrebarea cu raspuns deprimant care-ti vine in minte citind recentul raport al Institutului pentru Politici Publice, referitor la activitatea parlamentarilor in sesiunea de-abia incheiata.

Au ramas restante nici mai mult nici mai putin decat 200 de proiecte de lege, dintre care unele sunt de maxima importanta, cum ar fi legea invatamantului. Intr-un fel poate ca e mai bine asa, decat sa fi trecut masacrata, cum s-a intamplat cu legea ANI.

Si cum sa fie altfel cat timp prezenta, reportata la voturile finale, este jalnica.

Un singur senator (Gheorghe David -PD-L) si doar patru deputati (Iustin Cionca Arghir, Cristian Petrescu, Mihai Cosmin Popescu si Iulian Vladu - toti PD-L) au fost la toate voturile finale.

In extrema cealalta a chiulului cronic, vedem nu numai nume cu mult mai multe, ci si foarte importante: senatorii Crin Antonescu, Catalin Voicu, Ioan Ghise, Dan Voiculescu, Cristian Diaconescu si deputatii Doru Frunzulica, Robert Negoita, Bogdan Niculescu Duvaz si Nicolae Banicioiu, n-au dat prea prin Parlament.

Crin Antonescu, spre exemplu, are o prezenta de, tineti-va bine!, 0,92%, adica a fost prezent la doar 3 voturi electronice. Domnul Antonescu este presedinte de partid, este aspirant, cu sanse, la functia suprema in stat, ar trebui sa fie un model pentru toti colegii sai si pentru toti romanii care sa-l urmeze si sa-l voteze.

In orice firma sau institutie, acest model ar fi dat afara fara cea mai mica problema, in virtutea prevederilor Codului Muncii. Pentru ca in orice institutie sau firma un astfel de angajat nu si-ar justifica leafa.

Ei bine, domnul Antonescu nu poate fi dat afara din Parlament, unde a ajuns desi a pierdut alegerile in colegiul unde a candidat, fiind invins de Ionut Popescu si calificandu-se, totusi, in virtutea redistribuirii.

Domnia sa incaseaza in continuare bani publici, si nu putini, pe care nu-i merita si nu-i poate justifica prin activitatea parlamentara.

Intrebat, in urma cu cateva saptamani de Dan Tapalaga despre prezenta a zis ca nu este obligat sa dea socoteala si l-a jignit pe ziarist. Adica prezidentiabilul Crin Antonescu socoteste ca nu are de dat socoteala pentru banii publici din care este platit si nici nu admite intrebari pe aceasta tema.

Asta nu insemana insa ca domnia sa nu poate ajunge presedinte al Romaniei, caci multi romani nu simpatizeaza modelele incomode si se simt mai confortabil in compania unui chiulangiu.

Oare si la Palatul Cotroceni Crin Antonescu ar marca o prezenta la fel de spectaculoasa? Daca da, ma tem ca timpul petrecut acolo nu i-ar ajunge nici macar sa promulge legile.

Domnia sa, la fel ca multi alti politicieni care jelesc non stop soarta banului public, ar trebui sa stie ca prima forma de respect fata de acesta este sa nu-l incasezi fara sa-l meriti.

Observam ca in topul chiulangiilor sunt covarsitor parlamentari ai opozitiei, adica cei care ar trebui sa reprezinte alternativa la actuala guvernare cu toate jhobele ei. Iar prima conditie a unei alternative reale ar trebui sa fie seriozitatea.

Nu stiu ca vreunul dintre marii chiulangii sa fi emis vreun proiect politic de mare anvergura, in schimb cei mai multi, in frunte cu Ioan Ghise sunt invitati permanenti ai televiziunilor de stiri.

Intrebat cum justifica prezenta dezastruoasa, domnul Ghise pretinde ca ea reprezinta o forma de protest fata de putere ale carei proiecte de lege le-a refuzat. L-as fi crezut daca ar fi fost prezent in Parlament la voturile finale si ar fi anuntat de la tribuna ca le boicoteaza.

Politica nu se face in studiouri prietenoase de televiziune, ci in Parlament, cu proiecte, dezbateri si negocieri. 

3 comentarii:

  1. Acest articol trebuie preluat de cat mai multi. trebuie să vadă și poporul cine-i sunt aleșii...

    RăspundețiȘtergere
  2. lichelismul cronic de care sufera chucky caracterizeaza mai intreg pnl acum...la asa partid, asa lider...ma bucu totusi ca chuky va ingropa pnl in 2012...sa le fie cenusa usoara...

    RăspundețiȘtergere
  3. Crin Ofilit Antonescu este primul chiulangiu si latrau al tarii sustinator al inftractorului de Dinu Patriciu care este un escroc ordinar dator statului roman cu suma de 600000000 de euro + penalizari Huoooooooooooooooooooooo!!!

    RăspundețiȘtergere