11 mai 2010

Ramona Manescu: Nu putem sa sanctionam cetatenii pentru ca Guvernul este incompetent

Romania nu trebuie sanctionata pentru ca Guvernul este incompetent, sustine europarlamentarul Ramona Manescu, adaugand ca va incerca, la Bruxelles, sa lupte impotriva propunerii de taiere a fondurilor europene in cazul statelor care au deficite bugetari mari.
Comisarul european Olli Rehn a propus suspendarea fondurilor structurale pentru tarile care incalca in mod repetat regulamentele privind deficitele bugetare. Potrivit europarlamentarului roman, daca propunerea va fi acceptata, Romania s-ar afla in situatia de a pierde finantarea Uniunii Europene.

"Nu cred ca este corect si nu cred ca este benefic pentru Romania. Fondurile structurale sunt de fapt fonduri care se intorc din contributiile romanilor, romanii contribuie cu o anumita suma la bugetul UE si din aceasta suma, o parte se introc sub forma de fonduri structurale.

Aceste fonduri structurale merg in zona beneficiarilor locali, regionali, la firme private, la ONG-uri, merg exact la cetateni. Cum ar fi sa sanctionezi cetatenii pentru o proasta guvernare economica, cum e in Grecia si in Romania? Atunci pierdem din vedere obiectivul principal, si anume de a elimina diferentele majore care exista intre diferitele zone majore din Europa. Nu putem sa sanctionam Romania pentru ca guvernul este incompetent, ar fi o crunta nedreptate fata de cetateni", a declarat europarlamentarul roman, la TV Ziare.com.

Europarlamentarul adauga ca alte propuneri care ar putea afecta Romania sunt cele care privesc drepturile in tarilor cu probleme economice din UE.

"Sunt colegi care au venit cu propuneri de a se retrage dreptul de vot statelor care depasesc deficitul bugetar acceptat, sunt niste aberatii la care nici nu ar trebui sa ne raportam, niste lucruri care vin in special din zona Germaniei (...). Ceea ce nu spun germanii este ca, desi sunt cei mai mari contributori, sunt si cei mai mari beneficiari: avand in vedere acest argument ar trebui sa incerce sa fie putin rezonabili", a declarat Ramona Manescu.

Ramona Manescu precizeaza ca banii europeni sunt esentiali pentru redresarea economica a Romaniei, iar problema reala este ca informatiile despre accesarea de fonduri nu ajung la cetateni, adica la beneficiari.

"De vina nu sunt romanii, ci birocratia si autoritatile de manegement, acelea care sunt de fapt gestionate si coordonate de la nivelul ministerelor. Modul in care sunt gestionate afecteaza in mod direct cetatenii, beneficiarii acestor fonduri, care nu ajung la cetatean", sustine Ramona Manescu, adaugand ca este necesar un mecanism de monitorizare si evaluare, pentru eliminarea situatiilor in care banii sunt distribuiti gresit sau exista fraude.

"Comisia constata ca din anumite state membre raportarile nu au fost cele reale, exact acest lucru s-a intamplat cu Grecia. Ei au facut raportari, insa nicio raportare nu a fost reala, au raportat exact ca Ceasuescu, aici este problema Comisiei", a declarat Ramona Manescu. Ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu