3 mai 2010

Licitaţii cu iz penal la Primăria Capitalei

În premieră pentru mandatul lui Oprescu, Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis un dosar penal cu nume de cod „PMB”. Ancheta vizează o serie de licitaţii organizate de Administraţia Străzilor, condusă de directoarea Alina Roman.

Direcţia Naţională Anticorupţie are în lucru un dosar penal în care se investighează o serie de fapte comise la Primăria Municipiului Bucureşti.

Informaţia, venită pe surse în primă fază, a fost infirmată de cei de la primărie. Astăzi vă prezentăm dovada că dosarul DNA există, iar structura vizată este Administraţia Străzilor, acolo unde şef este Alina Roman, cunoscută în primărie ca „blonda de la străzi”.

Adresa DNA-ului, trimisă Consiliului General al Municipiului Bucureşti, a fost blocată pe traseu şi ţinută la secret. Abia astăzi, la peste o lună de când a ajuns la PMB, hârtia cu pricina le va fi prezentată şi consilierilor.

Obiectul dosarului: pasajele Victoria şi Unirii

Pe 26 martie 2010, DNA-ul a trimis primăriei o solicitare ce a semănat panică în toată instituţia condusă de Sorin Oprescu. „În interesul solicitărilor ce se desfăşoară în dosarul penal cu numărul de mai sus, vă rugăm să ne trimiteţi, în copie, hotărârea 299/31.08.2009, împreună cu toate anexele aferente, precum şi orice alt document care a stat la baza emiterii acestei hotărâri”.

Acesta este textul adresei, semnate chiar de Doru Ţuluş, şeful Secţiei a II-a a DNA. Pentru cine nu cunoaşte conţinutul acelei Hotărâri de Consiliu, vă informăm că este cea prin care PMB a decis reabilitarea pasajelor Unirii, Victoriei şi Muncii, precum şi stabilirea indicatorilor economici la 65 de străzi principale din oraş.

Trecerea acestei hotărâri prin Consiliu a fost urmată, cel puţin straniu spun cei de la primărie, de o majorare de salariu aprobată de Sorin Oprescu pentru subordonata sa ce conduce Administraţia Străzilor.

Istoria reabilitării pasajelor cu pricina a lăsat o gaură serioasă în bugetul primăriei. Iniţial, la începutul anului trecut, a fost organizată o licitaţie pentru reabilitarea a trei pasaje, pe listă fiind inclus şi Pasajul Muncii. Pachetul a fost câştigat de Societatea de Construcţii în Transporturi (SCT) Bucureşti SA, una dintre firmele care câştigă tot mai des lucrări în mandatul lui Sorin Oprescu.

Valoarea maximă iniţială pentru lucrare trebuia să fie de 6 milioane de lei, pentru toate cele trei pasaje. Primăria a hotărât însă că va schimba regula jocului, ca urmare a indicaţiilor venite de la arhitectul- şef. Acesta a insistat pentru tapetarea cu granit a pereţilor celor trei pasaje.

Ilegalitatea: suplimentarea indicatorilor economici

Deşi contractul iniţial cu firma SCT prevedea renovarea şi iluminatul a trei pasaje, în final au rămas doar două, cel de la Muncii urmând să fie refăcut de primărie în regie proprie.

S-a bătut palma şi la costuri: Unirii - 1,7 milioane de lei şi Victoria - 2,5 milioane. Ceea ce a urmat este exact obiectul anchetei DNA. Indicatorii economici pentru pasaje au fost măriţi succesiv, de două ori. De la valoarea maximă de 6 milioane de lei s-a ajuns să se plătească SCT-ului 15 milioane de lei pentru Unirii şi 18 milioane pentru Victoriei.

La acest capitol însă, legea e foarte clară. Majorarea cu mai mult de 50 la sută a indicatorilor economici presupune organizarea unei noi licitaţii. Administraţia străzilor a lăsat lucrurile aşa cum erau în primul contract, iar suplimentările au fost semnate, se pare, prin dispoziţii de primar.

Bizar este şi faptul că Pasajul Victoriei, deşi este mult mai scurt, a costat mai mult decât Unirii, în condiţiile în care lucrările de reabilitare au fost aceleaşi.

SCENARIU

Primarul Sorin Oprescu a minţit cu nonşalanţă sau a fost păcălit de subalterni

În decembrie anul trecut, la inaugurarea Pasajului Unirii, primarul Sorin Oprescu a declarat peste tot că reabilitarea Pasajului Unirii a costat 2,5 milioane de lei.

În realitate, cu acordul „blondei de la străzi”, firma SCT a primit aproape 15 milioane, după modificarea indicatorilor economici. Astfel, fie Sorin Oprescu a minţit, încercând să ascundă suma astronomică plătită, fie a fost informat greşit de către cei de la Administraţia Străzilor.

La rândul ei, directoarea Alina Roman nu ştie nimic despre acţiunea DNA. „Nu am primit niciun document de la Parchet şi nu cunosc să facem obiectul vreunei anchete”, ne-a declarat telefonic şefa de la Străzi.

În aceste condiţii, facsimilul publicat în „Evenimentul zilei” ar putea să o lumineze pe „blonda de la străzi”. La începutul acestei luni, pe capul ei va mai veni şi Curtea de Conturi, care urmează să facă un control de proporţii în toată Primăria Capitalei.

„Evenimentul zilei” va prezenta şi un alt episod investigat de DNA în acelaşi dosar. Este vorba despre o firmă de construcţii care a câştigat aproape toate licitaţiile la străzi. Recent, aceasta a adjudecat 34 de străzi, deşi la licitaţii a venit cu oferte financiare mult mai mari decât concurenţa. Sursa: EVZ.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu