18 mai 2010

Osservatorio Balcani: Romania, panza spionilor din Est

Romania a devenit o "panza a spionilor" care provin cel mai adesea din tarile de Est, atrasi in mod special de anuntul ca tara noastra va gazdui scutul american antiracheta, iar serviciile secrete sunt preocupate in permanenta de prezenta acestora, mai ales a spionilor care provin din fostul spatiu sovietic.

Interesul agentilor 007 straini este direct legat de hotararea Bucurestiului de a gazdui pe teritoriul Romaniei scutul american antiracheta incepand cu anul 2015, scrie Osservatorio Balcani e Caucaso.

Directorul SRI, George Maior, a declarat in mai multe ocazii ca e foarte important ca tara noastra sa fie pregatita sa raspunda unor eventuale actiuni ofensive de spionaj. Seful Serviciilor Romane de Informatii a mai declarat intr-un interviu, acordat cotidianului "Romania Libera", ca agentii straini la care se refera provin din tari care sunt din Est, dar nu doar de acolo.

Interesul pentru tara noastra a fost deja anuntat dupa constituirea unei baze militare americane la Constanta, langa Marea Neagra. Maior a mai spus ca agentii 007 la care a facut referire nu provin neaparat din tari ostile tarii noastre, dar uneori au interese divergente.

Si directorul Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a acordat recent un interviu cotidianului "Romania Libera" in care a precizat ca Romania este implicata intr-o situatie complexa determinata de pozitia geostrategica.

Directorul SIE a mai spus ca "spionajul roman este unul dintre cele mai valoroase din NATO", luand in considerare ca tocmai s-a deschis la Oradea scoala de spionaj a NATO.

Romania, reteaua spionilor internationali

In urma declaratiilor acestor functionari, Romania pare a fi o adevarata panza de spioni din intreaga lume. Si se pare ca totul este legat de scutul american antiracheta de care s-a aratat foarte ingrijorata si conducerea de la Moscova, scriu jurnalistii de la Osservatorio Balcani e Caucaso.

Secretarul NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat ca scutul antiracheta pe care vrea SUA sa il instaleze pe teritoriul Europei este de maxima importanta, luand in considerare ca exista amenintari nucleare din partea Iranului. Oficialul a mai precizat ca si o colaborare cu Rusia ar fi prolifica atunci cand este vorba de amenintari la siguranta.

Intre timp, pentru prima data mai multi militari din tari membre NATO au participat la parada de pe 9 mai din Piata Rosie de la Moscova, dedicata victoriei sovietice fata de nazisti din al Doilea Razboi Mondial. Au fost militari din SUA, Marea Britanie, Franta si Polonia.

Insa in ceea ce priveste Romania autoritarile trebuie sa rezolve o contradictie care preocupa de mult timp opinia publica locala, scrie Osservatorio Balcani e Caucaso, si anume legatura puternica de prietenie cu SUA, luand in considerare ca a acceptat scutul antiracheta, in conditiile in care nici pana in prezent romanii nu pot sa calatoreasca acolo fara viza. Circa 25% din cererile de viza ale romanilor sunt respinse de autoritatile americane.

Romania aspira sa intre in programul Visa Waiver care ii ajuta pe cetateni sa calatoreasca mai usor in SUA, insa viitorul nu arata foarte roz. Sursa: Ziare.com

Un comentariu:

  1. daca tot avem numarul cel mai mare de agenti secreti pe cap de locuitor din europa, de ce nu ii punem la munca sa contracareze "munca' astora din est?

    te astept la mine pe blog unde discutam cum ION ILICI ILIESCU A TRECUT IN NEFIINTA!!!!

    RăspundețiȘtergere