25 nov. 2009

Chirtoaca: Noi de ce avem in continuare zidul de la Prut?

Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a declarat, mercuri, la Facultatea de Drept din Bucuresti, ca nu intelege de ce exista in continuare zidul de la Prut, vize pentru Romania si Republica Moldova si s-a intrebat daca exista forta necesara pentru a rezolva aceasta problema pe care o are natiunea romana.

Dorin Chirtoaca, absolvent al Facultatii de Drept din Bucuresti, a rostit un discurs cu ocazia implinirii a 150 de ani de la infiintare acestei institutii de invatamant superior, ocazie cu care a vorbit despre "zidul de la Prut" si i-a multumit presedintelui Traian Basescu pentru sprijinul acordat pana in prezent pentru a rezolva problemele dintre Romania si Republica Moldova.

Chirtoaca a precizat ca, in urma cu o saptamana, a participat la o intrunire in Catalonia, Spania, alaturi de oficiali ai Uniunii Europene, europarlamentari, in care s-a vorbit deschis despre democratie si eliberare nationala.

"M-am intrebat: daca asa ceva se poate face in sanul Europei Unite si nimeni nu are nicio obiectie, noi de ce avem in continuare zidul de la Prut, vize pentru Romania si vize pentru Republica Moldova? Oare nu avem forta necesara pentru a putea si rezolva aceasta problema, pe care o are in prezent natiunea romana?", a declarat Chirtoaca, sustinand ca apreciaza sprijinul primit pana acum din partea sefului statului roman in aceasta problema.

Primarul Chisinaului a mai spus ca a lucrat, in 1991, in Comisia pentru elaborarea Constitutiei si a participat la dezbaterile privind structura viitoare a Parlamentului Romaniei.

"Aceeasi dezbatere am avut-o si pe bancile facultatii: doua Camere, o Camera? Iata, ca in 2009, dezbaterea de acum 20 de ani a devenit realitate si solutia propusa atunci a fost confirmata prin referendum de romani, inclusiv de romanii din Republica Moldova, cu o majoritate covarsitoare de 90%", a spus Chirtoaca.

Dorin Chirtoaca a vorbit si despre realitatile pe care le intampina absolventii de Drept care, cu cat se tin mai mult de ceea ce au invatat la Facultate- respectarea legii, cu atat mai mari sunt presiunile din partea celor care nu doresc asa ceva.

"Este o izbitoare diferenta intre ceea ce se discuta si se preda la facultate si ce este dupa aceea, in realitate. Din propria experienta pot sa va spun: cu cat te tii de ceea ce prevede legea, de ce ne-au invatat profesorii la facultate, cu atat mai mare este presiunea din partea acelora care nu doresc asa ceva. Ti se recomanda, pe toate caile, sa accepti compromisuri, aranjamente si alte foloase necuvenite", a explicat Chirtoaca.

Primarul Chisinaului a dezvaluit, in cadrul discursului prilejuit de aniversarea a 150 de ani de la infiintarea Facultatii de Drept din Bucuresti, ca a absolvit acelasi liceu la care a invatat si Traian Basescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu