19 dec. 2009

The Times, despre profeţia lui Brucan: "Cei 20 de ani s-au terminat, dar românii încă învaţă"

"Nicolae Ceauşescu nu mai e, dar fantoma sa încă bântuie România", scrie ediţia electronică a cotidianului The Times, într-un material dedicat discrepanţelor şi controverselor care macină societatea românească, la două decenii distanţă de la căderea dictaturii.

Românii încă mai învaţă ce este democraţia, scrie The Times, într-o ţară în care memoria îl tratează cu blândeţe pe Nicolae Ceauşescu.

"Potrivit unui sondaj al Biroului de cercetări sociale de luna trecută, jumătate din respondenţi au spus că situaţia în România este mai gravă decât înainte de 1989, 40 la sută au afirmat că viaţa lor este mai grea şi 56 la sută că, în perioada comunistă, oamenii obişnuiţi erau trataţi cu mai mult respect.

Numele lui Ceauşescu este pe buzele tuturor, în autobuze şi în cafenele. Dacă nu eşti unul dintre cei care au fost persecutaţi de el, atunci viaţa în timpul regimului
său pare să fi fost mai sigură decât în prezent" notează The Times.

"Mormântul lui Nicolae Ceauşescu din cimitirul bucureştean Ghencea este modest şi rareori vizitat, însă acest lucru nu reflectă influenţa continuă a fostului dictator asupra ritmului şi sentimentelor ţării”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu