24 dec. 2009

Ei au tras în noi după 22!

Un articol aparut in ziarul Adevarul, face (mai multa) lumina cu privire la evenimentele din 1989:

Nicolae Militaru şi Ion Iliescu sunt marii responsabili pentru cei aproape 1.000 de morţi de după fuga lui Ceauşescu. Unul era braţul armat, celălalt – braţul politic. Timp de câteva ore, cât a durat instalarea lui Iliescu în locul lui Ceauşescu, România a fost o ţară liniştită, fără morţi şi fără terorişti. Apoi a început măcelul.

Ion Iliescu, braţul politic al noii puteri - Preţul: 1.116 morţi

De ce Nicolae Militaru?
Tancurile, vehicule ale spaimei pe străzile Capitalei, în decembrie 1989
Oficial, pe 23 decembrie, când numirea a fost făcută de Ion Iliescu.

Militaru a lucrat după o procedură-standard: militari puşi să-i măcelărească pe alţi militari, la grămadă cu civili. Şi pe unii, şi pe alţii îi anunţa - direct sau prin intermediul altor ofiţeri de rang înalt - că au în faţă terorişti. De regulă, cei care apărau un obiectiv primeau ordin să tragă în TAB-urile, ABI-urile sau camioanele care urmau să se apropie de acel obiectiv, pe motiv că sunt pline cu terorişti. „Teroriştilor" din TAB-uri, din ABI-uri sau din camioane le spunea că trebuie să atace obiectivul, pentru că a căzut în mâinile teroriştilor. Sau nu le spunea nimic.

Cititi tot articolul aici <Adevarul> si va astept sa comentam pe blog si sa raspundem la o intrebare simpla,
De ce vinovatii nu sunt in inchisoare, cand totul este atat de evident?

2 comentarii:

  1. Dupa douazeci de ani sa judeci atit de simplu si sa pui la zid niste oameni care au fost acolo si au facut ceva pentru revolutie nu mi se pare corect.Se iau bucati din acele evenimente si se interpreteaza in fel si chip.Se uita voit s-au nu nebunia care a fost atunci.Si faptul ca alternanta la putere s-a produs si partide declarate mai democratice decit altele au fost la putere si adevarul din 89 legat de terorisi tot nu a aparut ma face sa cred ca nu se poate spune. Parerea mea este ca au fost foarte multe elemente interesate din afara,si daca pina la un punct interesul lor a fost comun (inlaturarea lui ceausescu)dupa,fiecare au actionat altfel.Forte engleze si simpatizanti care doreau reintoarcerea monarhiei au continuat destabilizarea capitalei a se vedea atacul asupra sediilor politiei televiziunii piata universitatii sub asa zisa lupta inpotriva neocomunistilor,din ungaria elemente bine antrenate, dupa bucuresti s-au deplasat la tirgu mures unde au incercat inceperea unui razboi interetnic din fericire prin maturitatea de care a dat dovada ion iliescu s-a evitat la limita.Nu vreau sa il laud in vreun fel si nici sa fiu avocatul dinsului a facut destule greseli dar cred ca ar trebui sa i se recunoasca ce a facut bine.Daca romania a ajuns dupa 20 de ani o tara europeana saraca dar asta este o alta poveste i se datoreaza si lui ion iliescu.Cea mai mare greseala a lui ion iliescu a fost ca a ajuns sa conduca Romania si astfel a incurcat multe planuri facute in afara tarii.Dupa 20 de ani sa te uiti la niste casete si sa debitezi tot felul de scenarii? cine sa creada poate cei care au fost prea tineri s-au cei care au uitat spiritul acelor zile, asta se urmareste? oricum pot spune atit chiar daca nu va place un om indiferent din ce motive lasati istoria inpace si nu o falsificati pentru ca este pacat.Sint evenimente pe care nimeni nu ar trebui sa le murdareasca.Sper ca intro zi presa din romania va arata altfel (prea multe tonomate, antenele ,B1tv, realitatea, otv,ziare)inteleg pina la un punct foamea de bani facuti usor dar chiar merita sa calci in picioare totul?Poate intro zi romanii se vor maturiza suficent incit sa ajungem sa ne respectam intre noi indiferent daca sintem deacord s-au nu cu opiniile celui de linga noi pina la urma asta este democratia nu?Poate sint prea optimist dar daca nu avem speranta nu avem nimic.

    RăspundețiȘtergere
  2. lui iliescu ii urez la cat mai putini ani...tie iti urez sarbatori fericite...

    RăspundețiȘtergere