6 dec. 2010

G.Verheugen: Romania are nevoie de politicieni care pun interesul tarii pe primul loc

Fostul comisar european pentru extindere Gunter Verheugen considera aderarea Romaniei la Uniunea Europeana un succes, in ciuda faptului ca tara este tinuta pe loc de subdezvoltarea politica si administrativa, precum si de coruptie, un obstacol major pentru investitiile straine.
"Ceea ce am dorit sa obtinem prin integrarea Romaniei, o integrare ferma si ireversibila in structurile europene si euroatlantice, s-a realizat. Intentia era sa facem ireversibile transformarile democratice ale Romaniei si, ca o consecinta a acestora, tara sa devina o ancora de stabilitate si pace in aceasta parte a Europei(...)Romania a fost invitata (sa adere la UE, in 1999 - n.r.) din motive politice si strategice extrem de importante.

Tara a indeplinit ceea ce era asteptat sa indeplineasca si europenii au motive sa fie recunoscatori, deci vad aderarea ca pe un succes", a declarat Verheugen intr-un interviu acordat pentru Gandul.

Fostul comisar admite ca Romania are inca o sumedenie de slabiciuni in diverse sectoare.

"Tara este mai putin dezvoltata politic decat altele, dar, in opinia mea, este o chestiune de timp si apartenenta la UE cu siguranta va ajuta Romania sa isi imbunatateasca capacitatile administrative, care sunt inca slabe, trebuie sa o spun, si functionarea sistemului judiciar, care este obstacol major si pentru investitiile straine. Oamenii ar trebui sa fie constienti ca un sistem judiciar imprevizibil nu este doar o problema interna, ci impiedica investitorii internationali sa vina in tara. Si coruptia este un fenomen binecunoscut in Romania care trebuie si este infruntat", a explicat fostul comisar.

Intrebat, in aceste conditii daca s-a schimbat ceva in Romania la aproape 4 ani de la aderarea la UE, acesta a comentat: "N-as spune ca nimic nu s-a schimbat. Vad mari eforturi ale guvernului si ale institutiilor, iar pentru mine nu este nicio surpriza ca ia timp. Totul este o chestiune de cultura politica(...) Aveti nevoie o astfel de cultura politica ce nu mai este orientata catre interesul individual sau al unui singur grup. Aveti nevoie de politicieni care pun interesul al intregii societati, al tarii, pe primul loc si apoi interesul lor. Dar acesta este un lucru pe care o societate trebuie sa-l invete si este nevoie in timp. Partenerii unei astfel de tari ar trebui sa ajute si sa aiba un pic de rabdare".

4 comentarii:

 1. Verheugen face doar o declaratie politica cand afirma cele de mai sus. Romania in ultimii ani nu a evoluat nici in plan politic/administrativ nici in plan economic. Mai rau e ca EU a tolerat si sponsorizat politicienii nostri corupti.

  RăspundețiȘtergere
 2. ne trebuie in jur de 20 de ani sa gasim acest tip de politicieni.te-am luat in blogroll

  RăspundețiȘtergere
 3. doar impinsi de la spate si fortati de imprejurari, aleg romanii se se schimbe..cat am avut comunism? 45 de ani? ne mai trebuie alti 45 de ani pt a ne dezmetici din amorteala imorala in care ne scaldam cu totii...

  RăspundețiȘtergere
 4. te astept la mine pe blog, unde Prea Cucernicul Micul Prostescu se teme de ispita "Dracului" de Basescu!!!!!

  RăspundețiȘtergere