19 nov. 2011

Criza datoriilor suverane: Cine datoreaza ce, cui?

Europa se lupta sa gaseasca o iesire din criza zonei euro, in ciuda cresterii datoriilor, scaderii cresterii economice si a nelinistilor pietei. Dar in contextul in care piata financiara globala este interconectata, care sunt repercusiunile din si in afara spatiului euro?
Tarile care imprumuta bani altor state au putin probleme in timpul perioadelor de boom economic, insa atunci cand o natiune nu-si mai poate controla datoriile, bancile din lume si institutiile financiare care au imprumutat risca sa-si piarda banii, noteaza BBC.

Asadar, in acest sistem international interconectat, cine datoreaza ce, cui?

Grecia
Grecia este puternic indatorata tarilor din zona euro si unul dintre cele trei state care au primit bani din fondul de salvare.
Desi economia Greciei este mica si eventualele daune ale falimentului ar putea fi absorbite de catre tarile din zona euro, temerea cea mare este riscul "contagiunii", adica posibilitatea ca un eventual faliment sa declanseze o catastrofa financiara pentru celelalte economii, mai mari, cum este cea a Italiei.

Irlanda
Una din cele trei tari din zona euro care a primit, pana acum, bani din fondul de salvare. Irlanda a luat masuri dure de austeritate, economia inregistrand o revenire modesta.
Dupa anii de boom economic de pana in 2008, tara a cazut in recesiune din cauza crizei globale a creditelor, care a taiat din fluxul de credite "ieftine" ce a sustinut o crestere mult prea mare in piata imobiliara.
Irlanda are o datorie externa mare, raportata la PIB, pentru ca desi este o tara mica, are un sector financiar important.

Italia
Italia are o datorie foarte mare, dar este o tara relativ bogata, in comparatie cu Grecia si Portugalia. Indoielile cu privire la posibilitatile clasei politice italiene de a gestiona criza si temerile ca datoriile ar putea creste la un asemenea nivel incat economia sa nu le poata sustine au starnit panica pe piete. Franta este cea mai expusa datoriilor Italiei.

Portugalia
Este a treia tara din zona euro care are nevoie de bani din fondul de salvare, pentru ca se afla intr-o recesiune severa. In acest moment, Guvernul portughez implementeaza o serie de masuri de austeritate, planificand si o serie de privatizari pentru a-si repara sistemul financiar subred si a-si reduce povara datoriilor.
Portugalia este puternic indatorata Spaniei, in timp ce bancile sale trebuie sa primeasca 7,5 miliarde de euro de la greci.

Spania
Principala grija a Spaniei este Portugalia, care ii este indatorata cu miliarde de euro. De asemenea, Spania datoreaza sume importante Germaniei si Frantei.
Pe masura ce Guvernul incearca sa-si tina datoriile sub control, exista temeri ca tara ar putea intra din nou in recesiune dupa alegerile parlamentare de duminica, actuala conducere fiind nepopulara dupa taierile din buget si reformele economice.
Boom-ul economic inregistrat in sectorul imobiliar si al constructiilor a impins Spania intr-o recesiune mai profunda decat multe alte tari din Europa.

Franta
Este a doua mare economie din Europa care are o mare expunere pe pietele datornicilor din zona euro. Bancile franceze detin sume mari din datoria Greciei, Italiei si Spaniei. Acest lucru creeaza turbulente pe piata, cumulat cu o crestere economica modesta si o scadere a consumului.

SUA
Desi datoriile Statelor Unite egaleaza propriul Produs Intern Brut, SUA sunt vazute ca o mana sigura. Cele mai multe datorii ale americanilor sunt detinute de China si Japonia, iar Europa are al doilea cel mai mare procentaj.
Asta inseamna ca orice s-ar intampla in Europa o sa aiba un impact profund asupra sistemului bancar american.
In Europa, Marea Britanie, Elvetia si Franta detin cele mai mari sume din datoria externa a SUA, insemnand sute de miliarde de dolari.

Marea Britanie
Britanicii au mari datorii externe, din care cea mai mare componenta este industria bancara. Numarul mare de datorii, raportat la PIB, se explica prin activitatea sectorului financiar, unde exista miscari mari de capital.
Insa nivelul datoriilor externe britanice nu este vazut ca o problema, pentru ca Marea Britanie detine active de valoare foarte mare. Cu toate acestea, economia britanicilor ramane totusi expusa datoriilor italiene si spaniole.
In acelasi timp, Marea Britanie datoreaza sute de milioane Germaniei si Spaniei.

Germania
Cea mai mare economie din zona euro este expusa datoriilor Greciei, Irlandei, Portugaliei, dar mai ales ale Spaniei. Daca una din aceste tari intra in faliment, Germania va fi lovita.
Cresterea economica a nemtilor incetineste, in principal din cauza partenerilor sai din zona euro. Germanii fiind motorul economic al Europei, inseamna ca orice problema pe care ei o au devine una si pentru zona euro si pentru intregul sistem financiar international.

Japonia
A treia economie a lumii are cel mai mare nivel de datorie publica din tarile dezvoltate. Cu toate acestea, datoriile sunt interne, astfel ca nu sunt in risc de faliment.
Criza financiara globala, cutremurul de anul acesta din martie si tsunami-ul care a urmat, precum si un yen puternic, impreuna cu criza europeana a datoriilor, intuneca perspectivele economice ale Japoniei.
Cu toate acestea, Guvernul s-a angajat sa transforme deficitul bugetar anual in surplus, pana in 2020.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu