6 mar. 2010

Proiect marca „Udrea - Kelemen”, atac la patrimoniu

Ministrul dezvoltării şi turismului, Elena Udrea, şi cel al culturii, Kelemen Hunor, au pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă care, în cazul în care va fi aprobat în forma actuală, ar face ca numărul de clădiri-monument distruse să crească. Aşa avertizează atât arhitecţii, cât şi reprezentanţi ai autorităţilor locale. „Sunt două motive principale. Pe de o parte proiectul legislativ elimină două filtre importante. Deşi nu au funcţionat aşa cum ar fi trebuit, acestea au mai «salvat» de la moarte o parte din clădirile de patrimoniu, tăind elanul rechinilor imobiliari", explică unul dintre arhitecţii bucureşteni consultaţi de EVZ.

"E vorba de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice - care ar urma să fie înlocuită de un Consiliu interministerial - şi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, a cărui atribuţie exclusivă în avizarea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) ar urma să fie preluată de consiliile generale ale primăriilor de sector. Pe de altă parte, proiectul prevede că cei care nu vor primi, în 30 de zile, un răspuns din partea Consiliului interministerial vizavi de demolarea sau construirea într-o zonă protejată pot considera că au voie să facă ce vor acolo. E vorba de aşa-numitul «aviz tacit». Introducerea acestuia înseamnă un dezastru pentru patrimoniu în România zilelor noastre”, mai spune el.

Pus în faţa acestor probleme, ministrul culturii pare să bată în retragere, cel puţin în privinţa „avizului tacit”. Oficialii Ministerului Dezvoltării invocă necesitatea evitării unor „amânări nejustificate din partea autorităţilor”.

Prevedere similară, respinsă de preşedintele Băsescu

„Normal ar fi fost ca nici măcar să nu pună problema avizului tacit, cu atât mai mult cu cât acesta a fost motivul pentru care preşedintele Traian Băsescu a respins, cu doar trei luni în urmă, un act normativ similiar”, au explicat specialiştii. Concret, este vorba despre un proiect de modificare a Legii privind autorizarea construcţiilor, retrimisă parlamentului de preşedinte pe 2 decembrie 2009.

Motivul invocat atunci de Băsescu: „Procedura aprobării tacite a autorizaţiilor de construcţie în termen de 30 de zile poate da naştere unor practici periculoase, prin autorizarea unor lucrări de construcţie care încalcă prevederile legale”. Opinia preşedintelui este împărtăşită acum şi de arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, care susţine că proiectul marca „Udrea -Kelemen” nu ar face decât să încurajeze corupţia.

„Este cam dificil să analizezi cum trebuie o documentaţie de urbanism şi să eliberezi un aviz în 30 de zile. Dacă se va aproba acest proiect, se va încuraja corupţia”, a explicat Pătraşcu.

Cât despre PUZ-uri, acesta e de părere că de avizarea lor ar trebui să ocupe Primăria Capitalei şi apoi să fie aprobate de consiliile de sector. „Aşa ar exista un control asupra a ceea ce se întâmplă în Bu cureşti, unde şi aşa sunt probleme, în special la consiliile locale”, a conchis Gheoghe Pătraşcu.

„Se poate modifica acest articol, nu e nimic bătut în cuie”

„Prin înfiinţarea Consiliului interministerial, am încercat doar să simplificăm procedura de acordare a avizului, în sensul ca solicitantul să nu mai fie nevoit să bată două ministere de zile pentru un răspuns (30 la Ministerul Dezvoltării şi 30 la Ministerul Culturii) (...) Practic, dacă proiectul va fi aprobat, cele două ministere ar urma să dea, în 30 de zile, prin intermediul acestui Consiliu, un aviz comun de construcţie în zone protejate”, a dat replica ministrul culturii.

„În cazul în care, în termen de 30 de zile de la data depunerii documentaţiei, solicitantul sau împuternicitul acestuia nu primesc un răspuns, avizul se acordă tacit”, se arată însă în proiectul de ordonanţă. „E drept că această prevedere crează o portiţă prin care s-ar putea comite abuzuri. O să analizăm. Acest articol se poate modifica, nu e nimic bătut în cuie. Noi ne-am gândit la o soluţie de compromis, având în vedere faptul că România s-a angajat în faţa reprezentanţilor Uniunii Europene că va reduce birocraţia”, s-a scuzat Kelemen Hunor.

Oficialii ministerului condus de Elena Udrea au subliniat însă că, deşi ideea nu le aparţine, această prevedere ar trebui menţinută. „Argumentul pentru această iniţiativă a fost evitarea unor abuzuri şi amânări nejustificate din partea autorităţilor’’, au explicat aceştia.

Apoi s-au grăbit să adauge: ,,Propunerea nu a venit din partea noastră şi nici nu a fost luată încă o decizie (...) În momentul în care proiectul va fi finalizat, va fi supus dezbaterii publice şi va putea suferi îmbunătăţiri şi modificări în funcţie de propunerile venite de la partenerii de dialog (asociaţii profesionale, mediul universitar, societatea civilă şi mass-media). (A contribuit Teodora Trandafir)

"Procedura aprobării tacite a autorizaţiilor de construcţie poate da naştere unor practici periculoase, prin autorizarea unor lucrări de construcţii care încalcă procedurile legale.“ TRAIAN BĂSESCU, preşedintele României

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu