23 mar. 2010

VEZI AICI Caracatita VOICU

OPINIA MAGISTRAŢILOR

Politicul, parte integrantă a justiţiei

Articol de: Raluca Dan, EVZ.ro

Politicul a devenit parte integrantă a justiţiei. O spun, la unison, reprezentanţi ai societăţii civile şi magistraţi.

Astfel, Mona Pivniceru, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), consideră că politizarea justiţiei este evidentă. „Dacă citim ce spunea el (n.r. - Cătălin Voicu) că vrea să facă dacă ajungea ministru de interne, atunci e clar că asta e în capul tuturor. Dacă luăm în considerare faptul că cererile funcţionarilor publici se izbesc de refuzul ministrului muncii, Mihai Şeitan, de a pune în aplicare hotărârile judecătoreşti, atunci iarăşi e clar. Noi, magistraţii, putem foarte bine fără politic, se pare că cei din politică nu pot fără noi. Dacă nu se dă o lege clară, prin care hotărârile judecătoreşti să fie aplicate, atunci noi degeaba judecăm”, este opinia vehementă a acesteia.

Viorica Costiniu - preşedintele onorific al AMR şi soţia judecătorului Florin Costiniu - este însă rezervată în a se pronunţa în acest caz. „Nu e corect să fac comentarii, atâta timp cât, cum este firesc, sunt alături de soţul meu”, a explicat aceasta.

„Este clar că în cazul în care se reuşeşte cumpărarea unor hotărâri judecătoreşti, aceşti magis traţi devin subordonaţi economic celor cărora le fac aceste favoruri. Membrii CSM au responsabilităţi mari, printre care şi numirea în funcţii, iar suspiciunile care planează asupra acestor magistraţi creează o reţea care dezvăluie o justiţie aservită unor interese politice”, susţine, la rândul său, judecătorul Cristi Danileţ, reprezentant al Sojust.

Rugăciune pe site-ul AMR


Totodată, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România le cere magistraţilor acuzaţi în dosarul „Voicu” să-şi clarifice public poziţia. Iar, dacă nu-şi vor primi pedeapsa în lumea aceasta „aservită politic”, probabil că „se va întâmpla asta măcar la Judecata de Apoi”, trag nădejde judecătorii oneşti.

„Şi, când, într-o zi, voi muri, va trebui să apar în Augusta ta faţă, pentru ultima judecată. Priveşte cu milă spre mine, Pronunţă, Doamne, Sentinţa Ta! Judecă-mă ca Dumnezeu. Eu am judecat ca om”, se încheie apoteotic „Rugăciunea magistraţilor”, postată la Secţiunea „Deontologie”, pe site-ul AMR.

Cazul „Voicu” a zguduit din temelii Curtea Supremă


Cert este faptul că, până la Judecata de Apoi, dosarul „Voicu” şi punerea sub acuzare a magistraţilor Florin Costiniu şi Cristian Jipa reprezintă de departe cel mai răsunător scandal care „a lovit” până acum Curtea Supremă.

Suspiciunile de corupţie care planează asupra celor doi magistraţi au pus în umbră chiar şi unele decizii ale Curţii, care au scandalizat la vremea lor opinia publică: hotărârea definitivă care a propulsat-o pe Florica Bejinaru (acuzată că ar fi colaborat cu Securitatea) la şefia CSM; decizia privind acordarea sporului de suprasolicitare neuropsihică, de 50% din venituri, sau cea privind atribuirea de locuinţe de serviciu unor judecători. (A contribuit Andreea Archip)

AFACERI CONTROVERSATE

Căşuneanu are lipici la banul public


„Regele asfaltului” - Costel Căşuneanu a intrat în afaceri încă din primul an după Revoluţie. A început cu transportul de marfă, prin firma PA&CO (de la Paulina, soţia acestuia, şi Costel). În numai câţiva ani s-a orientat spre construcţia de drumuri, ceea ce l-a şi propulsat în topul celor mai bogaţi români.

Cu o avere estimată anul trecut între 250 şi 280 de milioane de euro, omul de afaceri deţine poziţia 23 în Topul 300 Capital. Notorietatea lui Căşuneanu a crescut considerabil în ultimii cinci-şase ani.

Afaceri cu şeful statului


Nu doar contractele de construcţii sau întreţinere de drumuri primite pe bandă rulantă, mai ales după 2005, l-au făcut pe Căşuneanu să ajungă pe prima pagină a ziarelor, ci dezvăluirile referitoare la diverse tranzacţii sau sponsorizări cu oameni din sfera politică, inclusiv actualul preşedinte Traian Băsescu.

De altfel, şeful statului a cerut imediat ce s-a instalat pentru prima dată la Cotroceni să fie mai relaxate criteriile de licitaţie, aşa încât să poată participa şi constructorii români.

La puţin timp după, firma lui Căşuneanu împreună cu ceilalţi „regi ai asfaltului” - Umbrărescu şi patronii de la Golden Blitz - au pus mâna pe contractul de construire a Autostrăzii Bucureşti-Ploieşti. În urmă cu aproape doi ani, interesele proprii i-au făcut pe „regii asfaltului” să se certe între ei. (Ciprian Mailat)

Caracatiţa lui Voicu s-a extins pe toate palierele


Oameni de afaceri, poliţişti, judecători şi politicieni, toţi se regăsesc în portofoliul „clienţilor” lui Cătălin Voicu. Pe unii i-a „servit”, pe alţii i-a ameninţat, totul după o reţetă clasică în care a funcţionat principiul „şi pe tine te am la mână cu ceva”.

Ludovic Orban


Potrivit interceptărilor, Cătălin Voicu l-a ajutat să muşamalizeze accidentul din 2007, în care a lovit o tânără cu maşina.

Voicu i-ar fi avertizat pe liberal şi pe Costel Căşuneanu despre existenţa unei „capcane” într-un apartament de pe Moşilor.




Marius Locic


Omul de afaceri Marius Locic este, potrivit stenogramelor, unul dintre clienţii lui Cătălin Voicu.

În timpul discuţiilor, senatorul PSD îşi pune la dispoziţie relaţiile, sugerându-i lui Locic că e anchetat şi din cauză că s-au dat bani poliţiştilor.





Costel Căşuneanu


Este omul de afaceri de la care, potrivit procurorilor, Voicu a primit peste 200.000 de euro pentru a interveni pe lângă magistraţii Înaltei Curţi în vederea unei soluţii favorabile societăţii la care era asociat.





Dumitru Iliescu


Este cel care l-a promovat pe Cătălin Voicu, imediat după Revoluţie, facilitându-i intrarea la cel mai înalt nivel al puterii.

Potrivit informaţiilor EVZ, Iliescu şi Voicu au fost prezentaţi, în 2006, PSDiştilor de Geoană drept oamenii care pot rezolva orice problemă.



Mircea Geoană


Potrivit informaţiilor EVZ, în 2006, Mircea Geoană i-a prezentat liderilor PSD pe generalul Mitică Iliescu şi pe Cătălin Voicu drept oamenii la care pot apela şi pe care îi pot contacta pentru a le rezolva eventualele probleme cu justiţia.





Marian Vanghelie


Despre Marian Vanghelie, vicepreşedinte al PSD, Cătălin Voicu spune că este „un tip orientat”, căruia prezenţa sa în fruntea Ministerului de Interne „îi conferă linişte”, motiv pentru care l-a susţinut în PSD pentru a obţine funcţia.





Viorel Hrebenciuc


Este unul dintre cei care l-au susţinut puternic pe Cătălin Voicu, în două rânduri, pentru a fi nominalizat de PSD ministru de interne în guvernul PDL-PSD.

Eforturile sale, dublate de ale lui Marian Vanghelie, nu au avut succes.



Miron Mitrea


Despre Miron Mitrea, Cătălin Voicu spune că este unul din liderii PSD pentru care a intervenit în justiţie.

El susţine că a ajutat-o pe soţia sa, Manuela Mitrea, să devină notar public, printr-o sentinţă a Curţii Supreme de Justiţie. Mitrea neagă episodul.


Marian Oprişan


Potrivit lui Cătălin Voicu, unul dintre dosarele preşedintelui CJ Vrancea ar fi fost strămutat la Cluj graţie relaţiilor din justiţie ale acestuia.

Voicu susţine că Oprişan nu l-a susţinut la şefia MAI şi, de aceea, l-a ameninţat cu o sentinţă nefavorabilă.




Florin Costiniu


Şeful Secţiei Civile a Curţii Supreme, sau „domnul ministru” în discuţiile cu Cătălin Voicu, e acuzat de procurorii anticorupţie că ar fi încercat să obţină o soluţie favorabilă afaceristului Costel Căşuneanu într-un proces cu Compania de Drumuri.





Cristian Jipa



„Domn profesor (...) un prieten de nădejde”, aşa cum îi spune Cătălin Voicu, magistratul de la Secţia Penală a Curţii Supreme este acuzat că ar fi încercat să intervină într-un dosar în favoarea primarului Constanţei, Radu Mazăre.







Dan Bucur


Numele şefului Direcţiei de Investigare a Fraudelor a Poliţiei Române - audiat şi el de procurori - apare în contextul intervenţiilor pe care senatorul PSD le-ar fi făcut pentru muşamalizarea unui dosar penal al afaceristului Marius Locic.







Mihai Călinescu


Propulsat la şefia Poliţiei de trioul Voicu-Hrebenciuc-Vanghelie, adjunctul şefului Poliţiei Române „îndeplinea întocmai şi fără nicio opoziţie solicitările inculpatului Cătălin Voicu”, după cum notează procurorii anticorupţie.



Evz.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu