31 mar. 2010

Sindicalistii de la Realitatea, la DNA pentru o evaziune de 6,2 milioane de lei

Liviu Luca, Dumitru Costin si ceilalti sindicalisti care administreaza televiziunea lui Sorin Ovidiu Vintu au produs, doar in 2008, o evaziune fiscala de 6,2 milioane de lei noi, conform ANAF.

Fiscul le-a facut sindicalistilor plangere penala la DNA. Evaziunea fiscala ar fi fost realizata de Liviu Luca, Iacob Baciu, Dumitru Costin, Achille Dutu, Ion Eftimie, Marius Petcu, scrie Kamikaze.

Ca administratori la Realitatea Media SA (societatea comerciala care detinea Realitatea TV), cei enumerati ar fi folosit trei metode de ocolit taxele si impozitele catre stat. Prima a fost utilizarea contractelor de drepturi de autor pentru plata salariilor.

Conform sesizarii penale depuse de ANAF la DNA, 116 dintre angajatii Realitatea Media SA erau platiti si pe contracte de drepturi de autor, nu doar pe contracte de munca.

Din punctul de vedere al Fiscului, contractele de drepturi de autor au fost semnate cu angajatii in mod ilegal, pentru a eluda plata impozitelor:

"SC Realitatea Media SA, in mod deliberat, a achitat persoanelor mentionate mai sus (cei 116 angajati - n.r.) sume de bani cu titlu de drepturi de autor sub o forma mascata, acestea reprezentind, in fapt, venituri de natura salariala. Scopul pentru care s-a procedat in acest mod a fost acela al evitarii constituirii, evidentierii, declararii si platii catre bugetul general consolidat a tuturor contributiilor aferente salariilor si care se cuantifica la suma de 1.818.463 lei".

La aceasta suma se adauga si penalizari de 720.111 lei, totalul evaziunii ajungand la peste 2,5 milioane de lei numai in 2008.

In urma cu o luna, o datorie de un milion de euro catre Fisc a fost foarte aproape sa inchida Realitatea TV.

A doua metoda de evaziune fiscala a fost pentru cei care castigau, la Realitatea, mii de euro lunar. Fiscul a identificat 15 angajati ai Realitatea Media SA care isi luau cea mai mare parte din bani nu din contracte de munca, ci din contracte incheiate intre propriile lor firme si Realitatea Media SA.

Printre cei 15 se regaseau prezentatorul Razvan Dumitrescu (incasari de 840.000 de lei noi in 2008), directorul editorial Robert Tatarus, directorul de programe Roxana Niculescu, directorul general adjunct Mihnea Vasiliu. De aici, taxele eludate ajung la 1,76 milioane de lei, in 2008, plus penalizari de 696.000 de lei.

A treia metoda de neplata a impozitelor a fost cea a cheltuielilor fictive. ANAF arata in sesizarea penala catre DNA ca "au fost facturate de catre unele societati comerciale, in baza unor contracte, prestari servicii, servicii de consultanta si management fara ca prin documentele prezentate drept justificare pentru serviciile prestate sa se faca dovada prestarii acestor servicii si necesitatii efectuarii acestor cheltuieli".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu