6 mar. 2010

Ucraina nu mai vrea in NATO

Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a pledat vineri, la Moscova, in prima sa vizita oficiala dupa preluarea mandatului, pentru o normalizare a relatiilor cu Rusia, anuntant ca Ucraina isi va pastra neutralitatea si nu va continua demersurile de a intra in NATO.
"Avem posibilitatea sa deschidem o noua pagina in cartea relatiilor noastre", a declarat Ianukovici in timpul discutiilor purtate cu omologul sau rus, Dmitri Medvedev, informeaza AFP.

Medvedev a subliniat faptul ca Moscova si Kievul trebuie sa rezolve o serie intreaga de probleme care s-au acumulat in timpul mandatului lui Viktor Iuscenko, predecesorul lui Ianukovici, printre care si dorinta manifestata de Ucraina de a intra in Alianta Nord-Atlantica, plan ce a iritat Rusia.

Presedintele rus a punctat cateva divergente in relatiile bilaterale, printre care exporturile de gaze catre Ucraiana sau viitorul Flotei ruse din Marea Neagra, amplasate in portul ucrainean Sevastopol. Aceasta ar urma sa se retraga in 2017 dar partea rusa intentioneaza sa prelungeasca acest acord.

"Cred ca in curand vom avea un raspuns la aceasta chestiune, iar acesta va multumi ambele parti", a declarat presedintele Ucrainei.

In plus, Ianukovici a reiterat primisiunea ca Ucraina va fi "o tara europeana, nealiniata", semn ca noul presedinte nu intentioneaza sa continue demersul predecesorului sau care isi propusese intrarea Ucrainei in NATO.

2 comentarii:

  1. era de asteptat dupa schimbarea politica. oricum am inteles ca o mare parte a populatiei nici macar nu a dorit asta niciodata

    RăspundețiȘtergere
  2. are dreptate amanda, era de asteptat...nu cred ca vor mai insista ucrainienii nici macar pe o relatie de apropiere de UE...putin inca mai viseaza la uniunea russia/belarus/ukraina...incet, incet urss se aduna...

    "Socialistii" francezi vor vinde portelicoptere fratilor "socialisti" rusi...detalii la mine pe blog..

    RăspundețiȘtergere