24 apr. 2010

De ce sunt atat de multe dezastre naturale in ultima vreme?

Vi se pare ca sunt din ce in ce mai multe dezastre naturale in ultima vreme? Cutremure, eruptii vulcanice...cine stie ce mai urmeaza daca Pamantul se agita atat de mult?

Nu cumva se intampla ceva cu Pamantul? In definitiv, in ultimele luni, cutremure de mari proportii au omorat mii de oameni in Haiti, Chile si China, ca sa nu mai vorbim de cutremurele mai mici, dar tot periculoase, care au avut loc in Afganistan, Papua Noua Guinee si Republica Dominicana, si un nor de cenusa vulcanica a oprit intreaga activitate aeriana a Europei.

Trece cumva Pamantul printr-o perioada de activitate geologica ridicata, se intreaba publicatia Foreign Policy.

Oricat am fi de tentati sa credem asta, adevarul este ca Pamantul nu trece printr-o astfel de perioada. Pur si simplu, noi dam mai mare atentie acestor evenimente.

Potrivit Institutului american de Geologie, 2010 este un an normal din punct de vedere al cutremurelor. Din 1900 incoace, Pamantul a avut cam 16 cutremure majore pe an (cu magnitudinea de 7,0 pe scara Richter sau mai multe), iar in primele patru luni ale lui 2010 au fost doar sase astfel de evenimente.

Atunci, de ce pare ca Pamantul nu mai are liniste? Raspunsul se gaseste in atentia acordata de presa acestor evenimente. In plus, desi cutremurele nu sunt mai dese, a crescut pericolul pentru populatie.

Cutremurele sunt responsabile de moartea a 650.000 de persoane in ultimii zece ani, mai mult decat in orice alta perioada a istoriei. Aproximativ 250.000 de persoane au murit anul acesta. Este o situatie determinata de extinderea zonelor urbane, intens populate, in zona faliilor tectonice.

In ceea ce priveste vulcanii, desi Eyjafjallajokull a declansat haosul in Europa, eruptia sa nu este neobisnuita pentru Islanda, care se afla deasupra unei falii tectonice si are 130 de vulcani aflati in diverse stadii de activitate.

Eruptia vulcanica de luna aceasta este de-a dreptul potolita comparativ cu eruptia din 1783, cand evenimentul a cauzat o foamete ce a dus la moartea unui sfert din populatia Islandei si a modificat clima Nordului Europei pentru o buna bucata de timp. Desigur, atunci nu existau avioane a caror siguranta sa fie in pericol. Ziare.com
 
Voi ce parere aveti ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu