29 apr. 2010

Iliescu, despre legea lustratiei: E o prostie. O lege de factura stalinista

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, apreciaza ca legea lustratiei, care a trecut marti de comisii in Camera Deputatilor si este la un pas de a fi adoptata de Parlament este "o prostie de esenta stalinista".

"Este o prostie. Este total aberant sa vii la nivelul anului 2010 cu o astfel de lege", a declarat Iliescu pentru Gandul.

Mai mult, fostul presedinte al Romaniei recunoaste ca i-a atentionat deja pe initiatorii legii ca actul normativ are conotatii staliniste. "Am spus ca legea aceasta este una de esenta stalinista. Mi se pare o prostie ca o tara europeana sa vina dupa 20 de ani cu astfel de chestiuni", a mai declarat Iliescu.

Conform proiectului adoptat marti de comisii, sunt considerate persoane lustrabile toti cei care au ocupat functii de conducere si au fost remunerate pentru aceasta in PMR, PCR, UTC, UASCR, deputatii in Marea Adunare Nationala, membrii consiliilor populare judetene, municipale si orasenesti, membrii Consiliului de Stat si ai Consiliului de Ministri, conducatorii institutiilor de presa sau de propaganda ai PCR, directorii de editura, persoanele din invatamantul de partid, din structurile Securitatii sau colaboratorii acesteia ca politie politica, magistratii cu functii de conducere in sistemul judiciar comunist, comandantii din Inspectoratul General de Militie pana la nivelul sefilor de post inclusiv, sefii misiunilor diplomatice si consulare s.a.

Cei care intra sub incidenta legii vor avea o interdictie de cinci ani la functii publice numite si alese.

Persoanele care detin orice functie aleasa vor avea posibilitatea sa-si duca mandatul la bun sfarsit, iar interdictia va functiona pentru urmatorii cinci ani.

In schimb, pentru persoanele numite in functii dar care intra sub incidenta legii lustratiei mandatul inceteaza in 90 de zile de la adoptarea legii.

De asemenea, potrivit unui amendament introdus de PD-L persoanele lustrabile nu vor putea activa in institutele de cercetare ale crimelor comunismului si Revolutiei Romane, daca ele sunt finantate cu fonduri de la bugetul de stat, situatie in care se afla inclusiv Ion Iliescu.

O simulare a juristilor PSD, prezentata, luni, la sedinta pe care conducerea partidului a avut-o cu deputatii social-democrati, arata ca aproape 70% din consilierii locali care vor fi afectati de legea lustratiei apartin PSD.

Legea lustratiei a fost initiata in 2005 de parlamentari PNL, printre care si Mona Musca, declarata apoi colaborator al fostei Securitatii. In 2006, legea a fost adoptata de Senat, dar a fost blocata apoi la Camera Deputatilor aproape patru ani.

Pe 22 iunie 2006 si apoi pe 4 noiembrie 2008, actul a fost pus pe ordinea de zi a plenului Camerei, dar a fost retrimis la comisii. Roberta Anastase, presedintele Camerei, a declarat in urma cu aproape o luna ca va insista pentru deblocarea legii si spera ca aceasta sa treaca de Parlament pana pe 20 mai. 
 
Ce spuneți dragi cititori, mai are vreun rost legea lustrației, acum după 20 de ani, când toți comuniștii s-au aranjat??!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu