22 oct. 2009

Elena Basescu solicita in Parlamentul European ca R. Moldova sa primeasca urgent bani europeni

Republica Moldova are nevoie urgent de ajutor financiar din partea Uniunii Europene (UE), a solicitat Elena Basescu in cadrul unei dezbateri referitoare la "Situatia financiara si economica a Moldovei", din plenul Parlamentului European.

"Criza economica este puternic resimtita si in Republica Moldova. Relatia Romaniei cu aceasta este extrem de stransa din punct de vedere economic. Tara mea este prima destinatie a exporturilor din Moldova si a doua sursa de importuri.

Aceste schimburi economice au fost serios afectate prin introducerea abuziva a vizelor pentru romani de catre fostul regim comunist", i-a atentionat EBA pe colegii europarlamentari, potrivit unui comunicat remis, joi, Ziare.com.

"Eliminarea lor dupa instalarea guvernului democratic a relansat schimburile economice. Este necesar ca creditul de 100 milioane euro promis Republicii Moldova de catre Comisie sa fie urgentat! In acest sens, o misiune a FMI se va afla la Chisinau intr-un viitor foarte apropiat.

De asemenea, si Polonia a promis un ajutor substantial. Uniunea Europeana trebuie sa tina cont de faptul ca prin votul lor din iulie, cetatenii Republicii Moldova si-au aratat deschiderea fata de Europa", a intervenit europarlamentarul roman Elena Basescu, aratandu-se la fel de ingrijorata ca si tatal ei de soarta romanilor de peste Prut.

Chisinaul nu are nevoie de bani doar in regim de urgenta, ci si de un ajutor substantial, a subliniat Elena Basescu: "Este necesara o interventie substantiala, acum, din partea UE, inainte de venirea iernii, pentru a nu lasa astfel posibilitatea fortelor anti-europene sa profite de situatia grea in care se afla Republica Moldova".

"Pana in prezent niciun euro nu a ajuns in Republica Moldova!", a acuzat Elena Basescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu