24 oct. 2009

Mircea Geoana in New York Times

In prestigiosul cotidian 'The New York Times' a aparut un articol semnat de Mircea Geoana, in care prezidentiabilul PSD trece in revista motivele pentru care SUA au ales noua locatie de amplasare a scutului sau si cum ar trebui sa reactioneze Romania in aceste conditii.

"Suntem, si la propriu si la figurat, in mijlocul actiunii. Suntem la rascrucea dintre sursele de energie si pietele de energie. Economiile noastre sunt integrate in circuitul global al capitalului, bunurilor si serviciilor. Suntem la un pas de conflicte inghetate si zone de instabilitate. Si da, suntem in raza de actiune a rachetelor pe care le construieste acum Iranul",

Dar ce ar trebui sa faca Romania pentru a fi luata in serios? Pentru a fi privita ca un partener egal? Tot Mircea Geoana vine cu o solutie. "Daca Europa centrala si de est vrea sa fie luata in serios trebuie sa imbunatatim jocul. Trebuie sa aducem contributii valoroase la dezbateri intr-un mod relevant, eliminand posibilele scuze pentru a nu fi priviti ca parteneri credibili", spune el.

"Abordand problema in mod aplicat, asupra chestiunilor precum scutul antiracheta, nu trebuie sa ne lasam distrasi de marimea amprentei americane in Europa centrala si de est, cand ceea ce ne intereseaza este de fapt protectia ce ne este oferita de catre noua tehnologie"

"Cand vine vorba despre Rusia, trebuie sa gasim metode prin care istoria sa ne ajute in dezbatere si nu sa ii puna piedici, sa ne ajute sa inlesnim progresul si nu sa il prevenim"

"Este lesne de inteles ca schimbarea strategiei administratiei Obama in politica ce priveste scutul antiracheta a creat un moment delicat in Europa centrala si de est. Totusi, un impas nu trebuie sa se transforme intr-o criza. Ar fi mai bine sa il privim ca pe o oportunitate. Aceasta nu este o relatie ce trebuie resetata. In schimb, ea merita sa fie ridicata la un cu totul alt nivel",

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu