7 apr. 2010

Spaga Daimler a umplut Romania de autobuze Mercedes, Masinile sunt bune, Nu?..Dar la cine a ajuns spaga, aveti idee?

Firma Daimler a dat cadouri in valoare de mai multe milioane de euro oficialilor din mai multe tari, printre care si Romania sau Bulgaria, cu scopul de a facilita incheierea unor contracte de vanzare a mai multor modele de autobuze Mercedes destinate transportului public.
Platile incorecte au fost efectuate prin intermediul birourilor din Istanbul ale subsidiarei Mercedes-Benz Turk (MB Turk) a Daimler si se ridica la cel putin 3,88 milioane de euro, informeaza agentia Mediafax citata de Romania Libera .

Mii de autobuze Mercedes Conecto si Citaro au fost achizitionate si in ultima perioada de regiile locale de transport sau entitati private din Bucuresti, Timisoara, Craiova, Brasov, Oradea, Bacau, Tg. Mures, Baia Mare, Targoviste si Zalau.

Conform sursei citate, mita ar fi adus firmei germane venituri de 95 milioane euro.

Din investigatiile facute reiese ca au fost facute plati de aproximativ 6,05 milioane euro catre parti terte in legatura cu tranzactii de export de autovehicule catre clienti guvernamentali din afara Turciei, respectiv din Coreea de Nord, Letonia, Bulgaria, Libia, Romania, Rusia, Arabia Saudita, Yemen si alte state.

Din suma de 6,05 milioane euro, cel putin 3,88 milioane euro au constat in plati incorecte si cadouri care au fost platite unor oficiali guvernamentali sau unor parti terte, cu intelegerea ca acestea sa fie date mai departe, in intregime sau partial, unor oficiali care sa ajute Daimler sa-si asigure vanzarea unor autovehicule catre clienti guvernamentali.

In perioada investigata adica 2005-2006, regiile locale de transport public din Romania, subordonate primariilor, au semnat contracte sau au achizitionat peste o mie de autobuze Mercedes.

Cel mai mare cumparator a fost RAT Bucuresti, cu 1.000 de autobuze cumparate la preturi cuprinse intre 180.000 si 210.000 de euro, urmat de RAT Timisoara, cu 55 autobuze achizitionate in 2005.

La inceputul acestui an, Primaria Timisoara a mai cumparat in leasing 30 de autobuze cu burduf Citaro la un pret total de 11 milioane de euro.

4 comentarii:

 1. Autobuzele sunt bune, iar accesul îmbunătăţit datorită transmisiei modificate şi poziţionării verticale a motorului, care permite o podea coborâtă. merg aproape zilnic cu ele (ori cu DAF-urile ceva mai vechi ori în mai vechile ROCAR-De Simon - astea s-au rablagit de tot).

  Problema este că s-au comandat iniţial fără aer condiţionat (era preţul mai mare aşa ?), reechiparea cu aer condiţionat(la protestele călătorilor care se coceau) costă peste 20.000 € per vehicul.

  I-am înjurat când au comandat (MAI-ul) Dacii Logan pentru Poliţie şi Jandarmerie fără aer condiţionat. Şi au pretenţia ca echipajele să mai dea randament...

  RăspundețiȘtergere
 2. sunt bune, asa este, dar poate în aceeași bani am fi luat altele de la alta firma și cu aer condiționat..nu cred eu ca toată Europa cumpăra autobuze de la Mercedes, mai sunt și alții. dar cum la noi toate licitațiile sunt aranjarte...

  RăspundețiȘtergere
 3. eu, cred ca le-au luat pe primele 500 fără aer condiționat ca sa-și scoată și ei banii de șpaga. 20.000 x 500 = 10 mil euro, cam asta ar fi șpaga, acum cine a împărțit-o.. asta e foarte greu de aflat, poate chiar imposibil

  RăspundețiȘtergere
 4. Bulgarii au şi ei corupţi în tranzacţii cu Daimler-Benz:

  Bulgarian Officials Implicated in Global Daimler Bribery Scandal

  http://www.novinite.com/view_news.php?id=114983

  RăspundețiȘtergere