22 dec. 2009

De ce Romania este Gradina Maicii Domnului ?

Teodor Baconschi, ministrul desemnat al Externelor, a fost intrebat la audieri de catre deputatul PSD Viorel Hrebenciuc de ce Papa Ioan Paul al II-lea a folosit sintagma "Romania este Gradina Maicii Domnului" atunci cand a vizitat tara noastra, in 1999.

Hrebenciuc a atras atentia ca intrebarea sa "tine mai mult de pregatirea profesionala a domnului Baconschi", pentru care a asigurat ca are toata stima.

"Papa a mentionat atunci (cand a vizitat Romania, in 1999 - n.r.) ca Romania este Gradina Maicii Domnului. Care este viziunea domnului Baconschi din perspectiva profesionala asupra acestei sintagme, care nu este de neglijat?", a intrebat Viorel Hrebenciuc, in contextul in care Teodor Baconschi a fost ambasdor al Romaniei la Vatican si a contribuit la vizita Papei Ioan Paul al II-lea in Romania.

Raspunsul lui Baconschi a vrut sa inlature orice element de ezoteric sau supranatural din interpretarea spuselor Papei.

"Intrucat s-a evocat cu atata larghete un referential ezoteric, supranatural, mistic si paranormal, sincer, cred ca Papa ne-a facut un compliment mariologic pur si simplu, stiind ca crestinismul rasaritean are o evlavie particulara pentru Maica Domnului, a facut un elogiu Romaniei in acest fel", a explicat diplomatul, care are un doctorat in Antropologie religioasa si in Istoria comparata a religiilor.

"Poate ar trebui sa schimbam ceva in felul nostru de a dialoga si de a ne raporta unii la altii, pentru ca ce a spus Papa atunci sa devina o profetie realizata, nu doar un compliment de moment", a adaugat Baconschi.

Octavian Bot, deputat democrat-liberal, a comentat ironic intrebarea lui Hrebenciuc.

"In legatura cu spusele Sfantului Parinte, eu zic sa ne bucuram ca nu a exclamat intr-o exprimare lumeasca 'Mare este gradina lui Dumnezeu!' ", a spus acesta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu