1 dec. 2009

Incidente la Cluj intre extremisti maghiari si membri ai Noii Drepte

Un scandal a izbucnit marti seara, la Cluj-Napoca, dupa ce mai multi membri ai Garzii Maghiare au vrut sa depuna o coroana in memoria infiintari, pe 1 Decembrie 1918, a Diviziei Secuiesti.

Tinerii maghiari, imbracati in uniforma Garzii Maghiare si tinand un steag al Ungariei, precum si un steag istoric ungar (Arpadsav, folosit si de Garda Maghiara), au iesit din Biserica Sfantul Mihail (de rit romano-catolic) din Piata Unirii, insa au fost intampinati de un grup de persoane, printre care se aflau si membrii filialei Cluj a Noii Drepte, care scandau "Trianon", "Lia, lia, Mongolia", "Tinutul Secuiesc, pamant romanesc", "Afara, afara cu ungurii din tara" sau "Romania nu va vrea".

Mai multi politisti si jandarmi s-au interpus intre tinerii maghiari si clujenii care strigau, iar comandantul Politiei Municipiului Cluj-Napoca, Marcel Bontideanu, le-a spus maghiarilor ca nu au voie sa faca nicio manifestare.

"Vrem sa depunem o coroana de flori, pentru acest lucru nu avem nevoie de autorizatie", a spus unul dintre tineri, care purta coroana care urma sa fie depusa in fata statuii lui Matia Corvin, aflata la cativa metri de intrarea in Biserica Sfantu Mihail.

"Primarul municipiului Cluj-Napoca a interzis orice manifestare care nu este dedicata Zilei Nationale. Ei au incercat sa faca o manifestare. Nu s-au manifestat motiv pentru care nu vom face nimic", a afirmat Bontidean adaugand ca tinerii care au scandat injurii au fost "majoritatea dintre ei legitimati" si vor fi amendati pentru incalcarea Legii 60/1991 cu privire la respectarea ordinii publice.

Tinerii maghiari au intrat inapoi in biserica, insa cand au iesit a doua oara au fost intampinati cu un nou val de scandari, motiv pentru care politistii au decis sa ii urce in doua dube si sa ii transporte la sectie unde vor fi legitimati.

In timp ce erau urcati in duba, tinerii clujeni au scandat "Romania, stat politienesc", iar in momentul in care maghiarii au fost dusi din fata bisericii, au mers in Piata Uniri, unde s-au luat de mana, au format un lant uman in jurul vestigiilor romane amenajate aici, si au scandat "Romania", "Noi suntem romani" si "Tinutul Secuiesc, pamant romanesc", dupa care au cantat cateva strofe din imnul Romaniei.

Inainte de iesirea tinerilor maghiari din biserica Sfantul Mihail, un grup de patru tineri au fost scosi din biserica si urcati intr-o masina a politiei.

"Tinerii au fost retinuti intr-n caz de furt de portmoneu", a declarat marti pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Cluj.

Divizia Secuiasca a fost infiintata din ramasitele Armatei Ungare, infranta in Primul Razboi Mondial, si lupta impotriva armatei romane, cu scopul de a pastra Transilvania ca parte a Ungariei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu