22 dec. 2009

Iliescu: Revolutia a fost sangeroasa, nu am avut alta sansa

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, vorbeste, intr-un interviu pentru Vremya Novosti, despre factorii care au dus la colapsul sistemului socialist de stat si declansarea Revolutiei din Romania.

Potrivit lui Ion Iliescu, Revolutia din Romania a fost una sangeroasa si nu de catifea fiindca nu am avut alta sansa.

"Se spune ca a fost o conspiratie. Ar fi fost bine sa fie asa, dar toti posibilii complotisti, incluzandu-ma pe mine, eram indeaproape supravegheati de Securitate. [...] Nemultumirea poporului a fost atat de mare incat a provocat o explozie spontana de proteste.

A fost intr-adevar o revolta populara, cand coloane organizate de muncitori din mai multe intreprinderi s-au adunat in centrul orasului si s-au infratit cu armata.

in aceeasi zi, la sase si jumatate seara, cand noi, un grup de revolutionari, puneam la cale in fosta cladire a Comitetului Central un program de actiuni pentru intervalul imediat de timp, am auzit primele impuscaturi si focuri de arme automate. S-a tras si in biroul in care ne aflam noi. Abia noaptea. In sediul televiziunii, care se afla de asemenea sub foc continuu, am terminat si am facut public un mesaj catre tara al consiliului Frontului de Salvare Nationala", povesteste Iliescu, potrivit Adevarul.

La eterna intrebare, "Cine a tras?", Ion Iliescu a raspuns invocand "o structura pregatita de Ceausescu pentru o lutpa de gherila in conditii urbane in cazul in care tara ar fi fost ocupata".

Dupa 20 de ani, Iliescu spune ca romanii nu vor sa se intoarca la comunism, iar in ceea ce priveste relatiile dintre Romania si Rusia, acestea ar putea fi mai stranse.

Fostul sef de stat le-a spus jurnalistilor ca ambele tari ar trebui sa renunte la complexele istorice, fiindca "ne indreptam spre o Europa unita, unde granitele isi pot modifica importanta".

4 comentarii:

  1. nimeni nu l-a chemat pe hoitul de ilici sa vina si sa salveze natiunea...doar o parte din fostii nomenclaturisti si ei marginalizati il stiau pe ilici inainte de 89, in rest lumea nu il cunostea sau daca il stiau il stiau de comunist...de asta a si fost huiduit cand a aparut prima oara la balcon...
    de asta l-au si bagat la inaintare cu sprijinul kgb-ului...nu degeaba a spus gorbaciov ca ilici "e bun pt noi in romania"

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, n-a avut altă şansă să prostească lumea, după ce se striga de sub balconul CC : "Fără comunişti !". Aşa că a fost aplicată partea planului cu teroristii.

    RăspundețiȘtergere
  3. un roman normal la cap23 decembrie 2009 la 17:12

    Pt orice iubitor/admirator al Partidului (a.k.a PSD-ului): Daca din fraza emanata de mintea acestui vulpoi batran si imputit, nu sesizeaza nimeni ca dorinta de putere cu ORICE PRET (MOARTEA ROMANILOR LA REVOLUTIE SI SARACI(RE)A - MATERIALA SI INTELECTUALA A - UNEI TARI INTREGI PENTRU ALTI 20 DE ANI)a acestui hoit bolsevic (denumire cinstita aleasa de cel care se semneaza "neinfectat de comunism") inca isi exercita o hipnotica putere asupra tineretului roman in special (ca oricum pensionarele care traiesc cu 3 milioane pe luna il adora inca de pe cand era mai tinerel, iar alti admiratori sunt in aceeasi tagma cu comunistii CRIMINALI de pe vremea lui ceasca- oricum ar incerca dansii sa se scuze), atunci meritati sa traiti intr-o iluzie de tara pentru inca multi, multi, multi......multi ani!!! Si bineinteles intr-o iluzie de viata si de democratie - dar aici fac un pleonasm...
    NU cred ca i-a ciuruit nimeni pe comunistii de psd-isti (un alt pleonasm), ei ne ciuruiesc inca, pe noi, prin parazitii care incearca sa traga inapoi, cu ultima rasuflare imputita, tara asta prin piedicile pe care le pun mersului normal al lucrurilor. DAR dupa cum si Geoana a fost doar un clovn, si acum latra ca un catel care nu simte nici ploaia nici frigul cum ii ingheata dintii clantanitori, asa si imaginea altor multi (in special moderatori spalati pe creier sau mituiti sau inspaimanatati ca isi pierd salarelul "dimpreuna" cu admiratorii de la trustul comunistoid Antene&Realitatea) va pali, si in final isi vor darama singuri, toti mafiotii, malurile palatelor de namol...

    RăspundețiȘtergere
  4. :looool:
    Gigantică neînţelegere: dacă nu s-ar fi tras, el nu ar fi avut şansă la trei-patru mandate (dacă socotim şi primul, din decembrie 1989 până în mai 1990, ies PATRU mandate!!!!) de preşedinte. Apropo, Ceao câte a avut? Ilici i-a egalat recordul? Dacă da, poate găsim şi pentru el o unitate militară până pe 25 după-amiaza, nu?
    M3

    RăspundețiȘtergere