24 feb. 2010

Cui foloseste demisia lui Diaconescu

Partidul de "independenti" al lui Gabriel Oprea era partid de unica folosinta. Pana la demisia lui Diaconescu din PSD. Se stie asta inca dinainte de lansarea oficiala, programata in saptamanile viitoare. Cu asa lideri, asemenea mod de formare si cu rolul pe care il au in sprijinirea guvernului, nici nu putea fi altfel.
Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei, cum se va numi probabil formatiunea, avea termen de garantie doar pana la alegerile locale si parlamentare din 2012. Asta pana ieri, cand tocmai PSD, partidul pe care trebuie sa-l "sape" le-a oferit un posibil cadou nesperat - l-a impins in afara partidului pe unul dintre cei mai apreciati oameni, Cristian Diaconescu. Exact figura curata de care avea nevoie viitorul partid pentru a depasi statutul de adunatura politica.

Miopie politica ori santaj ?

La ora aceasta nu se stie sigur toata povestea plecarii lui Cristi Diaconescu din PSD. Ce se stie e ca din cauza unora din PSD a plecat. Poate ca a plecat din cauza celebrei "monitorizari" pe care a dezvaluit-o jurnalista Floriana Jucan, poate nu. Acum doua zile fostul ministru de Externe a declarat ca daca se confirma faptul ca unul dintre colegii sai a comandat aceasta urmarire, el isi va da demisia din partid.

E posibil totusi ca altceva sa-l fi impins pe Diaconescu la acest gest. E vorba de miopia politica. Nu a lui, ci a lui Ponta, Mitrea si Nastase. Imediat dupa congres, toti trei s-au grabit sa-l ingroape politic. Au spus ca din cauza atitudinii lui Diaconescu de la Congres, viitorul sau politic e in ceata. Ba chiar Mitrea exprima parerea ca ar trebui sa-si caute viitorul "intr-un domeniu tehnic".

Incredibil ! Asta referitor la un om care a impresionat mereu prin profesionalism si bun simt. Si care s-a sacrificat pentru partid cand a fost convins la o candidatura fara sanse la Primaria Capitalei. Halal politica de cadre la PSD !

"Cosmelie" colorata roz

Daca Diaconescu va decide sa intre in partidul lui Oprea, va fi ca o gura de oxigen pentru viitoarea formatiune. Fiindca altfel, am vorbi un partid care ar cuprinde doar oameni fara nume si "dalmatieni" precum Culita Tarita sau celebrul Serban Mihailescu. Miky Spaga, daca doriti. Sau Micky le Baksish cum il numea presa franceza. "Nasul" in varianta propusa de fostul comisar european pentru extindere Gunther Verheugen.

Nici macar Oprea nu e un personaj cu imagine buna sau priza la electorat. Diaconescu e insa din alt film. Ar putea fi acea figura ce da credibilitate. Si da semnalul ca sunt frecventabili.

Brusc, noul partid de stanga ce concureaza PSD prinde aripi. Cu o erodare a PSD si un uninominal pur introdus cu ajutorul "amicilor" din PD-L, ar putea chiar avea un viitor. Si ar putea da uitarii termenul de garantie care ii fusese lipit de frunte.

Lucian Lumezeanu,
colaborator Ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu