22 feb. 2010

Iranienii, despre scutul din Romania: Pana in 1989 ati avut un stapan - Rusia, acum aveti altul

Comentatorii iranieni sustin ca decizia Romaniei de a gazdui scutul antiracheta o transforma intr-un pion al Statelor Unite si ca Teheranul nu are de ce sa traga cu rachete spre Europa, cu atat mai putin catre tara noastra.
"Propaganda Statelor Unite impotriva Iranului a crescut in intensitate, si asta doar ca sa poata justifica instalarea scutului antiracheta. Romania este un simplu pion. Pana in 1989 ati avut un stapan - Rusia, acum aveti altul.

Iranul este singur impotriva tuturor de zeci de ani si tot nu s-a plecat in fata nimanui, asa ca mi se pare rusinos un asemenea compromis, Iranul a fost intotdeauna prietenos cu Romania", a declarat Hamed Esmaili, de la ziarul conservator "Kayhan", pentru Evenimentul Zilei.

Mai mult, iranienii sustin ca in afara de Hagi, Mutu si tractoare nu stiu mai nimic despre Romania, ba chiar unii cred ca inca este o tara comunista.

Zarva creata Iran in legatura cu scutul american antiracheta este vazuta de analisti doar parte a propagandei antiamericane si ca scutul este contra Rusiei, nu impotriva Iranului. 

 "Langa voi sunt rusii. Știm cu totii ca URSS a disparut, dar Rusia a ramas. Nici iranienii nu iubesc in mod deosebit Rusia, chiar daca guvernul nostru este protejat de Moscova in Consiliul de Securitate ONU. Este o protectie conditionata: cand nu vor mai avea nevoie, ne vor arunca ca pe un pantof vechi", e de parere Mohsen Rezaie, e la ziarul "Etemaad-e Melli".

Statele Unite mai au cale lunga pana când Rusia va depăși scepticismul legat de scutul american antiracheta, dar acest lucru nu afectează eforturile de "resetare" a relațiilor dintre cele doua state, a declarat adjunctul ministrului american al apărării, Alexander Vershbow, însărcinat cu afaceri de securitate internațională.

Moscova a cerut în repetate rânduri clarificări la Washington privind forma concreta pe care o vor avea planurile sale de apărare antiracheta în Europa, exprimându-și surprinderea atunci când România s-a oferit în februarie sa găzduiască pe teritoriul sau interceptare racheta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu