Contestatarii lui Mircea Geoana se inmultesc si devin tot mai vocali, mai ales ca seful lor le da singur argumente ca este vremea pentru o schimbare.
Tandemul Nastase-Ponta forteaza preluarea PSD, anunta Gandul. Mircea Geoana contra Adrian Nastase. Acesta este meciul zilei in PSD. Dintre ei, doar Mircea Geoana a spus ca sigur va candida la Congres.
Adrian Nastase, care-si calculeaza foarte atent pasii, doar si-a exprimat disponibilitatea de a prelua din nou partidul, a aruncat o nada si asteapta sa vada cine-l va sustine. Doar cand va fi sigur de reusita isi va anunta ferm candidatura. Pana atunci, in subteranele partidului, se fac si se desfac aliante.
Se face rocada Nastase-Ponta? Adrian Nastase mizeaza pe o echipa formata din oameni pe care el i-a inventat in politica, dintre care doi vor avea functii importante in schema lui de conducere - Victor Ponta si Cristian Diaconescu. Ponta ne-a spus, ieri, ca are "un impediment moral" sa candideze, la Congres, impotriva lui Nastase, dar nu a spus ce va face in cazul in care Nastase va decide sa nu candideze si sa sprijine pe altcineva drept contracandidat al lui Geoana.
Are "Cristi" fata de lider puternic? "Eu cu Cristi vom merge in aceeasi echipa", da asigurari Ponta, completand echipa lui Nastase. Este vorba de Cristian Diaconescu, pe care Miron Mitrea ar vrea sa-l impinga pe functia de presedinte, ipoteza in care Mitrea insusi va juca rolul de "Nastase" - jucatorul din umbra. Impins de la spate sa se arunce in lupta, Diaconescu retraieste experienta traumatizanta de la alegerile locale, cand partidul i-a pus in brate candidatura la Primarie si apoi l-a lasat sa se descurce singur.
Din Evenimentul Zilei aflam ca Hrebenciuc ezita sa-l mai sustina pe Geoana. Viorel Hrebenciuc a afirmat, intr-o intalnire cu primari ai PSD, ca nu stie cu cine sa voteze pentru sefia partidului.
Fostul director de campanie al prezidentiabilului PSD era considerat principalul sustinator al lui Geoana. Unii dintre liderii PSD au interpretat afirmatia lui Hrebenciuc drept un semnal ca este dispus sa negocieze mentinerea functiei de lider al deputatilor in schimbul abandonarii lui Geoana.
"Ce va pot spune, astazi in premiera spun, pentru conducerea partidului astazi nu am parti-pris. Deci astazi daca ma intrebati "Mai, Hrebenciuc, tu cu cine votezi?", va spun sincer nu stiu. O sa vin vineri si sambata acasa si poate o sa fiu o idee mai destept. Cred ca dupa Consiliul National o sa fiu foarte destept pe acest subiect, pana atunci nu ma intrebati, efectiv nu stiu", spune Hrebenciuc, potrivit inregistrarii postate de Realitatea TV.
Unul dintre participantii la intalnire intervine, spunand: "Dar pe cine votam? Oare se mai merita cu domnul Nastase? Eu zic ca nu. Eu zic ca domnul Geoana, nici el. Pacat de domnul Ponta ca nu mai candideaza, ar fi solutia cea mai buna, domnul Ponta presedinte, cu presedinte executiv autoritar".
Geoana se crede Iliescu, titreaza Romania Libera. Dupa ce chiar si Viorel Hrebenciuc a spus ca nu-l mai sustine, Mircea Geoana a parat ieri declarand ca este sprijinit de o lista "impresionanta" de sefi de filiale. si a reamintit ca Ion Iliescu a ramas sef peste pesedisti cand a pierdut alegerile din 1996.
Dupa Biroul Permanent de luni, in care au stabilit data Comitetului Executiv (ca prim pas spre congresul la sfarsitul lui martie), liderii social-democrati s-au reunit iar ieri, intr-o sedinta informala, insa. Prima dupa ce s-a aflat ca nici macar Viorel Hrebenciuc nu-l mai sustine pe Mircea Geoana.
Sedinta informala de ieri a conducerii de la Bucuresti i-a servit lui Mircea Geoana pentru a se lauda cu "impresionanta" lista de sefi de filiale care l-ar sustine inca pentru a ramane la sefia PSD. "Daca ne apucam sa facem liste cu sustinatori, ca presedinti de organizatie, lista care este in favoarea mea este impresionanta", a declarat Geoana.
Vorbind despre cum va trebui sa-si convinga colegii ca ar avea cea mai buna viziune pentru partid, Geoana a incercat sa minimizeze "dezertarea" lui Hrebenciuc, spunand ca acesta ar astepta conferinta judeteana a PSD Bacau pentru a se lamuri.
Geoana a evitat sa spuna clar daca este sau nu de acord cu reintroducerea functiei de presedinte executiv al PSD, dar a atras atentia ca "atat de multi presedinti pe metru patrat" implica riscul ca acestia "sa se calce pe bataturi". Nu in ultimul rand, liderul PSD a tinut sa reaminteasca faptul ca Ion Iliescu a ramas la conducerea partidului dupa ce a pierdut alegerile in 1996.
"Inca nu m-am decis (referitor la functia de presedinte executiv - n.r.). Probabil ca (ar fi mai buna - n.r.) o functie pe care am avut-o in 1996-2000, cand eram in opozitie, cand domnul Iliescu a pierdut si a ramas la conducerea partidului, domnul Nastase era prim-vicepresedinte. In acest moment, noi avem in statut o anumita ambiguitate", a spus Geoana.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu