20 feb. 2010

Romania ar putea lua locul Bulgariei in South Stream

Romania ar putea juca un rol-cheie in proiectul South Stream, scrie Vocea Rusiei, iar Bulgaria si-ar putea pierde locul in fata tarii vecine.

Ministerul Economiei, Adriean Videanu, a exprimat interesul tarii noastre in cadrul proiectului in cadrul unei intalniri cu vicepresedinte Gazprom Alexander Medvedev, in cadrul careia Bucurestiul a furnizat documentatia necesara pentru a pregati un studiu de fezabilitate pentru intinderea unei conducte de gaz pe teritoriul sau.

Pana recent, Bulgaria a fost vazuta ca actor-cheie in South Stream. Conducta ar trebui sa ajunga la coasta bulgara prin Marea Neagra si sa se imparta de acolo in mai multe directii.

Intr-un efort de a asigura ca castiguri mai multe, Sofia a pus presiune pentru a obtine mai multe avantaje, ultima cerinta fiind cresterea tarifului de tranzit a gazului rus, informeaza Focus News.

In momentul de fata, prin Bulgaria trec gaze naturale catre Turcia, Grecia si Macedonia, la tarife mai scazute decat pe piata. Ceea ce tinde sa uite Sofia este ca obtine o reducere de pret la gazul pe care il cumpara de la Gazprom, scrie sursa citata.

Disputa pe gaze cu Ucraina a inceput pe aceeasi linie, dar Kievul a fost intr-o pozitie mai buna pentru poate bloca cu usurinta livrarile de gaz rusesc spre Europa.

Bulgaria si-a supraestimat importanta in South Stream. Gazprom s-ar putea abate cu usurinta un pic de la cursul stabilit si Bulgaria ar avea doar o conducta neimportanta, mai sustin jurnalistii bulgari.

Proiectul South Stream vizeaza sa aduca gaz rus in Uniunea Europeana ocolind Ucraina. O parte a conductei va trece pe fundul Marii Negre. Lungimea acestui tronson va fi de circa 900 de kilometri, iar adancimea la care se va afla va fi peste doi kilometri.

Pentru a contrui tronsonul terestru al gazoductului, partea rusa a semnat acorduri interguvernamentale cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia si Slovenia si intentioneaza sa semneze unul si cu Austria.

Un comentariu:

  1. mda, insa trebuie sa fim atenti la nuante. nu degeaba patrice se agita in legatura cu capacitatea de depozitare a gazelor pe care o are Romania. daca Geoana castiga alegerile, ar fi fost primul lucru pe care sa puna laba. acum rusii vor incerca sa le ia altfel...

    RăspundețiȘtergere