Persoană care caută să-și creeze o popularitate prin discursuri bombastice, prin promisiuni mincinoase, etc, etc .... Haideți să-i demascăm....
30 dec. 2009
Radu Stroe: Mizez pe inteligenta alegatorilor
"Cred ca pentru a ocupa un post de deputat trebuie sa ai minim 3 -4 ani de experienta in campul muncii. Stiu ca voi castiga deoarece alegatorii vor sti pe cine sa trimita in Parlament",
"Voi sustine si legi pentru probleme ridicate de primarul sectorului 1 Andrei Chiliman legate de dezvoltare. (...) Nu stiu de ce candideaza Honorius Prigoana"
28 dec. 2009
PSD incotro?
Anesteziat, primul soc pare sa fi trecut, si social democratii descopera ca sunt "si batuti, si cu banii luati". Adica si fara presedinte, si in afara guvernarii.
In toamna, au parasit pozitiile de abia cucerite in Guvern, in ministere, in prefecturi si deconcentrate pentru a-i maximiza sansele lui Mircea Geoana si au investit sume foarte mari in campanie.
Erau miscari absolut firesti in logica electorala, dar teribil de riscante cand ai un candidat foarte slab. Este aproape imposibil ca Mircea Geoana sa nu deconteze aceasta imensa ratare si, mai ales, intrarea PSD in desertul inspaimantator al Opozitiei.
Vorba unui lider PSD, i-a fost greu lui Mircea Geoana sa piarda aceste alegeri. In aceste conditii are de fapt o singura sansa, firava, sa-si mentina scaunul: lipsa unui contracandidat la fel de convenabil pentru toate grupurile de interese din partid.
Deja autoritatea lui Mircea Geoana, cata era ea, da semne mari de slabiciune, ca dovada insubordonarea petrecuta la audierea ministrilor in comisii, cand multi social meocrati au incalcat consemnul de partid si au dat aviz negativ, ajungandu-se la penibila situatie ca toti candidatii sa fie confirmati, chiar si cei care in urma cu numai cateva saptamani fusesera respinsi in cadrul echipei Croitoru.
In plen, Mircea Geoana nu a reusit sa impiedice participarea social democratilor la vot si s-a trezit cu vreo 30 de parlamentari care au votat pentru Guvern.
Care ar fi optiunile PSD? Teoretic ar trebuie sa fie o alegere intre restauratie si reforma. Dar cum in PSd nu exista aboslut niciun lider reformist autentic, alegerea este intre restauratie si o rebranduire.
Ziare.com
26 dec. 2009
Unde a disparut majoritatea Johannis?
La votul in comisii proportia a fost 4:1 in favoarea guvernului Boc, iar la votul de investitura 2:1 (276 la 135). Adica din celebra majoritate de 75% a ramas doar 1/3. Restul s-a volatilizat.
Chiar si cei 55 de absenti de la votul de investitura au fost de la PSD si PNL (printre ei nume sonore: Dan Nica, Victor Ponta, Tariceanu, Rusanu).
Majoritatea nou creata era fragila, avea doar 4-5 voturi in plus si in conditiile unor defectiuni orice vot contra era esential. Singura explicatie plauzibila este ca s-au temut de anticipate asa de tare incat au preferat sa lipseasca de la vot.
Cu UDMR lucrurile erau clare, se muta imediat in barca puterii. Asa face de 20 de ani. Ce daca a avut un acord scris cu PNL. Cine se mai uita la o biata foaie de hartie cand in joc sunt posturi de ministri si vicepremier.
Dar PSD, PNL si minoritati adunau peste 60% din parlament. Aparitia celor "cumparati" nu poate fi pusa doar in seama "cumparatorilor". Cum i-au selectat si ce au facut partidele sa-si fidelizeze oamenii? Nu trebuie sa dea un raspuns si la aceasta intrebare?
Proiectul Johannis a avut doar titlu
Continutul era scris cu cerneala simpatica, nu l-a vazut nimeni. Ce putea sa dea o combinatie stanga+dreapta+UDMR? Ce program de guvernare, mai ales la capitole economice si sociale? Ce ministri ar fi selectat in propriul cabinet? Mister!
In spatele zambetului rece al neamtului se putea ascunde orice. De aceea nici nu a convins foarta multa lume. S-a argumentat ca abia dupa nominalizare ar fi dat totul in vileag. Adica presedintele si populatia trebuia sa-i dea un cec in alb. Cu cetatenii se descurcau mai usor, ce pretentii mai au si astia sa fie informati de ce li se pregateste. Ne-au votat, pa, nu dam socoteala decat peste 4 ani.
Cu presedintele a mers mai greu. Desi au tot promis ca apeleaza la Curtea Constitutionala sa se decida cine desemneaza premierul, presedintele sau majoritatile parlamentare, nu s-au dus. Si daca parlamentarii se sucesc tot la cateva luni, schimbam guvernele tot de atatea ori?
Citeste tot articolul aici ziare.com
Prof. Stefan Vlaston
24 dec. 2009
Ei au tras în noi după 22!
Nicolae Militaru şi Ion Iliescu sunt marii responsabili pentru cei aproape 1.000 de morţi de după fuga lui Ceauşescu. Unul era braţul armat, celălalt – braţul politic. Timp de câteva ore, cât a durat instalarea lui Iliescu în locul lui Ceauşescu, România a fost o ţară liniştită, fără morţi şi fără terorişti. Apoi a început măcelul.
Ion Iliescu, braţul politic al noii puteri - Preţul: 1.116 morţi
De ce Nicolae Militaru?
Tancurile, vehicule ale spaimei pe străzile Capitalei, în decembrie 1989
Oficial, pe 23 decembrie, când numirea a fost făcută de Ion Iliescu.
Militaru a lucrat după o procedură-standard: militari puşi să-i măcelărească pe alţi militari, la grămadă cu civili. Şi pe unii, şi pe alţii îi anunţa - direct sau prin intermediul altor ofiţeri de rang înalt - că au în faţă terorişti. De regulă, cei care apărau un obiectiv primeau ordin să tragă în TAB-urile, ABI-urile sau camioanele care urmau să se apropie de acel obiectiv, pe motiv că sunt pline cu terorişti. „Teroriştilor" din TAB-uri, din ABI-uri sau din camioane le spunea că trebuie să atace obiectivul, pentru că a căzut în mâinile teroriştilor. Sau nu le spunea nimic.
Cititi tot articolul aici <Adevarul> si va astept sa comentam pe blog si sa raspundem la o intrebare simpla,
De ce vinovatii nu sunt in inchisoare, cand totul este atat de evident?
Iliescu, despre Revolutie: Noi am fost victimele, nu initiatorii actiunilor teroriste
"Noi eram obiectul, tinta actiunilor teroriste. Cum sa fim initiatorii actiunilor teroriste cand noi eram tinta", a declarat Ion Iliescu, la Antena 3, amintindu-si ca, pe masura ce mergeau spre studioul 4 al Televiziunii, se tragea.
"Cand a aparut aceasta diversiune noi nu nu eram constituiti nu aparuse consiliul si FSN-ul, noi toti eram intr-o sala si redactam viitorul program al revolutiei", a declarat Iliescu.
Elicopterul care l-a luat pe dictator a fost trimis din Ministerul Apararii, "de o grupare loiala lui Ceausescu", sustine Iliescu.
Fostul sef de stat spune ca organizarea procesului lui Ceausescu a fost absolut necesara, in conditiile in care tara era in haos organizatoric.
"Nu aveam ce sa regret pentru ca era necesar. Eu am fost impotriva executiei, am fost cel mai reticent. Am spus ca ne compromitem revolutia cu asta, dar mureau oameni. Cu fiecare ora care trecea mureau oameni", spune Iliescu, despre simulacrul de proces al sotilor Ceausescu.
Mai mult, cei care au preluat puterea dupa Revolutie nu au fost constituiti intr-un grup inainte de evenimentele din decembrie, sustine Iliescu: "Nu a fost o echipa pregatita sa preia puterea".
23 dec. 2009
Va fi salvata la timp lumea de incalzirea globala?
Sansele ca tarile reunite sub umbreala Acordului de la Copenhaga sa-si respecte obligatiile asumate sunt de maxim 30%, crede Emmanuel Fages, analist al Orbeo, firma de consultanta financiara pentru piata mondiala a carbonului, rezultata dintr-un parteneriat intre Societe Generale si Rhodia.
"Este un test. Daca tarile au de gand intr-adevar sa faca ceva, ar trebui sa fie in stare sa actioneze chiar acum", spune Fages, citat de Bloomberg, sustinand ca prin impunerea unui termen limita atat de apropiat s-a incercat testarea seriozitatii celor implicati.
Cele 194 de tari care au fost de acord, pe 19 decembrie, sa "ia nota" de continutul documentului, rezultat la sfarsitul unor consultari lungi si tumultoase, s-au obligat ca pana la sfarsitul lunii viitoare sa se hotarasca asupra actiunilor viitoare si a limitelor ce vor fi impuse pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon si combaterea incalzirii globale.
Astfel, tarile bogate, puternic industrializate, trebuie sa stabileasca limite clare ale emisiilor de dioxid de carbon pentru 2010, pana la sfarsitul lui ianuarie, in timp ce tarile aflate in curs de dezvoltare vor trebui numai sa prezinte un set de masuri ce ar putea ajuta la reducerea emisiilor de carbon.
Costul trecerii de la combustibilii fosili la surse nepoluante de energie, in urmatorii 20 de ani, a fost estimat la 10.000 de miliarde de dolari, la nivel mondial, acesta urmand sa creasca cu cate 500 de miliarde in fiecare an de intarziere, potrivit unui raport al Agentiei Internationale pentru Energie. In acelasi timp, folosirea unor tehnologii mai eficiente din punct de vedere energetic ar putea duce la economisirea a 8.600 de miliarde de dolari, in aceeasi perioada.
Documentul de numai trei pagini semnat saptamana trecuta la Copenhaga nu are puterea unui contract sau a unui acord politic, insa asistentul secretarului general al ONU, Robert Orr, a declarat, marti, ca va fi gasita in curand si o solutie pentru impunerea ei la nivelul guvernelor, de catre Conventia Cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice.
In clipa de fata, intelegerea la care au ajuns cele 194 de tari, printre care si Statele Unite, China si India, stabileste doar necesitatea unor noi discutii, in vederea punerii la punct a unui tratat ce ar trebui sa raspunda provocarilor lansate de incalzirea globala prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon si extinderea pietei mondiale a carbonului, ce a atins pragul de 26 de miliarde de dolari, anual.
Poate singurul rezultat concret al conferintei este faptul ca tarile dezvoltate au fost de acord sa aloce 30 de miliarde de dolari in urmatorii trei ani si 100 de miliarde de dolari pana in 2020, pentru finantarea proiectelor care sprijina statele sarace in combaterea efectelor nocive ale schimbarilor climatice.
Astfel, Uniunea Europeana s-a angajat astfel sa acorde o finantare initiala rapida in valoare de 10,3 miliarde de dolari.
Bolivia, Sudanul si Venezuela s-au numarat prinre tarile care au criticat Acordul de la Copenhaga, deoarece acesta nu stabileste limite clare pentru emisiile gazelor de sera din tarile dezvoltate.
In acelasi timp, semnarea Acordului a fost considerata un real succes de catre tari ca India si China, ce se declara pe deplin multumite de "rolul important si constructiv" pe care si l-au asumat in timpul discutiilor.
Statele Unite cred ca acordul este "semnificativ" dar "insuficient", in timp ce Uniunea Europeana si-a arata fatis dezamagirea, prin vocea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a declarat ca "ambitiile acestui pact nu sunt deloc pe masura asteptarilor", recunoscand insa ca este mai bun decat nimic.
Sursa: Ziare.com
22 dec. 2009
Iliescu: Revolutia a fost sangeroasa, nu am avut alta sansa
Potrivit lui Ion Iliescu, Revolutia din Romania a fost una sangeroasa si nu de catifea fiindca nu am avut alta sansa.
"Se spune ca a fost o conspiratie. Ar fi fost bine sa fie asa, dar toti posibilii complotisti, incluzandu-ma pe mine, eram indeaproape supravegheati de Securitate. [...] Nemultumirea poporului a fost atat de mare incat a provocat o explozie spontana de proteste.
A fost intr-adevar o revolta populara, cand coloane organizate de muncitori din mai multe intreprinderi s-au adunat in centrul orasului si s-au infratit cu armata.
in aceeasi zi, la sase si jumatate seara, cand noi, un grup de revolutionari, puneam la cale in fosta cladire a Comitetului Central un program de actiuni pentru intervalul imediat de timp, am auzit primele impuscaturi si focuri de arme automate. S-a tras si in biroul in care ne aflam noi. Abia noaptea. In sediul televiziunii, care se afla de asemenea sub foc continuu, am terminat si am facut public un mesaj catre tara al consiliului Frontului de Salvare Nationala", povesteste Iliescu, potrivit Adevarul.
La eterna intrebare, "Cine a tras?", Ion Iliescu a raspuns invocand "o structura pregatita de Ceausescu pentru o lutpa de gherila in conditii urbane in cazul in care tara ar fi fost ocupata".
Dupa 20 de ani, Iliescu spune ca romanii nu vor sa se intoarca la comunism, iar in ceea ce priveste relatiile dintre Romania si Rusia, acestea ar putea fi mai stranse.
Fostul sef de stat le-a spus jurnalistilor ca ambele tari ar trebui sa renunte la complexele istorice, fiindca "ne indreptam spre o Europa unita, unde granitele isi pot modifica importanta".
De ce Romania este Gradina Maicii Domnului ?
Hrebenciuc a atras atentia ca intrebarea sa "tine mai mult de pregatirea profesionala a domnului Baconschi", pentru care a asigurat ca are toata stima.
"Papa a mentionat atunci (cand a vizitat Romania, in 1999 - n.r.) ca Romania este Gradina Maicii Domnului. Care este viziunea domnului Baconschi din perspectiva profesionala asupra acestei sintagme, care nu este de neglijat?", a intrebat Viorel Hrebenciuc, in contextul in care Teodor Baconschi a fost ambasdor al Romaniei la Vatican si a contribuit la vizita Papei Ioan Paul al II-lea in Romania.
Raspunsul lui Baconschi a vrut sa inlature orice element de ezoteric sau supranatural din interpretarea spuselor Papei.
"Intrucat s-a evocat cu atata larghete un referential ezoteric, supranatural, mistic si paranormal, sincer, cred ca Papa ne-a facut un compliment mariologic pur si simplu, stiind ca crestinismul rasaritean are o evlavie particulara pentru Maica Domnului, a facut un elogiu Romaniei in acest fel", a explicat diplomatul, care are un doctorat in Antropologie religioasa si in Istoria comparata a religiilor.
"Poate ar trebui sa schimbam ceva in felul nostru de a dialoga si de a ne raporta unii la altii, pentru ca ce a spus Papa atunci sa devina o profetie realizata, nu doar un compliment de moment", a adaugat Baconschi.
Octavian Bot, deputat democrat-liberal, a comentat ironic intrebarea lui Hrebenciuc.
"In legatura cu spusele Sfantului Parinte, eu zic sa ne bucuram ca nu a exclamat intr-o exprimare lumeasca 'Mare este gradina lui Dumnezeu!' ", a spus acesta.
Protest la audierea lui Adriean Videanu
Ei au stat linistiti, intr-un colt, fara sa faca galagie. Videanu i-a invitat la minister pentru a discuta despre reevaluarea proiectului Rosia Montana, cuprinsa in programul de guvernare.
Potrivit Antena 3, nimeni nu a incercat sa-i dea afara pe protestatari, chiar Videanu rugandu-i sa ia parte la audieri.
Ministrul desemnat a precizat, in deschidere, ca ministerul pentru care a fost nominalizat are atributii extinse fata de cel actual, adaugandu-se la sectorul energetic si industria de aparare si comertul si mediul de afaceri, care cuprinde si IMM-urile.
Intrebat cum intentioneaza sa incurajeze companiile romanesti sa participe la proiectele de dezvoltare regionala, Videanu a precizat ca "statul roman nu se poate implica decat prin structura de actionariat din anumite companii. Cred ca este strategic pentru Romania sa participe la proiectele regionale".
A defilat Mircea Badea cu pene pe fund in Piata Victoriei ?
care este infatisat in timp ce purta pene pe fund in Piata Victoriei
si a explicat motivele pentru care a decis sa recurga la acest gest.
Badea si-a onorat astfel pariul facut cu premierul Emil Boc, care a
reusit sa inaugureze pe 1 decembrie primii 42 de kilometri din
Autostrada Transilvania.
Realizatorul TV a tinut sa sublinieze ca si-a respectat pariul, desi
nu considera ca cei 42 de kilometri inaugurati au toate
caracteristicile unei autostrazi. "Aia nu e autostrada, e o sosea," a
accentuat Badea.
"Precizam de la inceput ca traim intr-o tara oribila" in care "niste
baieti, intamplator primul ministru si ministrul Transporturilor," se
uitau la televizor si "s-au incordat sa-l faca pe un ciumpalac" sa si
puna niste pene.
Badea crede ca faptul ca Emil Boc si Radu Berceanu au ajuns sa "sa se
bata cu caramida in piept ca au facut 42 de km intr-un an, de fapt in
2, este mai mult decat jenant, este odios, inspaimantator", mai ales
ca scopul lor era sa il vada cu penele pe fund.
Cu toate acestea, la insistenta "milioanelor de cetateni care spuneau
ca 'au terminat aia autostrada, trebuie sa iti pui pene'", Badea s-a
tinut de cuvant.
"M-am distrat teribil, m-am simtit foarte bine, au venit jandarmii, au
venit paznicii de la muzeu, am ras", a povestit Mircea Badea aventura
desfasurata la minus 7 grade Celsius, joi noaptea, in fata Muzeului
Antipa, vis-a-vis de Palatul Victoriei.
In emisiunea de luni seara, Badea a prezentat si inregistrarea
memorabilului moment, in care poarta numai un sort si niste pene
deasupra, plus ceasul de mana, "ala scump, de inmormantare".
In aceasta tinuta, Badea amineste ca s-a mai dus in Piata Victoriei si
in 2004, cand avea o problema cu Adrian Nastase, premier pe atunci.
Acum insa, cetatenii aveau nevoie de autostrada si Badea a facut tot
ce a putut ca sa le indeplineasca visul.
Acestea fiind zise, Badea s-a intors cu spatele la camera si s-a
apucat sa strige la premier: "Boc! Dormi? Boc, trezeste-te! Sunt eu,
cetateanul Romaniei. La anu' sa faci o bucata mai lunga de autostrada
si s-o faci ca lumea. Si zi-i lui Berceanu ca PeNeLe nu intra la
guvernare".
Dupa acest mesaj, in cadru apare si Mihai Gadea, moderatorul emisiunii
Sinteza Zilei de la Antena3, care spune acuzator: "Acesta nu este
Mircea Badea, e un admirator de al lui. E un trucaj ordinar.", moment
in care Badea adauga "Uite pixelul albastru!" si isi ridica penele de
i se vede sortul bleu. "Rusine, Dinu Patriciu!", conchid cei doi in
cor.
21 dec. 2009
Iliescu: "Dacă aş fi închis în dosarele Revoluţiei, ar protesta întreaga ţară"
Întrebat cum comentează anumite păreri potrivit cărora el ar trebui să fie închis în legătură cu faptele din 1989 sau cele din vara anului 1990, atunci când demonstraţia din Piaţa Universităţii a fost reprimată cu ajutorul minerilor din Valea Jiului, Iliescu a spus "Cei care ridică o astfel de problemă nu sunt oameni normali. Dacă cineva ar încerca aşa ceva, ar provoca un protest general în întreaga ţară", a spus Ion Iliescu pentru BBC.
Iliescu admite, cu această ocazie, că s-a aflat în grupul celor "şase-şapte" oameni care au decis organizarea procesului lui Ceauşescu de la Târgovişte, care a fost un act de justiţie desfăşurat în condiţii exceptţionale, dat fiind faptul că România se afla într-o situaţie excepţională.
PSD si PD-L nu se inteleg cum sa modifice Constitutia
"Forumul constitutional are ca scop armonizarea punctelor de vedere ale Constitutiei cu constitutiile si legislatia altor tari. Vor avea loc dezbateri in Birourile Permanente, unde se vor stabili principiile generale", a declarat Toni Grebla pentru NewsIn.
El a explicat ca, la momentul revizuirii Constitutiei in 2003, Romania nu era stat membru al Uniunii Europene, astfel incat urmatoarea revizuire trebuie sa acopere mai multe aspecte, nu doar reducerea numarului de parlamentari la 300 si trecerea la Parlament unicameral, asa cum s-a stabilit prin referendumul din 22 noiembrie.
"Nu putem modifica Constitutia fara sa vedem tendintele tarilor din Uniunea Europeana", a completat Grebla.
Presedintele Comisiei Juridice din Senat a mai declarat ca procedurile initiate de PD-L, pentru constituirea unei Comisii de revizuire a Constitutiei, au nevoie de sustinere politica pentru ajungerea la un acord, dar componenta nu trebuie sa fie pur politica, ci trebuie adusi experti din domeniul stiintific, printre care juristi si istorici.
Pe de alta parte, liderul grupului PD-L din Camera Deputatilor, Mircea Toader, a declarat luni ca forumul constitutional invocat de PSD este "apa de ploaie", discutiile urmand sa aiba loc in Birourile Permanente ale Parlamentului, unde democrat-liberalii au depus deja o solicitare, inainte de alegeri, pentru crearea unei Comisii de revizuire.
20 dec. 2009
Iliescu dubleaza, cu nesimtire, pariul lui Brucan
continuarea aici www
Componenta Guvernului
Structura Guvernului Boc IV cuprinde 17 membri: premier, vicepremier şi 15 miniştri. PD-L are 9 nominalizări, UDMR 3, în timp ce din rândul tehnocraţilor au fost desemnaţi 4 reprezentanţi şi un singur membru din partea independenţilor.
Din partea PD-L: Premier - Emil Boc
Ministrul Energiei - Adriean Videanu
Ministrul Administraţiei şi Internelor - Vasile Blaga
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii - Radu Berceanu
Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului - Daniel Funeriu
Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - Mihai Şeitan
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului - Elena Udrea
Ministrul Comunicaţiilor - Gabriel Sandu
Din partea UDMR: Vicepremier - Marko Bela
Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional - Kelemen Hunor
Ministrul Sănătăţii - Cseke Attila
Ministrul Mediului - Laszlo Borbely
Din rândul tehnocraţilor au fost desemnaţi:
Ministerul Finanţelor Publice - Sebastian Vlădescu
Ministrul Justiţiei - Cătălin Marian Predoiu
Ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale - Mihail Dumitru
Ministrul Afacerilor Externe - Teodor Baconschi
Din rândul paralamentarilor independenţi a existat o singură nominalizare: ministrul Apărării Naţionale - Gabriel Oprea
19 dec. 2009
The Times, despre profeţia lui Brucan: "Cei 20 de ani s-au terminat, dar românii încă învaţă"
Românii încă mai învaţă ce este democraţia, scrie The Times, într-o ţară în care memoria îl tratează cu blândeţe pe Nicolae Ceauşescu.
"Potrivit unui sondaj al Biroului de cercetări sociale de luna trecută, jumătate din respondenţi au spus că situaţia în România este mai gravă decât înainte de 1989, 40 la sută au afirmat că viaţa lor este mai grea şi 56 la sută că, în perioada comunistă, oamenii obişnuiţi erau trataţi cu mai mult respect.
Numele lui Ceauşescu este pe buzele tuturor, în autobuze şi în cafenele. Dacă nu eşti unul dintre cei care au fost persecutaţi de el, atunci viaţa în timpul regimului
său pare să fi fost mai sigură decât în prezent" notează The Times.
"Mormântul lui Nicolae Ceauşescu din cimitirul bucureştean Ghencea este modest şi rareori vizitat, însă acest lucru nu reflectă influenţa continuă a fostului dictator asupra ritmului şi sentimentelor ţării”
Mircea Badea a defilat cu pene pe fund in Piata Victoriei
"Am fost in Piata Victoriei, la minus 7 grade Celsius, in pielea goala, cu pene pe organism. A fost senzational. Veti vedea dovada in direct si la cote maxime de audienta in emisiunea de luni seara", promite Badea pe blog.
17 dec. 2009
Presedintele Basescu l-a decorat pe Laszlo Tokes cu "Steaua Romaniei"
Potrivit decretului, distinctia a fost acordata "cu prilejul implinirii a 20 de ani de la revolutia din decembrie 1989, in semn de inalta apreciere a curajului si demnitatii de care a dat dovada declansand, prin exemplul personal, revolta istorica a poporului roman impotriva dictaturii comuniste".
In 1989, Laszlo Tokes, preot la Timisoara, a fost actionat in judecata de autoritatile de stat si bisericesti, indepartat de la amvon si exilat in satul Mineu din judetul Salaj.
Demonstratia multimii adunate pentru a se impotrivi evacuarii sale fortate din parohia Timisoara si populatia orasului care li se alaturase a declansat revolutia de la Timisoara.
Bursa zvonurilor: Cum ar putea arăta Guvernul Boc. VEZI POSIBILELE VARIANTE!
Guvern PD-L-UDMR fără Elena Udrea la Turism, scria Gândul în acestă dimineaţă. Elena Udrea revine din nou discuţiile pentru formarea noului Cabinet, în pofida recentelor declaraţii ale lui Vasile Blaga, scrie gandul.info după desemnarea lui Boc, citând surse din PD-L. Udrea are şanse mari să fie noul ministru al Turismului şi Dezvoltării, în timp ce Blaga va ocupa şefia ministerului de Interne.
Noul Cabinet Boc urmează să aibă mai puţin de 19 ministere. O variantă a viitorului guvern ar putea fi aceasta:
Premier: Emil Boc (PD-L)
Vicepremier: Vasile Blaga (PD-L)
Vicepremier: Marko Bela (UDMR)
1. Ministrul Administraţiei şi Internelor: Vasile Blaga (PD-L)
2. Ministrul Economiei şi Comerţului: Adriean Videanu (PD-L)
3. Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii: Radu Berceanu (PD-L)
4. Ministrul Dezvoltării Regionale şiTurismului: Elena Udrea (PD-L)
5. Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional: Kelemen Hunor (UDMR).
6. Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale: Mihai Şeitan (PD-L)
7. Ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale: Valeriu Tabără (PD-L) sau Orest Onofrei (PD-L)
8. Ministrul Sănătăţii: Anton Cristian Irimie (PD-L)
9. Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului: Petru Daniel Funeriu (PD-L) sau Miron Miclea (PD-L)
10. Ministrul Mediului: Korodi Attila (UDMR)
11. Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale: (UDMR)
12. Ministerul Finanţelor Publice: Lucian Croitoru (independent)
13. Ministrul Apărării Naţionale: Gabriel Oprea (independent)
14. Ministrul Justiţiei: Cătălin Predoiu (independent)
15. Ministrul Afacerilor Externe: Bogdan Aurescu (independent)
Sursa: Realitatea.net
16 dec. 2009
PNL şi PD-L "s-au înţeles": nu au cum să guverneze împreună
Citeste mai mult aici: Realitatea.net
PSD si PNL si-au impartit opozitia
social-democratii au planuri mari pentru opozitie. Daca n-au putut
guverna impreuna, se vor caina unii pe altii si vor pune piedici
puterii, ca sa arate poporului ce-a pierdut.
Umbla vorba ca Mircea Geoana si Crin Antonescu au stabilit cum va
arata prestatia lor de-acum inainte - asta daca nu cumva astazi, la
consultarile de la Cotroceni, dupa ce vor insista ca sef al guvernului
sa devina presedintele PNL, nu se va intampla o rasturnare de situatie
de natura sa le demoleze constructia.
Conform intelegerii, pesedistii vor sta cu ochii pe politicile sociale
si vor sanctiona de la balbaieli pana la erori grave, fiind totdata
responsabili de relatia cu sindicatele. In acelasi timp, liberalii vor
monitoriza cifrele din economie si vor derula o campanie de aratat
imbecilitati raportate la masurile luate de tarile vecine, prietene si
un pic mai orientate.
Pai daca-i asa, noi ce sa mai spunem? Sa sune motiunile, ca prea a
trecut toamna asta fara vreo samanta de scandal!
Sursa: Ziare.com
15 dec. 2009
S. O. Vantu este intre ciocan si nicovala
Unul din oamenii de casă ai lui Vîntu, Sorin Freciu, a fost reţinut de procurorii DIICOT la plecarea de pe aeroportul Otopeni în data de 7.12.2009.
Citeste tot articolul aici: http://victor-roncea.blogspot.com
PRESA MAGHIARA are ca element constant "intoleranta, ostilitatea si ura fata de romani"
Centrul European de Studii Covasna-Harghita a scos de sub tipar al doilea volum din seria "Romanii in mass-media maghiara din Covasna si Harghita", ce reuneste traduceri si analize ale unor articolele aparute intre anii 2006-2009 in presa de limba maghiara din cele doua judete, transmite corespondentul AGERPRES.
Directorul centrului, Ioan Lacatusu, a declarat ca acest volum, asemenea celui precedent, aparut in 2006, la Editura Eurocarpatica, permite cititorilor romani care nu stiu limba maghiara sa cunoasca direct de la sursa continutul si mesajul discursului principalilor lideri politici si civici, precum si a formatorilor de opinie din presa maghiara.
"Am lucrat cu materialul clientului", a declarat Lacatusu, mentionand ca articolele care abordeaza convietuirea interetnica dintre romani si maghiari au ca element constant 'intoleranta, ostilitatea si ura fata de romani', precum si mesajele cu caracter antiromanesc.
"Profitand de necunoasterea limbii maghiare de catre majoritatea populatiei romanesti si de lipsa oricaror replici din partea mediilor romanesti, liderii maghiari (...) practica discursuri hiperetnicizate, specifice unei politici identitare agresive, cu mesaj nostalgic si revizionist, si mai grav, in multe cazuri indemnand fatis la lupta armata, la actiuni violente pentru obtinerea dezideratelor autonomiste", afirma Ioan Lacatusu, avertizand, totodata, asupra impactului negativ pe care astfel de discursuri le au asupra climatului de convietuire interetnica.
Volumul este structurata pe trei teme referitoare la istoria romanilor reflectata in presa maghiara, la biserica ortodoxa din arcul intracarpatic, precum si la problematica romano-catolicilor din Moldova, dar contine si o serie de studii si sinteze documentare pe diverse teme, precum autonomia teritoriala a "Tinutului Secuiesc". Centrul European de Studii Covasna-Harghita a fost infiintat in urma cu zece ani de un grup de intelectuali romani din zona si se defineste ca fiind o organizatie nonguvernamentala cu caracter stiintific, cultural si social. (Agerpres)
Cartea poate fi gasita aici: http://partidulcivicmaghiar.com
Victor Roncea
Acest articol a fost preluat de pe blogul: http://victor-roncea.blogspot.com
Hrebenciuc: Care voci contestatare? Au venit cumva din Tirol sa ne dea sfaturi?
Hrebenciuc a fost intrebat despre vocile din PSD care sustin ca este necesar ca actuala conducere a partidului sa-si depuna mandatul dupa esecul de la prezidentiale.
"Care voci? Au venit cumva din Tirol ca sa ne dea sfaturi?", a intrebat la randul sau, retoric, Hrebenciuc.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat marti ca momentul unei analize "serioase" si "asezate" in partid va avea loc la inceputul lui 2010, iar vocile contestatare ale unor social-democrati nu fac acum decat sa "subrezeasca" pozitia PSD, el pledand pentru unitate.
Geoana a fost intrebat despre pozitiile unor membri ai PSD care i-au solicitat sa-si depuna mandatul de presedintele al PSD, iar el a spus ca in acest moment problema asupra careia trebuie sa se concentreze partidul este tipul de majoritate si de Guvern care se pot forma.
"Vom face o analiza serioasa la nivelul partidului nostru, suntem un partid serios si responsabil. Sunt liderul acestui partid si intotdeauna am facut din democratia interna, din evaluarile critice, autocritice, un mod de lucru obisnuit. Un singur lucru spun: in acest moment trebuie sa ne concentram pentru a putea sa raspundem problemei cele mai importante: ce fel de majoritate si ce fel de Guvern avem nevoie", a raspuns Geoana.
Sursa: NewsIn
14 dec. 2009
Mircea Geoana ia spaga 5000 euro ??
CCR a decis: Alegerile nu se repeta, Traian Basescu este presedinte
Curtea Constitutionala a respins luni, in unanimitate, cererea depusa de PSD care solicita reorganizarea turului doi al alegerilor prezidentiale. De asemenea, Curtea a respins ca inadmisibile sesizarile si contestatiile formulate de social-democrati.
Decizia survine dupa ce in urma renumararii voturilor nule de catre BEC, Traian Basescu a iesit "castigator".
Potrivit unui comunicat, Curtea Constitutionala a constatat ca Traian Basescu este ales in functia de Presedinte al Romaniei, intrunind cel mai mare numar de voturi din cele valabil exprimate.
De asemenea, judecatorii constitutionali au stabilit ca validarea alegerii domnului Traian Basescu in functia de Presedinte al Romaniei sa aiba loc in data de 16 decembrie 2009, la ora 10.00, la sediul Curtii Constitutionale din Palatul Parlamentului.
Curtea a respins ca inadmisibile sesizarile formulate de Alianta PSD+PC, Organizatia judeteana Caras-Severin, inregistrate la Biroul Electoral Central si transmise spre solutionare Curtii Constitutionale, precum si contestatia formulata de Alianta PSD+PC - Arad.
13 dec. 2009
Silvio Berlusconi, lovit în faţă la o manifestaţie de la Milano
Agresorul a fost arestat şi transportat la sediul poliţiei. Potrivit unor martori citaţi de agenţia italiană premierul italian a căzut după ce a fost lovit.
Berluscoi fusese huiduit la începutul manifestaţiei de un grup de persoane. Acestea i-au strigat că este un "bufon". Premierul italian le-a răspuns transmiţându-le că ar trebui să le fie ruşine. Nu se ştie încă dacă agresorul făcea parte din cei care l-au huiduit pe Berlusconi. Antena3.ro
Vezi VIDEO: Silvio Berlusconi, lovit in fata la o manifestatie in Milano
Numărătoarea voturilor anulate din ţară s-a încheiat. Băsescu are cele mai multe voturi
Geoana a pierdut alegerile si in urma numaratorii voturilor declarate nule. Este pentru prima oara in istoria Romaniei cand un candidat pierde alegerile de doua ori in acelasi scrutin electoral :D
Biroul Electoral Central (BEC) a terminat în această după-amiază examinarea voturilor anulate după scrutinul din 6 decembrie. Traian Băsescu a obţinut 1169 de voturi în plus, iar Mircea Geoană 968. Au mai rămas de numărat 863 de voturi din străinătate.
12 dec. 2009
Oprescu anunta inceperea lucrarilor pentru autostrada suspendata
Constructia va incepe din nordul Capitalei, unde traficul este supraaglomerat, relateaza Realitatea TV.
Potrivit lui Sorin Oprescu, studiul de fezabilitate este finalizat si se asteapta finantarea, pentru a demara proiectul.
Autostrada suspendata va avea o lungime de 12 kilometri si o inaltime de cel putin zece metri.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a inaugurat, sambata dimineata, pasajul Pipera - Tunari, cu un an intarziere.
Catalin Voicu, un senator in fata legii
Exista informatii ca dl. Voicu nu ar fi singurul parlamentar implicat in acest caz, asa ca ne-am putea trezi pana la urma cu o intreaga retea de traficanti de influenta la nivel inalt. De altfel, senatorul Voicu nu are voie sa ia legatura cu Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie si Dan Ioan Popescu.
Reactiile de vineri la aflarea vestii ridicarii lui Catalin Voicu au aratat ca inca suntem foarte departe de un stat democratic asezat si calm, pe langa asta, media din Romania a cazut in capcana acestor privilegiati ai tarii.
"Cum sa fie luat pe sus un senator al Romaniei, ca ultimul infrator?" s-a enervat Dl. Ion Iliescu.
"A pornit, acum continua domnul presedinte Traian Basescu. E un mecanism pe care o sa-l puna in aplicare cu forta mai mare, incercand sa ne sperie pe toti. Nu cred ca va reusi sa ne sperie. Pe mine, unul, nu m-a speriat. Nu am nicio problema si daca ma cheama", s-a victimizat, cam palid, Marian Vanghelie.
"Traian Basescu vrea sa-si faca guvern cu procurorii, prin intimidare", a tipat intr-un glas PSD.
De ce "ultimul infractor" poate fi luat de pe strada daca refuza sa se prezinte la Parchet, si un senator suspect de coruptie poate fi doar rugat frumos sa se supuna? Parca eram toti egali in fata legii.
Daca mandatul de aducere ar fi fost pus in aplicare inainte de alegeri, ar fi fost invocate interesele electorale. Poate ne spune totusi Marian Vanghelie cand poate fi adus un senator in fata legii.
Cand DNA a timis la Monica Iacob Ridzi o persoana de incredere a acesteia, tapetata cu microfoane, a aflat astfel ce matrapazlacuri punea la cale d-na ministru si a pus-o apoi sub acuzare, n-a mai fost nicio problema. Pur si simplu, procurorii si-au facut datoria. Cand ajungem insa la Catalin Voicu, datoria devine abuz.
Ceea ce este surprinzator, sau poate ca nu, toata presa incearca sa politizeze acest eveniment, sa arunce vina pe D-l Presedinte Basescu, sau chiar ca.., asa ceva nu se poate intampla decat intr-un stat politienesc... Eu spun sa lasam justitia sa-si faca treaba, acesta este un semn ca Justitia a inceput sa functioneze. In plus, anchetatorii DNA sigur au acoperire pentru ceea ce au facut, mai ales ca vorbim de un senator, "un reprezentant al poporului". Este important ca toti sa fim egali in fata legii, senatorii si ceilalti demnitari sa nu beneficieze de imunitati.
11 dec. 2009
Ghimpu declara presei ruse ca nu intentioneaza sa dizolve Parlamentul
Parlamentului, Mihai Ghimpu, a declarat ca nu intentioneaza sa dizolve
legislativul de la Chisinau intr-o perspectiva apropiata.
"Nu vad nicio problema in faptul ca Parlamentul nu a reusit sa aleaga
presedintele. Toate institutiile de stat functioneaza. Nu exista nicio
criza politica, exista o criza constitutionala, care nu ne permite sa
alegem presedintele. Insa aceasta este o alta problema, pe care o vom
solutiona intr-un mod corespunzator. In acest sens a si fost
infiintata comisia constitutionala", a spus Ghimpu, potrivit Interfax.
De asemenea, el a respins afirmatiile deputatului comunist Vadim
Misin, care a spus ca "legislativul ar trebui dizolvat din cauza
incercarii esuate de alegere a presedintelui tarii la 7 decembrie".
Misin sustinea ca "potrivit Constitutiei, activitatea Parlamentului
este doar partial legitima, acesta ar trebui convocat doar pentru
aprobarea bugetului si apoi dizolvat".
In replica, Ghimpu a spus ca "nu intentioneaza sa utilizeze
Constitutia in interpretarea comunistilor, ci in conformitate cu
prevederile constitutionale, care presupun activitatea legislativului
cu imputerniciri depline pana la validarea noului Parlament". In
acelasi timp, el a reamintit ca dupa esuarea celor doua incercari de
alegere a presedintelui, Parlamentul ar trebui dizolvat.
"Insa actul de dizolvare poate fi semnat doar dupa 16 iunie 2010, dupa
un an de la dizolvarea fostului legislativ. Alegerile anticipate,
potrivit legislatiei, pot fi organizate cel putin o data in decurs de
un an", a explicat el.
"Daca pana atunci (pana la organizarea unor noi alegeri - n.red.) va
fi modificata Constitutia, in acest caz deciziile vor fi luate in
functie de noile modificari", a subliniat seful legislativului de la
Chisinau. "In cazul in care va fi efectuata reforma constitutionala,
care prespune elaborarea si adoptarea unei noi Constitutii, in sensul
unei noi proceduri de alegere a presedintelui, nu va mai fi nevoie sa
dizolvam Parlamentul", a adaugat Ghimpu.
La 7 decembrie, Parlamentul de la Chisinau a esuat in cea de a doua
incercare de a alege seful statului, liderul Partidului Democrat
Marian Lupu obtinand 53 de voturi din cele 61 necesare.
Lupu a fost singurul candidat care a participat la scrutin, la
propunerea Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE), ce reuneste cele
trei partide aflate la guvernare la Chisinau.
Presedintele Parlamentului, liberalul Mihai Ghimpu, care este si seful
interimar al statului, isi anuntase zilele trecute intentia de a
propune schimbarea modalitatii de desemnare a presedintelui, in cazul
unui nou esec. Pentru schimbarea Constitutiei si alegerea
presedintelui prin vot direct, este suficienta organizarea unui
referendum.
Daca duminica viitoare s-ar organiza un referendum pentru modificarea
Constitutiei privind modul de alegere a presedintelui tarii, 69,9%
dintre moldoveni ar vota pentru ca seful statului sa fie ales in mod
direct de cetateni, 14,9% ar vota pentru ca presedintele sa fie ales
in continuuare de Parlament, 12,4% nu s-au decis inca, iar 3,4% nu ar
vota, potrivit Barometrului Opiniei Publice pe noiembrie 2009,
publicat de Institutul de Politici Publice.
Sursa: NewsIn
10 dec. 2009
Basescu a discutat cu Filat despre acordurile dintre Romania si R. Moldova
Premierul moldovean si presedintele roman au abordat chestiuni ce tin de aplicarea acordurilor la care cei doi oficiali au ajuns in timpul vizitei intreprinse de Filat la Bucuresti, in 13-14 noiembrie.
Atunci, Bucurestiul si Chisinaul au convenit asupra urgentarii punerii in aplicare a Acordului privind micul trafic la frontiera, deschiderea consulatelor Romaniei la Cahul si Balti si a R. Moldova la Iasi si deschiderea cat mai curand posibila a podului Radauti-Lipcani.
De asemenea, Filat si Basescu au discutat decizia autoritatilor romane de a acorda un sprijin umanitar de urgenta R. Moldova, pentru a contracara propagarea gripei porcine. Filat a mai avut intrevederi cu omologul sau polonez, Donald Tusk si cu cel olandez, Jan-Peter Balkenende.
Patapievici face precizari referitoare la caseta cu Mircea Geoana
Intr-un comunicat al ICR, remis Ziare.com, este citat un fragment dintr-un email pe care jurnalistul spaniol Felix Flores l-a adresat serviciului de presa al ICR, ca urmare a solicitarii de precizari venite din partea acestuia.
"Domnul Patapievici n-a mentionat existenta vreunei casete privindu-l pe domnul Geoana: el a spus doar ca domnului Basescu i s-a oferit o astfel de caseta si a refuzat-o. N-a vorbit despre videocasete - adevarate sau false sau care exista sau nu - ori indreptate impotriva cuiva, ci despre atitudinea morala a domnului Basescu", precizeaza jurnalistul spaniol.
Patapievici subliniaza la randul sau ca a pomenit de existenta acestei casete, "fara alte referiri, pentru a sublinia diferenta dintre atitudinea adversarilor presedintelui Basescu, care s-au pretat la falsificarea unei casete pentru a-l compromite, si atitudinea presedintelui Basescu insusi".
In plus, seful ICR sustine ca in discutia cu jurnalistul spaniol nu a facut "nici o referire negativa ori derogatorie la adresa d-lui Geoana, asa ca aprecierea domniei sale cum ca "Patapievici umbla cu porcarii" este gratuita, consecinta regretabila a dezinformarii", se mai arata in comunicatul citat.
Horia Roman Patapievici afirma, intr-un interviu acordat presei spaniole, ca presedintelui Traian Basescu i-a fost oferita o caseta in care Mircea Geoana apare in ipostaze mai mult decat indecente, dar acesta nu a vrut sa o foloseasca in campania electorala.
Pornind de la filmuletul ultramediatizat in care Traian Basescu apare lovind un copil, la un miting electoral, despre care Patapievici afirma ca este "obscen", directorul ICR arunca si "bomba".
"Nu cred ca Basescu a lovit copilul, ci cred ca doar l-a impins. Greseala sa a fost ca nu a negat imediat. A fost un pic ca in cazul lui Bill Clinton, in chestiunea cu sexul oral... Apropo, stiu din surse sigure ca lui Basescu i-a fost oferita o caseta cu Mircea Geoana facandu-i-se sex oral si a refuzat sa o foloseasca impotriva lui. Este un om cinstit, credeti-ma", declara Patapievici, in cadrul unui interviu acordat La Vanguardia.
Intr-o declaratie pentru Gandul, Mircea Geoana a precizat ca informatiile privitoare la o caseta compromitatoare cu el reprezinta "o minciuna sinistra" si ca seful ICR "umbla cu porcarii".
Sursa: Ziare.com
9 dec. 2009
Antonescu către Băsescu: Vreau să ştiu dacă sunt ciuruit
România donează vaccin antigripal
Dintre acestea, 500.000 de doze merg către Republica Moldova, 400.000 de doze spre Ucraina şi 250.000 de doze în Republica Macedonia.
"Toate cheltuielile legate de transportul dozelor de vaccin sunt suportate de către Guvernul României pe teritoriul României şi de guvernele ţărilor beneficiare, pe teritoriul acestora", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.
Intalnire intre oficialii MAI si omologii lor din Republica Moldova
Analist rus: Moldova va intra in UE doar prin unirea cu Romania
Moldova poate deveni membru UE doar prin filiera Romaniei si dupa unirea cu Romania, considera analistul politic rus, Stanislav Belkovsky
"Eu nu consider ca Moscova poate exercita o influenta serioasa asupra alegerii presedintelui Moldovei. Dupa experienta de sustinerea sau blamare a lui Vladimir Voronin in campaniile precedente care nu intotdeauna au avut rezultate previzibile, nu-mi imaginez cu ce anume l-ar putea ajuta Moscova pe Marian Lupu ca sa fie ales", mai opineaza expertul rus.
Belkovsky a explicat ca el nu sustine ca Moldova va intra curand in componenta Romaniei: "Eu am spus ca evenimentele din aprilie au facut ireversibil acest proces. Eu cred ca Moldova nu are cum sa intre in Uniunea Europeana de sine statator. Prin urmare Moldova poate deveni membru al Uniunii Europene doar prin filiera Romaniei si dupa unirea cu Romania".
"Actualmente exista doua state romanesti - Romania si Moldova. Si eu pornesc de la premiza ca unirea lor era si ramane logica. La fel cum logica a fost unirea celor doua state germane in urma cu doua decenii, chiar daca s-a produs in alte conditii istorice. Dar sunt convins ca o extindere formala a UE in urmatorul deceniu nu se va produce"
8 dec. 2009
A castigat Romania impotriva Rusiei!
Geoana, trebuie sa faca totul pentru a se tine de cuvant fata de "sustinatorii" sai, in caz contrar, viitorul acestuia nu este vazut prea bine. In zilele urmatoare, o sa avem un Geoana tacut si tot mai ingrijorat.
Geoana: Alegerile au fost castigate de mine, democratia e in cumpana!
"Curtea Constitutionala va decide daca mandatul lui Traian Basescu este valid sau invalid, daca vom merge in continuare cu un regim castigat pe baza de minciuna si fraudare".
7 dec. 2009
Rezultate finale alegeri prezidentiale: Basescu ramane presedinte - 50,33%
BEC - rezultate partiale: Basescu - 50,37%, Geoana - 49,62%
BEC a anuntat rezultatele partiale dupa numararea a 99,13% din
voturile exprimate in turul doi al alegerilor prezidentiale.
Prezenta la vot a fost de 58%. BEC a anuntat ca 1,3% din voturi au fost anulate.
Traian Basescu a fost votat de 50,37% dintre alegatori, in timp ce
Mircea Geoana a primit 49,62% din sufragii, potrivit rezultatelor
partiale anuntate de BEC.
Rezultate partiale de la BEC: Basescu - 50,43%, Geoana - 49,57%
primit 49,57% din sufragii, potrivit rezultatelor partiale anuntate de
BEC.
Biroul Electoral Central a anuntat luni dimineata la ora 8 rezultatele
partiale dupa numararea voturilor din 95,4% din sectiile de votare.
Prezenta la vot a fost de 57,94%.
Urmatoarea informare de la BEC va avea loc la ora 11.
6 dec. 2009
Estimari rezultate vot
50.00% Mircea Geoana
50.00% Traian Basescu
CURS,ora 21:00
50.80% Mircea Geoana
49.20% Traian Basescu
Basescu: "Aveti incredere in ce va spun, am castigat"
"Va asigur ca la ora 19:00, sondajele corecte aratau ca l-am depasit pe Mircea Geoana. Castigarea acestor alegeri se datoreaza in primul rand romanilor. Peste 5 milioane de romani au avut optiunea clara pentru drumul spre modernizarea Romaniei, un drum care este necesar pentru ca romanii sa ajunga peste un timp la prosperitate", a continuat Basescu.
"Nu avem alta varianta decat programul propus de mine, pe care, prin votul lor, romanii si l-au asumat, si pe data de 22 noiembrie, cand au votat pentru reformarea clasei politice romanesti, iar astazi, cu majoritate au votat pentru acela care ei considera ca poate sa realizeze modernizarea Romaniei".
"Le multumesc tuturor romanilor care au votat Traian Basescu", a strigat candidatul PD-L la prezidentiale, in uralele multimii.
"Dragii mei, in momentele urmatoare veti vedea probabil diverse manipulari pe televiziunile care de trei ani incearca sa manipuleze. Va asigur ca si de aceasta data, ca si in 2004, ca puteti avea incredere in ce va spun: am castigat!", a continuat el.
Romanii din Chisinau au format cozi la sectiile de votare
Romanii din Basarabia au format deja cozi spre urnele din cele 13 sectii de votare, care s-au deschis fara incidente.
Astfel, pana la ora 9.00, in Basarabia au votat circa 1.600 de romani, fata de 360 de persoane la primul tur de scrutin de la 22 noiembrie, informeaza Adevarul.
Cei mai multi romani au votat la Chisinau - 1.200 de persoane -, iar cei mai putini la Nisporeni - 11.
Instructiuni: Cum votam la prezidentiale.
Acesta iti va cauta numele in lista electorala si apoi iti va inmana buletinul de vot si stampila cu insemnul "VOTAT", solicitandu-ti sa semnezi in lista electorala in dreptul numelui tau.
Actul de identitate va fi retinut pana cand votezi si iti va fi inmanat dupa ce introduci buletinul de vot in urna si inapoiezi stampila "VOTAT".
Dupa ce ai primit buletinul de vot si stampila "VOTAT", trebuie sa intri intr-o cabina de vot.
Buletinul de vot are o pagina si contine cele 2 nume ale candidatilor la prezidentiale.
Cauti numele Traian Basescu, si pui stampila exact in chenarul care contine acest nume.
Aplica stampila "VOTAT" o singura data, in interiorul chenarului ce contine numele "Traian Basescu".
Dumnezeu sa ne ajute!
P.S. Daca veti vota "Prostanac", votul va fi anulat, deci, aveti mare grija sa puneti stampila exact in chenarul cu numele "Traian Basescu"
Succes.
4 dec. 2009
Scrisoare deschisă domnului Geoană
Geoana: Liberalii se comporta ca si cum ar fi fost in echipa noastra de 100 de ani
"Alianta care l-a propulsat pe domnul Basescu era o alianta intre PD-L de stanga si PNL de dreapta, deci nu se poate spune ca PNL-ul cu PSD-ul este incomaptibil. Modul in care s-a comportat domnul Crin Antonescu, am fost in multe judete si toti conducatorii liberali, publicul, sustinatorii si sunt convins ca si votantii liberali au fost in echipa ca si cum erau in echipa noastra de 100 de ani, deci exista in acest moment o relatie foarte buna intre cele doua patide"
"Pot sa spun ca se naste un triunghi de forta, poate ca sunt subiectiv, insa este de bun augur pentru modul de a face politica in aceasta tara. Puteai sa faci politica doar asa, din varful buzelor, insa domnul Antonescu ma suna si ma intreba la ce mitinguri sa mai mergem impreuna, deci niste oameni de o calitate care ma face sa cred ca va fi o structura solida"
"Va fi o tentatie de a face un concurs de frumusete in interiorul coalitiei PSD-PNL, ori rolul meu va fi unul de mare echilibru", a declarat Geoana, adaugand ca exista, in prezent, in cadrul partidului democrat-liberal, liberali care au parasit PNL si care acum nu stiu cum "sa se intoarca de unde au plecat, pentru ca va guverna PNL-ul".
"Pot sa rezista tentatiei pe care o am, ca barbat iti vine sa le dai una mai tare, insa in momentul care esti presedinte devii presedintele inclusiv a celor care au votat cu Basescu", a declarat Geoana, adaugand ca oferta sa de presedinte este una a unui "om echilibratm, care tine la poporul sau" si care evita scandalurile politice.
Presa rusa vede progrese in relatia cu Romania in timpul mandatului lui Basescu
Vremia Novostei scrie si despre protestele de la Timisoara de marti. "Exact acolo in decembrie 1989 au inceput protestele impotriva lui Nicolae Ceausescu", reaminteste publicatia rusa.
"Victoria la alegeri inca ii poate fi adusa lui Traian Basescu de sloganul, popular in randul poporului, referitor la lupta impotriva coruptiei", a declarat pentru Vremia Novostei editorialistul roman Viorel Patrichi.
El considera ca, in ceea ce priveste acest aspect, electoratul il considera pe Mircea Geoana un politician mai slab, pe care "oligarhii il pot folosi in propriul interes".
In acelasi timp, scrie publicatia rusa, "oricare ar fi rezultatul alegerilor, relatiile dintre Romania si Rusia nu vor cunoaste schimbari majore. In dialogul cu Moscova, actiunile lui Traian Basescu arata dinamice, directe si efective. Iar politicienii rusi apreciaza partenerii puternici", a mai spus el.
Desi cooperarea dintre cele doua tari, in perioada primului mandat a lui Traian Basescu nu a cunoscut mari succese, totusi au fost unele pregrese. Un exemplu de dezvoltare a cooperarii in domeniul cultural este deschiderea Centrului rusesc la Bucuresti, adauga Vremia Novostei.
Sursa: NewsIn
Basescu: Mai bine un presedinte jucator decat un presedinte jucarie
"Zilele acestea am vazut un politician zglobiu, Mircea Geoana, care incearca sa ii pacaleasca pe romani ca el ar fi omul consensului (...) Va aduceti aminte, in urma cu cateva saptamani, la zidurile Cotroceniului au fost cateva sute de crescatori de animale. Aveau problemele lor, nu am stat ascuns dupa zidurile Cotroceniului si m-au dus intre ei pentru ca asta trebuie sa faca un presedinte, nu se ascunde, nu iese pe usa din dos, ci se duce intre oameni.
Ce au facut politicienii consensului? S-au dus la Timisoara, s-au suparat timisorenii pe ei si au fost atat de consensuali cu poporul incat au fugit pe usa din spate. Asta e consensul pe care il realizeaza ei in Romania?"
"La Revolutia de la Timisoara, Dinca a fugit tot prin spate ca si Geoana in 2009. Asa a iesit si Dinca atunci cand timisorenii s-au suparat. Domnul Geoana are modul de a gandi si a actiona al lui Dinca. Daca era barbat, daca era politician, se ducea in fata celor care il fluierau si le cerea iertare. A vrut de Ziua Nationala sa le intineze traditia timisorenilor. Le multumesc si lor si bucurestenilor care au iesit in acea zi, atentionandu-l pe Geoana ca nu are niciun consens cu natiunea romana"
"Voi ramane un presedinte implicat, as spune un presedinte jucator. Este mai bine ca tara sa aiba un presedinte jucator decat un presedinte jucarie in mana hotilor. (...) I-am vazut pe aliatii lui Mircea Geoana foarte tristi in confruntarea de la Palat. Cu certitudine nu va reusi sa ii tina pana dincolo de 6 decembrie, pentru ca Romania are nevoie de un guvern de dreapta. PSD nu poate sa mai conduca destinele tarii, avem nevoie de o alianta puternica de dreapta PDL-PNL, pe structura careia sa putem face reformele. Avem nevoie de mentalitatea celor care vor o Romanie moderna. Niciodata cu mintea lui Ion Iliescu nu o sa putem moderniza Romania"
La finalul intalnirii din Piata, Traian Basescu a aruncat in public o palarie portocalie, spunand: "Jos palaria in fata romanilor!".
Duminica, 06 Decembrie, ne vedem la vot, la fel de multi ca la Referendum.
3 dec. 2009
Unde a fost Mircea Geoana in miez de noapte?
Ce parere aveti Dragi Romani?
2 dec. 2009
Laszlo Tokes: Voi vota raul cel mai mic, adica pe Traian Basescu
"CNMT este intr-o situatie foarte delicata, pentru ca are o intelegere cu UDMR, care il sprijina pe Mircea Geoana, iar, pe de alta parte, are o intelegere si cu grupul national radical, care il sprijina pe Traian Basescu. Noi (CNMT - n.r.) nu vrem sa ingreunam si mai mult situatia maghiarilor, si de aceea ii indemnam sa voteze conform constiintei lor, dar accentuand ca este o situatie imposibila ca, la 20 de ani dupa caderea comunismului, sa fim de partea unui partid care a fost in spatele tuturor diversiunilor si care este autorul scenariilor de la Targu Mures", a mai declarat Tokes pentru sursa citata.
Acesta a mai declarat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, "este folosit, este victima unei politici de vitrina" si ca nu il intelege nici pe liderul PNL, Crin Antonescu, "cum poate fi de partea fostilor comunisti".
Sursa: Ziare.com
Avizul INEC: Filmul in care Traian Basescu ar fi lovit un copil este trucat
Proiectul Johannis, un mar otravit
Desi a devenit cheia campaniei lui Mircea Geoana, acest proiect este
deocamdata lipsit de continut. Acordul intre PSD si PNL nu contine
decat generalitati si promisiunea ca impozitele nu vor creste, iar
cota unica nu va fi abolita.
"Nu vrem sa intram deocamdata in detalii", ne spune dl. Johannis,
absent, de altfel, la negocierea si semnarea documentului. Insa tocmai
detaliile sunt importante pentru ca, in functie de ele, ne putem
convinge cat de serioase sunt si aceasta alianta, si promisiunile in
privinta fiscalitatii.
Dar daca acordul nu ne zice prea multe, sa vedem ce ne zice Mircea
Geoana ca va face Klaus Johannis?
Primele doua decizii vor fi, potrivit liderului PSD, anularea
impozitului forfetar si modificarea legii salarizarii unitare a
bugetarilor. Dar impozitul cu pricina a facut parte din oferta
electorala a PSD, chiar daca a fost introdus de Gheorghe Pogea, iar
legea salarizarii a fost intocmita de ministrul PSD Marian Sarbu.
Adica pentru a castiga alegerile, Mircea Geoana este dispus sa se
dezica de chiar pozitiile si proiectele propriului partid. De ce nu
s-ar dezice dupa alegeri de ceea ce spune acum?
Mircea Geoana respinge categoric restructurarea aparatului bugetar. Pe
de alta parte, acordul cu FMI impune reducerea cu 10% a cheltuielilor
bugetare, iar Romania este dependenta de banii de la Fond.
Imperativul FMI si mentinerea aparatului bugetar mamut sunt practic
incompatibile. Sau, poate, domnul Geoana gandeste o majorare a
cascavalului bugetar prin cresterea taxelor si a impozitelor, lucru pe
care se jura insa ca nu-l va face. Se jura el, dar, si daca ar fi
sincer, sa nu uitam ca odata ajuns presedinte al Romaniei nu va mai
avea practic nicio parghie asupra Guvernului si a politicii PSD.
Jocurile le va face viitorul presedinte al partidului.
Tot prezidentiabilul PSD ne da asigurari ca domnul Johannis va avea
ultimul cuvant in alcatuirea echipei guvernamentale. Poate ca dl.
Geoana chiar intentioneza sa respecte acest cuvant. Dar o recenta
experienta ne spune ca nici macar presedintele PSD nu i-a facut fata
lui Marian Vanghelie atunci cand acesta a vrut sa puna mana pe DGIPI.
Cum ii va face fata independentul Klaus Johannis? Si nu numai lui
Marian Vanghelie, ci si celorlalti baroni PSD hamestiti.
Sau ce va face dl. Johannis atunci cand Dinu Patriciu ii va cere
reesalonarea datoriei de 600 de milioane de dolari a Rompetrol fata de
statul roman? Credeti ca banii sunt pregatiti si vor fi platiti fara
cracnire? Credeti ca dl. Johannis va reusi sa impiedice ceea ce deja
am vazut cu ochii nostri in urma cu doar un an: impartirea pana la
ultimul sfant si metru de pamant a Romaniei?
Cine ii va oferi sprijin politic pentru a rezista acestor solicitari
din interiorul coalitiei de guvernare? Pentru a nu fi o simpla
marioneta in fruntea unei astfel de majoritati ai nevoie de o forta
politica pe care numai un sef de mare partid o poate avea, iar istoria
recenta a dovedit ca nici ea nu e intotdeauna suficienta.
Sigur, acum, in campanie, ni se promite marea cu sarea, se spun vorbe
mari, PSD se impaca cu Timisoara, se dezice de comunism, mai lipseste
sa-l vedem pe Ion Iliescu scandand "punctul 8, punctul 8!". Ce ar
ramane de toate acestea dupa 6 decembrie?
Suspiciunile lui Klaus Johannis
Insusi Klaus Johannis are suspiciuni si a pus conditia sine qua non a
prelungirii pana la 6 luni a termenului in care sa poata alege intre
functia de premier si cea de primar al Sibiului. E logic scenariul la
care se asteapta: va fi lasat sa restructureze bugetarii, masura fara
de care nu se poate, dupa care exact aceasta masura ii va fi imputata
de un PSD inlacrimat de soarta disponibilizatilor si a pensionarilor
de lux.
Va fi evacuat pentru ca PSD sa-si poata pune premierul salvator, de
exemplu Adrian Nastase, care sa faca cinste cu bugetul baronetului si
clientelei PSD, lasand cate ceva si pentru pomeni electorale. Cu ce
bani? Aceia luati cu japca prin cresterea impozitelor si abolirea
cotei unice. Se va opune PNL? Si ce daca ar face-o? Usa va fi a
liberalilor. Cu cine va guverna PSD dupa eventuala plecare a PNL?
Inclusiv cu dezertorii dintr-un PD-L debusolat de infrangerea lui
Traian Basescu.
Proiectul Johannis este ademenitor, la fel ca marul oferit Albei ca
Zapada. Dar exista multe suspiciuni ca va fi la fel de toxic.
Sursa: Ziare.com
TVR 2 a intrerupt o emisiune pentru mitingul lui Geoana
un miting electoral al candidatului PSD Mircea Geoana, care avea loc
la Adamclisi.
Astfel, TVR 2 a taiat emisia programului "Invingatorii", in care
potrivit programului oficial al TVR ar fi urmat sa fie omagiat printre
altii tenismenul Ilie Nastase, pentru a da in direct manifestarile
prilejuite celebrarea a 1.900 de ani de la batalia de la Adamclisi, in
judetul Constanta, unde avea loc un miting in sprijinul lui Mircea
Geoana.
Postul public l-a titrat pe Geoana ca presedinte al Senatului
Romaniei, iar tot pe crawl a descris evenimentul de la Adamclisi drept
unul "extraordinar", scrie Realitatea.net.
Reprezentantii TVR nu au putut fi contactati marti seara pentru o reactie.
In urma cu doua saptamani, seful TVR, Alexandru Sassu, a fost acuzat
de candidatii la prezidentiale Traian Basescu si Crin Antonescu ca a
sabotat la ordinele pesedistului Viorel Hrebenciuc, organizarea unei
dezbateri intre cei cinci principali contracandidati la functia
suprema in stat.
Jos mainile de pe Timisoara!
strada impotriva amenintarii comuniste. Au fost starniti de sfidarea
PSD si PNL care au incercat sa foloseasca pe post de agenti electorali
simboluri nationale, precum Revolutia, Proclamatia de la Timisoara si
Corneliu Coposu.
In Piata Operei, acolo unde in urma cu 20 de ani se murea, oamenii au
scandat "Rusine! Rusine! Proclamatia de la Timisoara nu-i a voastra!",
iar Mircea Geoana si Crin Antonescu au fost evacuati pe usa din dos
din sediul Operei.
Televiziunile de stiri au distorsionat grav informatia si au trecut cu
totul sub tacere manifestatiile similare care au urmat la Brasov si
Bucuresti.
1 dec. 2009
Incidente la Cluj intre extremisti maghiari si membri ai Noii Drepte
Tinerii maghiari, imbracati in uniforma Garzii Maghiare si tinand un steag al Ungariei, precum si un steag istoric ungar (Arpadsav, folosit si de Garda Maghiara), au iesit din Biserica Sfantul Mihail (de rit romano-catolic) din Piata Unirii, insa au fost intampinati de un grup de persoane, printre care se aflau si membrii filialei Cluj a Noii Drepte, care scandau "Trianon", "Lia, lia, Mongolia", "Tinutul Secuiesc, pamant romanesc", "Afara, afara cu ungurii din tara" sau "Romania nu va vrea".
Mai multi politisti si jandarmi s-au interpus intre tinerii maghiari si clujenii care strigau, iar comandantul Politiei Municipiului Cluj-Napoca, Marcel Bontideanu, le-a spus maghiarilor ca nu au voie sa faca nicio manifestare.
"Vrem sa depunem o coroana de flori, pentru acest lucru nu avem nevoie de autorizatie", a spus unul dintre tineri, care purta coroana care urma sa fie depusa in fata statuii lui Matia Corvin, aflata la cativa metri de intrarea in Biserica Sfantu Mihail.
"Primarul municipiului Cluj-Napoca a interzis orice manifestare care nu este dedicata Zilei Nationale. Ei au incercat sa faca o manifestare. Nu s-au manifestat motiv pentru care nu vom face nimic", a afirmat Bontidean adaugand ca tinerii care au scandat injurii au fost "majoritatea dintre ei legitimati" si vor fi amendati pentru incalcarea Legii 60/1991 cu privire la respectarea ordinii publice.
Tinerii maghiari au intrat inapoi in biserica, insa cand au iesit a doua oara au fost intampinati cu un nou val de scandari, motiv pentru care politistii au decis sa ii urce in doua dube si sa ii transporte la sectie unde vor fi legitimati.
In timp ce erau urcati in duba, tinerii clujeni au scandat "Romania, stat politienesc", iar in momentul in care maghiarii au fost dusi din fata bisericii, au mers in Piata Uniri, unde s-au luat de mana, au format un lant uman in jurul vestigiilor romane amenajate aici, si au scandat "Romania", "Noi suntem romani" si "Tinutul Secuiesc, pamant romanesc", dupa care au cantat cateva strofe din imnul Romaniei.
Inainte de iesirea tinerilor maghiari din biserica Sfantul Mihail, un grup de patru tineri au fost scosi din biserica si urcati intr-o masina a politiei.
"Tinerii au fost retinuti intr-n caz de furt de portmoneu", a declarat marti pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Cluj.
Divizia Secuiasca a fost infiintata din ramasitele Armatei Ungare, infranta in Primul Razboi Mondial, si lupta impotriva armatei romane, cu scopul de a pastra Transilvania ca parte a Ungariei.
Băsescu: Geoană joacă partida rusească
Într-un interviu acordat cotidianului „România liberă”, Băsescu a susţinut că prezidenţiabilul PSD a încercat, în timpul vizitei „incognito” la Moscova, să-şi cumpere prin angajamente viitoare „susţinerea factorilor de influenţă ruseşti de pe teritoriul României”, făcând „promisiuni în zona politică şi economică”.
„Imediat ce am aflat de această deplasare, am dat dispozitie ca în CSAT să nu se mai prezinte materiale pentru nicio decizie strategică”, a precizat Băsescu, adăugând că „partida rusească” pe care Geoană o pune în scenă este una fără reguli şi „convine unora ca Vîntu, Patriciu, Voiculescu”.
Basescu a obtinut majoritatea voturilor in Republica Moldova
De exemplu, la Balti, Traian Basescu a obtinut 728 de voturi, Crin Antonescu 33, Mircea Geoana 25, Corneliu Vadim Tudor 5, Kelemen Hunor 3, Remus Cernea 1, Ninel Potarca 1, Gigi Becali 3, Constantin Rotaru 1, Eduard Manole 1, iar 8 voturi au fost nule.
La Ungheni, pe malul stang al Prutului, Basescu a obtinut 86,62% din voturi. Concret, Basescu a obtinut 272 de voturi, Geoana 14, Antonescu 12, Vadim 6, Oprescu 4, Becali 2, Cernea 1 si Potarca 1 vot.
INSOMAR: Geoana castiga prezidentialele cu 54% din voturi
Potrivit unui sondaj realizat de INSOMAR, Geoana ar obtine 54% din voturi, iar Basescu doar 46%.
Sondajul mai arata ca Geoana ii atrage pe cei mai multi dintre votantii lui Crin Antonescu, iar Basescu pe cei mai multi dintre votantii lui Kelemen Hunor.
Astfel, dintre cei care l-au votat pe liberal in turul intai, 23% ar vota cu Basescu si 59% cu Geoana. In ceea ce-l priveste pe candidatul UDMR, 37% dintre acestia l-ar vota acum pe Traian Basescu si 34% pe Geoana.
Basescu, sustinut de tineri, Geoana are majoritate si in urban, si in rural
51% dintre votantii lui Traian Basescu au varste intre 18 si 34 de ani in timp ce 55% dintre votantii lui Mircea Geoana au intre 50 si 64 de ani.
57% dintre cei care il vor sustine pe liderul PSD provin din mediul rural fata de 43% care vor vota cu Basescu. Traian Basescu va fi votat in proportie de 47% dintre alegatorii din mediul urban, in timp ce 53% vor fi in favoarea lui Mircea Geoana.
Social-democratul va fi votat de 54% din publicul masculin si de 55% din publicul feminin. El este sustinut de 55% dintre votantii care au cel mult zece clase sau scoala profesionala si de 55% dintre alegatorii cu studii superioare. Pe Traian Basescu il sustin 45% dintre cei care au cel mult zece clase sau dintre intelectuali.
73% dintre cei care se vor prezenta pe 6 decembrie la urne se prezinta pentru a sustine candidatul preferat si numai 27% dintre electori pentru ca adversarul sa nu castige.
Filmuletul cu Basescu, trucat
Cei mai multi romani cred, insa, ca filmul in care Traian Basescu apare lovind un copil in campania din 2004 este trucat.
Astfel, 40% cred ca imaginile sunt veridice, 44% spun ca este trucat, iar 12% au ales varianta "Nu stiu/Nu raspund".
Insa dintre cei care cred ca filmul este adevarat, 12% spun ca inca il voteaza pe Traian Basescu.
Joi seara, jurnalistii de la "Gardianul" au facut public un material video in care se arata cum presedintele Traian Basescu, la acea vreme candidat la aceasta functie, a lovit peste fata un copil, in timpul unui miting ce a avut loc la Ploiesti.
Seful statului a declarat ca acest filmulet este un trucaj si ca va face publica o expertiza tehnica pentru a dovedi acest lucru.
Ce cred romanii despre moguli?
La intrebarea "Traian Basescu il acuza pe Mircea Geoana ca reprezinta interesele anumitor oameni de afaceri pe care ii numeste moguli. Aceasta afirmatie este indreptatita sau neindreptatita?", 40% au raspuns cu DA, 40% au raspuns cu NU, iar 20% au ales varianta Nu stiu/Nu raspund.
Sondajul a fost realizat de INSOMAR, la comanda Realitatea Tv, in perioada 28-29 noiembrie.
Sursa: Ziare.com
29 nov. 2009
Autoritatile de la Chisinau schimba Constitutia sa scape de limba moldoveasca
Constitutia Republicii Moldova spune ca limba oficiala a tarii este moldoveneasca, desi majoritatea lingvistilor spun ca aceasta nu este destul de diferita de romana pentru a fi considerata o alta limba, relateaza Radio Europa Libera.
Noul Guvern a declarat ca va incerca sa schimbe constitutia, pentru a inlatura conceptul de limba moldoveneasca.
De altfel, acest concept a fost promovat de Uniunea Sovietica, dupa ce a luat teritoriul Republicii Moldova de la Romania, la inceputul celui de-al doilea Razboi Mondial.
In trecut, presedintele Traian Basescu s-a plans de faptul ca fostele guverne au cerut translatori in cadrul intalnirilor oficiale, desi vorbeau, practic, aceeasi limba.
Sursa: Ziare.com
28 nov. 2009
Geoana se lauda cu alianta PSD- PNL-PRM-PNG-UDMR
De asemenea, avem nevoie de voturile voastre ca sa ne tinem de cuvant fata de d-l Vantu.. cu Posta, Patriciu cu Romgaz si sa le dam maghiarilor autonomie extinsa..
Fenechiu: Decizia de sustinere a lui Geoana s-a luat ca la Congresul PCR
Liderul PNL Iasi, Relu Fenechiu, a declarat, sambata, ca in cadrul Delegatiei Permanente a filialei s-a decis, in unanimitate, sprijinirea lui Mircea Geoana in turul II al prezidentialelor, subliniind ca sefii PNL din judetul Iasi vor fi sanctionati daca vor obtine rezultate slabe.
Ce dovezi sa le mai cerem.... este cat se poate de clar, cu d-l Geoana ne intoarcem la comunism. Garantat Vanghelie
Dacian Ciolos, comisar european pentru Agricultura
Fostul ministru, care este si seful unei comisii de profil a Presedintiei, a castigat, in acest an, prin concurs, postul de director al Directiei Programe de dezvoltare rurala din Directia Generala Agricultura si Dezvoltare Rurala a Comisiei Europene.
Agricultura, considerata initial un portofoliu mediu in executivul european, va creste semnificativ in importanta in urmatorii cinci ani. Ciolos va avea de gestionat unul dintre cele mai importante portofolii, care are alocat pentru 2010 circa 50 de miliarde de euro, aproape o treime din bugetul Uniunii Europene.
Barroso a impartit portofoliile intre cele 27 de state membre, urmand sa ceara aprobarea Parlamentului European. Candidatii vor fi audiati in comisiile de specialitate din Parlamentul European in ianuarie. Pana atunci, lista mai poate suferi modificari, statele membre putand sa-si retraga propunerile initiale si sa faca alte nominalizari.
Becali il "sustine neconditionat" pe Geoana in turul doi al prezidentialelor
Daca si Becali il sustine pe Geoana....chiar nu mai avem alta optiune la alegeri. votam cu totii Vanghelie.
26 nov. 2009
Iliescu: Antonescu e un politician de factura liberala cu un comportament social-democrat
"Il apreciez pe Antonescu si ca persoana, si ca tinuta. E un om inteligent, un politician de factura liberala cu un comportament social-democrat", a declarat Ion Iliescu pentru Gandul.
O concluzuie la cele de mai sus....
Videanu: Bratianu se rasuceste in mormant cand vede ca Iliescu a pus basca pe capul liberalilor
Astept comentariile liberalilor ... :(
25 nov. 2009
Patriciu şi Vântu îi fac programul de guvernare lui Johannis
Potrivit lui Meleşcanu, discuţia s-a axat pe programul de guvernare al cabinetului ce va purta numele premierului Johannis. În timp ce aceştia îi fac programul de guvernare, iar PNL şi PSD împart posturile din guvern, premierul Johannis îşi continuă călătoria prin Europa. În absenţa sa, Antonescu şi Geoană au decis să-i lipească poza pe afişele electorale cu treimea politică aflată în opoziţie cu Traian Băsescu.
Acesta a confirmat întâlnirea, pe care a caracterizat-o drept „una normală între doi oameni de afaceri”. Cei doi moguli care, în primul tur, au sprijinit candidaţi separaţi - Vîntu pe Geoană, iar Patriciu pe Antonescu - s-au implicat semnificativ în formarea coaliţiei anti-Băsescu pentru turul al doilea. Potrivit unor surse din PSD, Antonescu a fost presat de Patriciu să-l sprijine pe Geoană
Sursa: EVZ.RO (citeste tot articolul aici)
Johannis e "tinut in afara deciziilor importante"
"As vrea sa subliniez ca il consider pe primarul Johannis a fi un om cinstit, onest, de buna credinta dar, din pacate, cu o oarecare naivitate fata de propunerea care i s-a facut. In mod categoric in spatele lui au fost asezati mogulii.
Dl Johannis nu stie sau nu realizeaza in ce s-a bagat. Eu ii vad pe mogulii astia ca pe niste rechini care se invart in jurul datei de 6 decembrie. Acolo li se pare ca se afla prada pe care o asteapta. Vreau sa le dau o veste proasta: ziua de 6 nu le va aduce bucurii, iar eu voi continua sa apar de lacomia lor interesele romanilor. Va asigur ca sunt hotarat sa nu-i las sa-si inhate prada", a declarat candidatul sustinut de PD-L la prezidentiale, actualul presedinte.
Chirtoaca: Noi de ce avem in continuare zidul de la Prut?
Dorin Chirtoaca, absolvent al Facultatii de Drept din Bucuresti, a rostit un discurs cu ocazia implinirii a 150 de ani de la infiintare acestei institutii de invatamant superior, ocazie cu care a vorbit despre "zidul de la Prut" si i-a multumit presedintelui Traian Basescu pentru sprijinul acordat pana in prezent pentru a rezolva problemele dintre Romania si Republica Moldova.
Chirtoaca a precizat ca, in urma cu o saptamana, a participat la o intrunire in Catalonia, Spania, alaturi de oficiali ai Uniunii Europene, europarlamentari, in care s-a vorbit deschis despre democratie si eliberare nationala.
"M-am intrebat: daca asa ceva se poate face in sanul Europei Unite si nimeni nu are nicio obiectie, noi de ce avem in continuare zidul de la Prut, vize pentru Romania si vize pentru Republica Moldova? Oare nu avem forta necesara pentru a putea si rezolva aceasta problema, pe care o are in prezent natiunea romana?", a declarat Chirtoaca, sustinand ca apreciaza sprijinul primit pana acum din partea sefului statului roman in aceasta problema.
Primarul Chisinaului a mai spus ca a lucrat, in 1991, in Comisia pentru elaborarea Constitutiei si a participat la dezbaterile privind structura viitoare a Parlamentului Romaniei.
"Aceeasi dezbatere am avut-o si pe bancile facultatii: doua Camere, o Camera? Iata, ca in 2009, dezbaterea de acum 20 de ani a devenit realitate si solutia propusa atunci a fost confirmata prin referendum de romani, inclusiv de romanii din Republica Moldova, cu o majoritate covarsitoare de 90%", a spus Chirtoaca.
Dorin Chirtoaca a vorbit si despre realitatile pe care le intampina absolventii de Drept care, cu cat se tin mai mult de ceea ce au invatat la Facultate- respectarea legii, cu atat mai mari sunt presiunile din partea celor care nu doresc asa ceva.
"Este o izbitoare diferenta intre ceea ce se discuta si se preda la facultate si ce este dupa aceea, in realitate. Din propria experienta pot sa va spun: cu cat te tii de ceea ce prevede legea, de ce ne-au invatat profesorii la facultate, cu atat mai mare este presiunea din partea acelora care nu doresc asa ceva. Ti se recomanda, pe toate caile, sa accepti compromisuri, aranjamente si alte foloase necuvenite", a explicat Chirtoaca.
Primarul Chisinaului a dezvaluit, in cadrul discursului prilejuit de aniversarea a 150 de ani de la infiintarea Facultatii de Drept din Bucuresti, ca a absolvit acelasi liceu la care a invatat si Traian Basescu.
24 nov. 2009
Politicienii confirma boala de care sufera - dispretul fata de romani
Seful statului s-a aratat optimist in privinta dorintei poporului roman de a sprijini reformarea statului. "Este clar ca romanii au hotarat sa se implice in reformarea statului si a clasei politice. Semnalul primit duminica de la romani este ca vor sa puna capat privilegiilor clasei politice", a declarat acesta intr-o conferinta de presa tinuta la sediul de campanie.
In opinia candidatului PD-L la presedintie, "oamenii politici nu au inteles nimic din semnalul dat de cei peste 9 milioane de romani care au participat la vot duminica".
"Constat ca dezbaterile publice sunt legate de tranzactionarea voturilor. Aceste dezbateri ma afecteaza personal pentru ca eu nu am facut niciun gest si nu am cerut niciunui om politic din niciun partid sa imi acorde voturile primite duminica", a mai spus seful statului.
Sursa: Ziare.com
O greseala fatala in fata lui Traian Basescu
Sursa: Ziare.com
23 nov. 2009
Basescu: Referendumul a fost validat
BEC, ora 21.00: Prezenta la prezidentiale - 53,52%, la referendum - 50,16%
51,50% dintre alegatorii care s-au prezentat la urne ca sa isi aleaga presedintele pana la ora 21.00 au fost din mediul urban si 56,30% din mediul rural.
In 20 de judete prezenta la vot a fost mai mare, iar printre acestea se numara Ilfov, Teleorman, Dambovita si Giurgiu, insa in Satu Mare, Covasna, Harghita, Maramures si Vaslui prezenta a fost redusa.
50, 09% dintre bucuresteni s-au prezentat la vot pana la ora 21.00, dintre care 54,74% au fost in sectorul 1, 49, 59% din sectorul 2, 47,65% din sectorul 3, 48,43% din sectorul 4, 47,27% din sectorul 5 si 53,96% din sectorul 6, anunta Biroul Electoral Central.
50,16% pentru referendum
CCSB: 76% dintre romani au votat pentru Parlament Unicameral
24% dintre romani considera inca ca Parlamentul Bicameral este o varianta buna, potrivit CCSB.
Iar 15% dintre romani sunt de parere ca numarul parlamentarilor nu trebuie redus.
Sursa: Ziare.com
Iliescu, Nastase si Vanghelie opteaza pentru o alianta cu PNL
Intrebat ce ar trebui sa faca imediat PSD pentru turul al doilea, el a precizat ca pe de o parte este vorba de mobilizarea pentru turul al doilea si "apoi dialogul politic cu toate celelalte forte, pentru ca majoritatea parlamentara care s-a constituit in perioada anterioara sa se poata afirma in turul al doilea, pentru o victorie definitiva". "Pentru ca este o victorie a tarii impotriva unui despot potential", a declarat Iliescu.
Marian Vanghelie, a apreciat rezultatele drept un "succes" pentru social-democrati "si un esec total pentru Traian Basescu". "Pur si simplu cred ca PNL poate sa voteze cu oricine numai cu Traian Basescu nu. Sunt oameni responsabili, iar umilinta pe care a creat-o Traian Basescu liderilor lor, cat si votantilor, nu cred ca cineva... cel mult pot sta acasa daca cineva nu doreste sa voteze, dar nu cred ca va iesi cineva sa voteze Traian Basescu", a comentat Vanghelie posibila optiune a liberalilor in turul al doilea.
Adrian Nastase, a declarat ca "exista o foarte buna sansa, ca printr-o strategie inteligenta si pe termen lung, care sa tina seama si de nevoia formarii unui guvern serios, cu sprijin larg in Parlament, se pot obtine si o noua presedintie, si o formula de guvern solid".
"In turul doi se reorienteaza voturile si, iata, avem deocamdata doar doua treimi din voturi exprimate pentru cei doi candidati, ramane o treime din voturi, plus cei care nu au participat la acest tur de scrutin", a mai comentat Nastase.
22 nov. 2009
Cu cine a votat D-l Iliescu ?
Pana la urma si d-l Iliescu a votat cu Basescu!
13 nov. 2009
O singură Germanie şi trei Românii
Germania, 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului -- eveniment
crucial prin care, acum două decenii, se punea capăt războiului rece
dintre Est şi Vest. În consecinţă, cele două Germanii deveneau una,
iar nemţii încetau să mai fie <<două popoare>>.
Circa o sută de mii de persoane au participat la ceremoniile de la
Berlin, organizate cu prilejul evenimentului, dacă ar fi să credem
datelor oficiale. Fastul a fost unul de excepţie. Şefi de state şi de
guverne, secretari de stat din Europa, dar şi de peste Ocean, şi-au
dat mâna la Berlin, adunaţi în ideea de a reconfirma legitimitatea
actului politic de acum două decenii, care viza nu doar destinele
Germaniei, ci şi ale întregii Europe. Şi chiar mai mult.
Ceea ce surpinde cel mai mult din tot programul ceremonial de la
Berlin este, totuşi, comportamentul ruşilor, care s-au arătat, cel
puţin în discursul lor public, împăcaţi cu ceea ce se întâmpla acum
două decenii în relaţia dintre cele două Germanii. Dacă pe 8 mai 1945
Kremlinul saluta căderea Berlinului, pe 9 noiembrie 2009 vocile
oficiale ale aceluiaşi Kremlin salutau căderea Zidului Berlinului.
Retorica Moscovei este astăzi alta chiar în raport cu cea de acum 8--9
ani. Să ne amintim că, în debutul intrării sale în politica mare, V.
Putin califica căderea Zidului de la Berlin, alături de dispariţia
URSS, drept cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului douăzeci.
La doar câţiva ani, actualul preşedinte rus, D. Medvedev, îi
reproşează predecesorului său că a exagerat în aprecieri. <<Da, zice
Medevedev, a fost o catastrofă care a afectat Rusia, dar nu este una
mai mare decât cel de-al doilea război mondial>>. Dar chiar şi Putin nu
mai este atât de categoric. Deşi are <<nostalgii pentru Germania de
Est>>, de care-l leagă <<mai multe amintiri>> din perioada spionajului
sovietic la Berlin, acesta declara, acum câteva zile, că este
<<bucuros>> de felul <<cum se dezvoltă astăzi Republica Federală>> şi de
<<relaţiile bune, pe o bază nouă>> dintre Germania şi Rusia.
Şi mai intrigante, în acest sens, par a fi declaraţiile ex-liderului
sovietic, M. Gorbaciov, care la momentul căderii <<zidului>> avea
mandatul de preşedinte (întâiul şi ultimul) al URSS şi consimţise
<<căderea>>. În pragul solemnităţilor de la Berlin, Gorbaciov anunţa de
la ecran, absolut relaxat, că nu regretă căderea Zidului Berlinului şi
că prin ceea ce a făcut el le-a dat nemţilor, precum a făcut-o
ulterior şi cu polonezii, cehii şi slovacii, <<ceea ce le lipsea>>.
Adică, libertatea de a fi. Şi de a dispune de această libertate a lor.
Până aici, <<bravo>> pentru Gorbaciov. Şi pentru succesorii săi. Numai
că divizarea Germaniei şi unificarea, arbitrară, a Cehiei şi Slovaciei
nu sunt singurele <<răni geopolitice>> lăsate Europei de ruşi. De ce
ruşii nu au procedat la fel şi în raport cu România? De ce <<problema
Basarabiei>> mai rămâne şi după douăzeci de ani de la căderea Zidului
Berlinului o cicatrice pe harta Europei? De ce consecinţele Pactului
Ribbentrop-Molotov rămân neanulate? De ce Prutul continuă să rămână un
<<zid berlinez>>, chiar dacă mai transparent, dar, totuşi, zid între
lumea aceluiaşi neam şi pământurile aceleiaşi ţări, separate în două
după cel de-al doilea război mondial şi, în trei, după dezmembrarea
URSS? De ce trupele sovietice, retrase din Germania, nu au ajuns pe
Volga, ci la Nistru? De ce Moscova refuză să dea popoarelor
ex-sovietice <<ceea ce le lipseşte>>, aşa precum le-a dat nemţilor,
polonezilor etc? De ce? Nu vrea Moscova aceleaşi <<bune relaţii>> şi cu
alte capitale, mai în vecinătate? Nu a venit timpul? Am ratat noi
şansa <<podurilor>>, crezând în <<flori>>? Nu suntem noi nemţii, cu care
să se socoată ruşii? Ori nu sunt ruşii gata să renunţe la nişte teorii
geoimperiale mai vechi? Îmi dau seama, prea multe întrebări pentru un
singur răspuns. Şi, totuşi. Ar fi de remarcat, în acest sens, mesajul
de la Berlin al Laureatului Premiului Nobel pentru Pace, Muhammad
Yunus (Bangladesh) cu referire la <<politica zidurilor>>. <<Toate
zidurile aflate în picioare astăzi pot să aparţină într-o zi unui
muzeu>>, zicea el. Dar când? Câţi preşedinţi trebuie să se mai schimbe
la Kremlin, Bucureşti sau Chişinău, până când <<zidul Berlinului>> de pe
Prut ar deveni istorie, iar la solemnităţile ocazionate de acest
eveniment ruşii, alături de alţi şefi de state şi de guverne, s-ar
simţi la fel de confortabil, precum arătau la Berlin?
Petru Grozavu
http://www.zdg.md