10 mai 2010

Demnitarii dorm liniştiţi, ANI e în moarte clinică

Șeful ANI, Cătălin MacoveiEfectele abramburelii din jurul legii ANI: 800 de aleşi, între care 160 de parlamentari şi 6 miniştri, au scăpat, de cinci zile, de investigaţiile asupra averilor.
Aproape 4.000 de demnitari, magistraţi şi funcţionari ale căror averi erau în verificare la Agenţia Naţională de Integritate (ANI) răsuflă uşuraţi.

Publicarea, pe 5 mai, în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale înainte ca noua lege să treacă prin parlament face ca, în prezent, toate verificările să devină nule, iar dosarele din instanţă să fie la un pas de clasare.

800 de aleşi, scăpaţi de ANI


Urgentarea publicării deciziei Curţii s-a făcut la presiunea senatorilor care au condiţionat astfel dezbaterea noii legi. 160 de parlamentari plus 6 foşti şi actuali miniştri aflaţi în verificări se numără, de altfel, printre beneficiarii intrării ANI în moarte clinică pe termen nedeterminat.

În aceeaşi situaţie sunt şapte dintre cei nouă judecători ai Curţii, care au prevăzut în motivarea deciziei in terdicţia „resuscitării” ANI prin ordonanţă de urgenţă. La pachet, scapă 74 de primari, 460 consilieri locali şi 110 consilieri judeţeni. În total, 800 de aleşi.

De la Frunda la Hoară

„Toate verificările sunt stopate în acest moment. Probabilitatea foarte mare ar fi că va trebui să luăm de la zero cele 4.000 de verificări în curs. Cei vizaţi provin din toate partidele. Asta e marea lor problemă”, a declarat pentru EVZ şeful ANI, Cătălin Macovei.

Gyorgy Frunda (UDMR), Olguţa Vasilescu (PSD) sau Marcel Hoară (PDL) sunt doar câţiva dintre cei în cauză. Incertă e şi situaţia dosarelor trimise în instanţă, ca al fostului senator PSD Şerban Brădişteanu ori al actualului senator PDL Dumitru Oprea, dar şi a sesizărilor la Parchet, cum e cea a lui Marian Vanghelie.

„E foarte grav că s-a publicat decizia înainte ca legea să iasă din parlament. În România, practica judiciară e profund neunitară. Unele instanţe vor păstra dosarele, altele le vor amâna şi altele le vor anula. Va fi un haos”, estimează Laura Ştefan, expert anticorupţie al SAR.

Mutilarea din Senat


Oficial, Senatul plănuieşte să voteze legea mâine. Nu înainte de a o cosmetiza, azi. La propunerea PDL-is tu lui Dumitru Staicu, se discută înlocuirea diferen ţei de 10.000 de euro între venit şi avere acumulată de la care inspectorii se pot sesiza, cu termenul mai vag „discrepanţă semnificativă”.

După o idee a lui Paul Ichim (PNL), şi el verificat de ANI, se urmăreşte descurajarea sesizărilor prin amendarea cu 5.000 de lei dacă acestea nu se confirmă. Laura Ştefan crede că „senatorii încearcă să introducă arbitrariul, pentru a restricţiona cât mai mult activitatea ANI”

Va trebui să luăm toate cele 4.000 de verificări de la zero.“
CĂTĂLIN MACOVEI, preşedintele ANI EVZ.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu