28 mai 2010

Opinia politologilor: o noua suspendare i-ar fi fatala lui Basescu


La trei ani de la prima suspendare democratică a unui președinte post-decembrist, tema în cauză revine, cel puțin în analizele politologilor, iar estimările nu sunt tocmai favorabile lui Traian Băsescu.

Într-o declarație acordată ziarului ”Puterea”, reputatul politolog Daniel Barbu lansează o teorie spectaculoasă, anume că o nouă suspendare a președintelui i-ar întrerupe definitiv cariera la Cotroceni, din cauza pierderii încrederii populației. ”Dacă nu dau rezultate aceste mişcări de protest organizat, cu oameni de ordine şi lozinci în versuri, frustrarea oamenilor va duce la mişcări dezorganizate, la anarhie în stradă, prin care se va forţa demiterea Guvernului. Cum ştim, Băsescu va adopta din nou soluţii de forţă pentru impunerea unui favorit, ceea ce ar putea duce din nou la suspendare. Risc şi fac o predicţie: la un nou referendum, Băsescu ar rămâne suspendat” afirmă politologul. El explică, totodată, că ”Eroarea fatală a fost discursul din 6 mai. În situaţii grele din trecut, Băsescu a câştigat adoptând un discurs uman faţă de cei defavorizaţi şi un discurs dur, coroziv, împotriva potentaţilor zilei. Pe 6 mai, a atacat oamenii obişnuiţi cu aceeaşi duritate, folosind un ton triumfalist şi autoritar, cum făcea înainte cu politicienii. Practic, se citea satisfacţia pe figura lui când a anunţat: “Am decis să scoateţi voi bani din buzunar”. Astfel, nu mai e problema unui partid sau a altuia, pe care omul simplu să o arbitreze privind la televizor, în timp ce preşedintele-jucător loveşte în teren. Discursul său obraznic, muşcător şi cinic a fost îndreptat de astă dată spre cei mulţi.
Băsescu a fost văzut ca poziţionându-se de partea celor puternici şi lovindu-i pe cei slabi. Fiecare român a simţit că poate fi lovit la fel de dur de preşedinte, când îi va veni rândul. A pierdut instantaneu simpatia electoratului” conchide Barbu. (B.I.)

Sursa: Inpolitics.ro

2 comentarii:

  1. cine-i barbu asta? habar n-are pe ce lume traieste.

    1) cum sa fie demis guvernul? (hai ca asta e posibil, daca nu functioneaza aritmetica)
    2) cum sa fie suspendat basescu daca numeste tot pe cine vrea el? pai ori ar trece noul guvern, decia r exista majoritate, aceeasi majoritate care nu sutine masurile anuntate de actualul guvern boc, acceasi majoritate care NU AR VOTA DEMISIA lui.

    3) si daca nu ar fi acceptat un premier impus de basescu, nu ar exista acea majoritate cum naiba sa fie demis Basescu? api nu are vreme acest bicameral birocratic sa faca suspendarea, ca basescu ii demite pe toti... ah ba ar putea sa-i demita pe toti inca de la caderea guvernului Boc. Au deja 3 guverne refuzate.

    Al dracului politologia lui Barbu. "I." de la ce vine?

    RăspundețiȘtergere
  2. este un "pulitolog", de ce te întrebi... nu știi ca România nu duce lipsa de analiști si politologi, când e vorba de dat cu părerea toți sunt specialiști si vin ca muștele la .... dar când e vorba de implicare toți fug de răspundere. mai știu eu un mare analist politic, care ajuns în guvern a făcut un rahat, si nu din ala turcesc...din acest motiv avem nevoie de acest blog sa-i "punem afiș" pe toți demagogii.
    Cred ca "I" vine exact de la ce te gândești.

    RăspundețiȘtergere