5 mai 2010

Transilvania, stapanita de dinozauri pitici, cu nume unguresc

Transilvania era patria dinozaurilor pitici din specia Magyarosaurus dacus, ce au trait acum 75 de milioane de ani, pe teritoriul de astazi al Romaniei.

Desi fac parte din familia titanozaurilor, cele mai mari animale de pe suprafata Pamantului, Magyarosaurus dacus era un dinozaur pitic, de marimea unui cal din ziua de astazi, potrivit unor studii recente, citate de LiveScience.

Ramasitele micilor dinozauri au fost descoperite in Transilvania, in 1895, de catre sora paleontologului maghiar Franz Baron Nopcsa, care a numit noua specie Magyarosaurus dacus, dupa tara sa natala, Ungaria, dar si dupa zona in care i-a descoperit, ce apartinea fostei Dacii antice.

Nopcsa a descoperit ulterior si alte fosile de mari dimensiuni ale unor dinozauri din aceeasi specie, motiv pentru care a considerat ca dinozaurii pitici erau de fapt doar puii acestora.

Magyarosaurus dacus a ramas o specie controversata pana in zilele noastre, insa o noua teorie a cercetatorilor germani de la Universitatea din Bonn, condusi de profesorul Koen Stein, pare sa fi rezolvat misterul dinozaurilor pitici.

Stein sustine ca Transilvania era doar o insula din oceanul Tethys, in Cretacic, acum 65-144 de milioane de ani, iar dinozaurii ce traiau aici nu aveau niciun pradator natural, deci nu au fost nevoiti sa ia proportii pentru a supravietui si au ramas pitici.

Mai mult, cercetatorii germani au analizat oasele dinozaurilor descoperiti in Transilvania si au descoperit ca acestea au apartinut unor exemplare adulte. Sursa: Ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu