23 mai 2010

ŞOCANT, cine ar fi crezut, Ion Iliescu a inteles diversiunea guvernantilor despre adoptarea Legii lustratiei: Tara arde si baba se piaptana

 Alții ar spune, țara arde și cucuveaua se face ca ploua....


Presedintele onorific al PSD Ion Iliescu sustine, intr-o postare pe blogul personal, ca adoptarea in 2010 a Legii lustratiei, pe care o considera antidemocratica, reprezinta un gest neavenit, anacronic si o diversiune.
"Adoptarea legii lustratiei nu este doar anacronica. Ea este antidemocratica si anticonstitutionala. Adoptarea ei in anul 2010 de Parlamentul Romaniei este neavenita si constituie o adevarata diversiune, dupa principiul ", sustine Iliescu.

Potrivit fostului presedinte, Legea lustratiei "se bazeaza pe considerente politice, subiective, oportuniste, aservite puterii". "Iar principiul culpabilizarii colective este evident antidemocratic, constituie o incalcare a unor drepturi constitutionale fundamentale ale cetatenilor si omite stabilirea unor culpe individuale care pot fi probate in justitie", considera el.

"Practica unor categorii de oameni in bloc, fara stabilirea de culpe individualizate, este specifica regimurilor totalitare! Aceasta a existat in Romania in timpul tuturor dictaturilor care s-au succedat. Personal, am simtit acest lucru, in 1940, in timpul dictaturii regale a lui Carol al doilea, cand nu am putut, dupa terminarea scolii primare, sa dau examen de admitere la un liceu, pentru ca tatal meu era . Au urmat, dupa razboi, ale fostilor si , si fiilor acestora", a mai adaugat Iliescu.

"Revolutia Romana a pus capat unei dictaturi si a deschis calea libertatii, democratiei si statului de drept. In democratie, principalul al selectiei oamenilor il constituie votul liber al cetatenilor. CPUN a dat dovada de mai multa maturitate decat actualul Parlament. Problema s-a dezbatut amplu, in cadrul CPUN, in februarie si martie 1990, cu prilejul elaborarii Legii electorale pentru primele alegeri libere din mai 1990. Domnul Dan-Amedeo Lazarescu, reprezentantul PNL in cadrul Comisiei Juridice a CPUN, prezentase amendamentul la Lege cu propuneri similare de interzicere a candidaturii unor oameni reprezentand cam aceleasi categorii de membri ai vechii nomenclaturi. Punctul 8 al asa-zisei (nu cea autentica - din ziua de 21 decembrie 1989 - ci cea cu caracter electoral emisa de ) nu facea decat sa preia propunerea domnului Dan-Amedeo Lazarescu. In urma unor ample dezbateri, atat in Biroul CPUN, cat si in plenul sau, amendamentul a fost respins cu o ampla majoritate pentru caracterul sau nedemocratic", povesteste Iliescu.

Fostul presedinte adauga ca "in Lege a fost inclus, in schimb, un paragraf in art.11, care se referea la persoane, pentru culpe precise si nu la penalizarea unor grupuri, la nomenclatura". "Textul adoptat in CPUN prevedea: nu pot fi alese persoanele care au savarsit abuzuri in functiile politice, juridice si administrative, care au incalcat drepturile si demnitatea cetatenilor, drepturile fundamentale ale omului, precum si persoanele care au facut parte din organele de represiune din cadrul securitatii si militiei.

Faptul ca, dupa 20 de ani, in Parlamentul Romaniei a fost promovat un text (care reia ceea ce, cu argumente pertinente, a fost respins in 1990 de CPUN) vorbeste despre o revenire a unui spirit retrograd, antidemocratic si care contravine literei si spiritului Constitutiei tarii", conchide Iliescu.

Proiectul legii lustratiei a fost adoptat, miercuri, in Camera Deputatilor cu 203 voturi "pentru", 40 voturi "impotriva" si 12 abtineri.

Legea va merge la Presedintie pentru promulgare. Proiectul Legii lustratiei a primit pe 27 aprilie din partea comisiilor juridica si pentru drepturile omului un raport favorabil cu amendamente, reprezentantii PSD exprimand rezerve fata de constitutionalitatea proiectului. PSD a anuntat de altfel miercuri inainte de vot ca va ataca legea la CCR daca va trece de Camera.
Sursa: NewsIn

Ce credeți ca l-a cuprins teama de lustrație pe dl. Iliescu, sau chiar ii pasa de țară...??!

Un comentariu:

  1. Iliescu: Adoptarea Legii lustraţiei este anacronică, antidemocratică, anticonstituţională

    Fostul preşedinte Ion Iliescu apreciază, într-o postare pe blog, că adoptarea Legii lustraţiei este anacronică, antidemocratică şi anticonstituţională, bazată pe considerente politice, subiective, oportuniste, aservite puterii, iar principiul culpabilizării colective încalcă drepturi fundamentale.

    "Adoptarea legii lustraţiei nu este doar anacronică. Ea este antidemocratică şi anticonstituţională. Adoptarea ei în anul 2010
    de Parlamentul României este neavenită şi constituie o adevarată diversiune, după principiul :"ţara arde şi baba se piaptană". Ea se bazează pe considerente politice, subiective, oportuniste, aservite puterii ; iar principiul culpabilizării colective este evident antidemocratic; constituie o încălcare a unor drepturi constituţionale fundamentale ale cetăţenilor şi omite stabilirea unor culpe individuale care pot fi probate în justiţie", scrie Iliescu, citat de Mediafax.

    RăspundețiȘtergere