24 mai 2010

Ungaria agita Trianonul in numele "unitatii tuturor maghiarilor"

Viktor Orban, liderul formatiunii ungare Fidesz, starneste noi discutii, dupa ce a cerut ca maghiarii minoritari in alte state sa aiba dreptul la autodeterminare.

Dupa dezbaterea legii privind acordarea dublei cetatenii pentru maghiarii de peste granite, Parlamentul ungar a luat in discutie propunerea Fidesz de a declara ziua de 4 iunie Ziua Unitatii Nationale, cand se va comemora "pierderea" Ungariei Mari si, probabil, va fi zi libera pentru unguri, arata Adevarul.

Proiectul de lege prezentat in Parlament prevede ca "maghiarii si comunitatile de maghiari subordonati autoritatilor din alte cateva state fac parte din natiunea ungara unita. Unitatea lor dincolo de granitele de stat este o realitate".

Acesta ar urma sa intre in vigoare pe 4 iunie, cand se va vota, cel mai probabil, si legea privind acordarea cetateniei ungare maghiarilor de peste granite.

Tot pe 4 iunie, Federatia Intelectualilor Crestini si Forumul Unitatii Civice va organiza o precesiune de comemorare la Budapesta, sub sloganul "Trecutul ungar - viitorul ungar".

"A venit vremea de a ne confrunta cu Trianonul, tragedia istorica cea mai determinanta pentru natiunea ungara. Exista o singura natiune ungara si fiecare ungur este raspunzator pentru fiecare ungur", a declarat Laszlo Kover, vicepresedintele Fidesz, partidul lui Viktor Orban, ce detine majoritatea in noul Parlament de la Budapesta.

Kover a mai spus ca Ungaria istorica nu poate fi inviata, dar ca nici nu este necesar, deoarece "traieste in sufletele noastre". Sursa: Ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu