2 feb. 2010

Academia Romana cere referendum pentru Rosia Montana

Decizia exploatarii resurselor aurifere de la Rosia Montana nu ar trebui sa fie luata exclusiv de autoritatile locale, ci si de populatia tarii, care ar trebui sa fie intrebata printr-un referendum daca doreste folosirea cianurilor in Apuseni, sustin reprezentantii Academiei Romane.
"Consideram ca depozitele de aur din subsolul Romaniei reprezinta o sursa neregenerabila de importanta startegica nationala, proprietetea Statului Roman, a carei soarta nu poate fi decisa numai de autoritatile locale. In consecinta, decizia cu privire la oportunitatea exploatarii resusrselor aurifere ar trebui luata prin consultarea intregii populatii a tarii, eventual printr-un referendum national", se arata intr-un comunicat al Academiei Romane remis Ziare.com

Oficialii Academei Romane considera ca statul roman ar trebui sa negocieze un contract mai avantajos cu cei de la Rosia Montana Gold Corporation.

"In practica internationala se foloseste - mai ales la exploatarea petrolului, dar si a mineralelor, inclusiv aur - asa numitul "contract de impartire a productiei" (production sharing agreement), mult mai favorabil statului decat concesionarea preconizata, care aduce doar 2% venituri directe din redevente, restul veniturilor fiind indirecte, rezultate din impozite si taxe", se mai arata in pozitia oficiala a Academiei Romane.

Institutia considera ca exploatarea de la Rosia Montana se poate realiza favorabil pentru statul roman doar in trei conditii: sa se realizeze in galerii, sa nu se faca in urma unui contract de concesiune si sa nu se foloseasca cianuri.

"Exploatarea aurului din Muntii Apuseni ar pute fi luata in considerare daca s-ar face in galerii si nu in cariera deschisa. Astfel s-ar evita mutilarea mediului, stramutarea populatiei, distrugerea unei localitati si a vestigiilor arheologice. 2) daca relatia dintre stat si investitor s-ar baza pe procedura contractului de impartire a productiei si nu pe concesionare.

3) daca in locul tehnologiei bazate pe cianura s-ar folosi o tehnologie fara acest reactiv. Exista in prezent si asemenea tehnologii, inca putin folosite, dar imperative in cazul unor zone dens populate", mai scrie in comunicatul Academiei Romane. Sursa: Ziare.com

Un comentariu:

  1. Oamenii din zonă sunt pentru proiect:

    32 de organizatii si lideri locali sustin proiectul Rosia Montana

    http://www.eurourbanism.ro/articol.php?id=5967

    RăspundețiȘtergere