6 feb. 2010

Tokes vrea un "Martie al Iubirii" intre romani si maghiari

Europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat, vineri, la Tg. Mures, ca CNMT va organiza, in perioada 19-20 martie, comemorarea lui "Martie Negru" din 1990, care sa devina, in acest an, un "Martie al Iubirii" intre romani si maghiari, astfel incat "pata rusinoasa" de pe fata muncipiului sa fie curatata.

"Iertarea ar fi motivul principal al acestei aniversari, la 20 de ani dupa evenimente. Iubirea este caracteristica principala a culturii crestine, suntem intr-o Europa crestina, crescuta pe traditii crestine si, in spiritul de unitate europeana, ar trebuie sa ne impacam, sa-i iertam pe cei care au facut pe nestiute ce au facut, care au participat din nestiinta la evenimente.

Un Martie al Iubirii am intitulat evenimentele din 19-20 martie, de la Targu Mures, care exprima in mod adecvat ce avem de gand in spiritul continuarii schimbarii de regim", a spus Tokes.

Europarlamentarul a adaugat ca va organiza pe aceasta tema si o mini-conferinta la Bruxelles. Iar in Biserica Cetate ii va invita, in acele zile, pe toti reprezentantii de conducere ai bisericilor din Transilvania si Bazinul Carpatic, romani si maghiari.

Episcopul a mai afirmat ca "pentru evenimentele sangeroase din 1990 nu populatia romaneasca sau ungureasca, nu oamenii de rand sunt de vina, ci scenografii acestor evenimente care s-au folosit de metode diversioniste de tip comunist, de tip securist si au atatat comunitatea romaneasca impotriva comunitati maghiare".

In urma conflictului din martie 1990 de la Targu Mures, au rezultat cinci morti (doi romani si trei maghiari) si 278 de raniti. O biserica ortodoxa a fost incendiata, iar sediile locale ale unor partide politice vandalizate.

"Aceasta pata rusinoasa trebuie curatata de pe chipul Targu Muresului. Este pacat ca in Europa de Vest, de multe ori singurul punct de asociere cu numele Targu Muresului este diversiunea sangeroasa din 1990. Trebuie trasi la raspundere cei care au stat in spatele acestei scenografii comuniste-securiste, in frunte cu Ion Iliescu, care cel putin in mod complice a asistat la aceste evenimente strigand separatism la adresa maghiarilor si secuilor", a conchis Tokes.
Citeste mai mult AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu