4 feb. 2010

Scutul antiracheta in Romania

Presedintele Traian Basescu a anuntat joi, la Palatul Cotroceni, ca Romania va fi inclusa in sistemul de aparare antiracheta al Statelor Unite.
Anuntul sefului statului vine dupa ce presedintele SUA, Barack Obama, a invitat Romania sa participe la dezvoltarea sistemului de aparare antiracheta.

"Anunt opinia publica din Romania cu privire la invitatia facuta de presedintele Statelor Unite, Barack Obama, privind participarea Romaniei la dezvoltarea sistemului american de aparare antiracheta. Mesajul ne-a fost transmis prin Hellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor, care se afla in Romania si cu care am avut o intrevedere in prima parte a zilei.

Dezvoltarea sistemului de aparare antiracheta este in deplin acord cu deciziile adoptate la summit-ul NATO de la Bucuresti, dar si cel de la Kehl. Pe teritoriul Romaniei vor fi amplasati interceptori terestri", a informat seful statului.

Romania va fi protejata 100% impotriva rachetelor

Basescu a subliniat ca daca vechea amplasare a scutului antiracheta proteja doar partea de vest a tarii, acum intreaga Romanie este protejata in cazul unui ipotetic atac cu rachete balistice.

"Vechea amplasare a sistemului nu acoperea teritoriul Romaniei decat intr-o mica parte a zonei de vest. Noua amplasare garanteaza acoperirea integrala. (...) Decizia pe care am luat-o astazi este extrem de importanta in consolidarea parteneriatului cu Statele Unite, dar cel mai important lucru pe care l-am facut astazi este acela ca aceasta decizie de operationalizare a sistemelor creste foarte mult nivelul de securitate a Romaniei.

Este cel mai mare castig pe care il avem! Romania nu era protejata impotriva unor eventuale atacuri cu rachete. Imi permit sa spun ca este si un succes al Romaniei. Daca discutam de parteneriatul stategic romano-american, subliniez ca acest fapt este un element in plus care arata increderea reciproca intre Romania si SUA. Aceste decizii vor tine legate cele doua tari foarte multe zeci de ani de acum inainte", a mai spus Traian Basescu.

Noul sistem nu este indreptat impotriva Rusiei

Seful statului a tinut sa precizeze ca noua amplasare a sistemului nu trebuie in niciun caz privita ca o amenintare pentru Rusia.

"Vreau sa precizez ca noul sistem nu este indreptat impotriva Rusiei! Nu este gazduit pe teritoriul Romaniei un sistem care sa fie indreptat impotriva Rusiei!", a mai spus presedintele.

Reactii politice

Imediat dupa anuntul presedintelui Basescu, nu au intarziat sa apara reactiile.

"Este un proiect necesar sub aspectul securitatii Romaniei la granita NATO. Este una dintre cele mai importante decizii la nivel global. Cred ca este o idee de securitate ce trebuie explorata cu mare atentie. Noi am mai avut discutii cu partenerii americani, hotararea politica in legatura cu un astfel de proiect a trebuit sa fie luata destul de repede", a declarat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe si vicepresedinte al PSD.

Legat de temerea Rusiei, fostul sef al diplomatiei romane a subliniat ca Romania va trebui sa discute cu toti partenerii sai. "Sunt state care percep aceasta initiativa ca afectandu-le securitatea, dar spuneam ca nu trebuie sa ne limitam partenerii de dialog. Este un proiect complex, perceput diferit la nivel global, care trebuie discutat cu toti partenerii, nu numai cu NATO si UE", a declarat Cristian Diaconescu, pentru Antena 3.

Un alt fost ministru de Externe, Adrian Cioroianu, a opinat ca, prin participarea la scut, "rolul Romaniei in NATO va creste".

Mircea Geoana, presedintele PSD, si el fost ministru de Externe, a declarat ca "vestea nu este surprinzatoare, este clar ca atunci cand Administratia americana a decis sa nu continue in Cehia si Polonia, sistemul trebuia inlocuit. Ne aflam in fata celei mai importante decizii de securitate nationala din ultimii multi ani". "Sa vedem care e si opinia opiniei (sic!) publicului romanesc si care este si vocea si decizia Parlamentului", a mai declarat Mircea Geoana.

"Am vorbit cu presedintele Basescu la telefon, m-a sunat in timpul sedintei Consiliului National, m-a informat despre intentia ca CSAT sa abordeze acest subiect", a mai spus presedintele Senatului.

Teodor Atanasiu, fost ministru al Apararii, a declarat pentru Realitatea TV ca este "o decizie previzibila, avand in vedere contextul politic, Romania fiind cea mai estica membra NATO, dupa Turcia". Dupa parerea sa, participarea Romaniei la scutul american antiracheta va tensiona "probabil un pic relatia cu europenii si va continua sa tensioneze relatia cu Rusia".

La randul sau, Teodor Melescanu, tot fost ministru al Apararii, si-a exprimat convingerea ca Parlamentul va aproba decizia CSAT. "Decizia de a ne implica in acest program va avea sprijinul Parlamentului, oricum are sprijinul meu ca presedinte al Comisiei de Aparare", a declarat Melescanu, pentru Realitatea TV.

Senatorul PNL a mai spus ca presedintele american Barack Obama are o viziune politica diferita de predecesorul sau, care va determina "in mod cert" si participarea Rusiei, "mai ales ca si-au manifestat disponibilitatea de a pune la dispozitie unele instalatii de radiolocatie".

Ce stim despre scutul antiracheta?

Sistemul militar american, adica un radar in Cehia si 10 rachete interceptoare in Polonia, trebuia sa apere SUA si o parte a Europei de eventualele rachete lansate de Iran. Scutul antiracheta al SUA nu proteja insa flancul estic al Aliantei Nord-Atlantice, din care face parte si Romania.

Dubla mutare a americanilor

Inca de la momentul lansarii acestui proiect, Rusia s-a impotrivit vehement amplasarii scutului in ceea ce a definit drept "vecinatatea sa apropiata", motivand ca americanii nu vizeaza Iranul, ci propria sa integritate teritoriala.

Obama va amplasa noul sistem de aparare antiracheta in Romania?

De curand, presedintele rus Dmitri Medvedev a amenintat chiar ca va amplasa, in semn de retaliere, rachete cu focos nuclear in enclava Kaliningrad, daca americanii dau curs planurilor. Aceasta reactie, asociata cu impotrivirea rusilor fata de orice sanctiune impotriva Iranului si a ambitiilor sale nucleare, au pus SUA intr-o pozitie incomoda.

SUA au fost puse in situatia de a alege: fie renuntau la planurile de mai multe miliarde de dolari, suparadu-si aliatii europeni si "resetandu-si" relatiile cu Rusia si deblocand dosarul iranian, fie mergeau inainte cu scutul, iritand si mai tare Kremlinul, in timp ce problema Iranului ramane neschimbata. Ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu