23 feb. 2010

Afiş într-un tren din Franţa: "Românii fură"


„Toate faptele românilor trebuie semnalate”, spune un afiş semnat de Societatea naţională a căilor ferate franceze (SNCF), descoperit într-un tren care circula în regiunea Pirineilor Mijlocii, anunţă rue89.com. SNCF a anunţat că regretă „exprimarea nefericită” a unuia dintre agenţii săi. „În aceste ultime săptămâni suntem preocupaţi din cauza românilor. Într-adevăr, au fost constatate numeroase furturi de bagaje. Vă cerem să vă dublaţi vigilenţa. Toate faptele românilor trebuie semnalate”, se spunea în textul afişului.

Afişul a fost descoperit de un pasager la data de 1 februarie, în timp ce făcea o călătorie pe ruta Foix-Toulouse.

Contactaţi, reprezentanţii SNCF din Pirineii Mijlocii au recunoscut că o astfel de notă informativă a exitat: „Ea a fost afişată în anumite trenuri din regiune. Este vorba de un agent al SNCF care a avut o exprimare nefericită. La începutul lui februarie, agenţii SNCF ne-au anunţat, iar afişele au fost retrase imediat. Direcţia regională a SNCF din Pirineii Mijlocii regretă acest gest nefericit. Aşa ceva nu ar fi trebuit să se întâmple. O anchetă internă este în curs, pentru a afla cum de s-a putut întâmpla aşa ceva”.

Potrivit SNCF, niciun pasager nu s-a plâns de nota respectivă, care a fost afişată mai bine de o săptămână.


Precedente europene

În mai 2008, în localitatea Alcudia din Insulele Baleare, pe un panou pictat în culorile drapelului României afişat la intrarea într-un magazin, se putea citi „Este interzisă intrarea fără aprobare a câinilor şi a românilor.”

În Elveţia, în timpul referendumului pe tema acordării cetăţenilor români şi bulgari drept de liberă circulaţie în această ţară, unii dintre opozanţii acestei propuneri au realizat afişe în care erau înfăţişaţi corbi care sfâşiau Elveţia. Mai jos, se putea citi: „NU-liberei circulaţii pentru români şi bulgari”.

Reacţii

Un sindicat al căilor ferate franceze a denunţat la Toulouse difuzarea unei note interne a companiei feroviare naţionale SNCF considerate xenofobe, deoarece ea le cerea controlorilor să semnaleze "toate faptele românilor", relatează AFP.

"Este o directivă rasistă. Există cerşetorie şi furturi de bagaje în trenurile regionale (TER). Fie sunt semnalate toate delictele, fie nici unul, dar nu se va semnala o categorie de persoane în special", a declarat un controlor din sindicatul Sud-Rail.

SNCF a calificat "iniţiativa" drept "regretabilă" şi a apreciat că documentul "era redactat în termeni pe care SNCF nu intenţionează nici să îi sprijine, nici să îi scuze". Sursa: EVZ.ro

3 comentarii:

  1. De obicei, întreprinderile de stat franceze (cum este şi SNCF), au nu numai puternice sindicate de stânga, ci şi conducerile sunt de aceeasi orientare, chiar dacă nu se afişează. Poate este o încercare de a deteriora relaţiile dintre cele două state. Avea Traian Basescu o vizită planificată în Franţa pentru intervalul următor ? De urmărit (sau Sarkozy la noi ?)

    RăspundețiȘtergere
  2. e o eroare.mesajul se refera la cetatenii cu doi de rr

    RăspundețiȘtergere
  3. din pacate, astia cu doi de RR.. carora nu le place sa li se zică țigani, au buletin de România.

    ar trebui sa se puna in aplicare ce a spus dl Cioroianu, sa le cumparam niste pamant in Africa si sa-i deportam pe toti acolo.... poate nu mai asa scapam de ei si de faima lor.

    RăspundețiȘtergere