6 feb. 2010

Rogozin: Scutul din Romania ar putea fi o amenintare pentru Rusia

Dmitri Rogozin, reprezentantul Rusiei la NATO, a declarat ca SUA nu si-au indeplinit promisiunea de a consulta Rusia in privinta evolutiilor din sistemul antiracheta si a sugerat ca interceptorii din Romania ar putea fi o amenintare la adresa securitatii Rusiei.
Romania si SUA au negat categoric o astfel de varianta."Pare a fi ceva in linie cu teoria lui Freud - inseamna ca au ganduri ca sistemul ar putea fi indreptat impotriva Rusiei, altfel de ce incearca sa ne convinga de ceva ce nu am intrebat niciodata", a spus Rogozin, potrivit New York Times.

Cu toate ca liniile generale ale noului plan antiracheta - inclusiv desfasurarea de interceptori in Europa - au fost facute publice cu luni in urma, oficialii rusi au spus clar ca rusii au fost luati prin surprindere de anuntarea rolului Romaniei.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus ca presedintii rus si american au convenit ca "amenintarile si riscurile proliferarii rachetelor vor fi asumate in mod comun, ca un prim pas".

"Asteptam ca partenerii nostri americani sa ofere explicatii complete pe aceste chestiuni", a declarar Lavrov la conferinta din Munchen pentru securitate.

Citeste: Bruxelles-ul despre decizia Romaniei de a gazdui scutul antiracheta: No comment

Anuntul privitor la rolul Romaniei intervine intr-un moment sensibil. La conferinta din Munchen, Lavrov planuia sa discute cu ministrul iranian de Externe si a sugerat ca Rusia ar putea fi dispusa sa ia in considerare sanctiuni impotriva Iranului, daca nu este multumita de raspunsul din discutiile despre programul nuclear al Teheranului.

Citeste: Moscova ar putea accepta decizia Romaniei de a gazdui elemente ale scutului

Analisii rusi spun ca interceptorii SM-3 planuiti pentru Romania nu constituie nicio amenintare pentru disuasiunea nucleara a Rusiei, pentru ca ei vizeaza rachetele cu raza scurta si medie de actiune.

Insa acest aspect s-ar putea schimba, cu o noua generatie de interceptori ce ar urma sa fie desfasurati in 2018, posibilitate care ingrijoreaza Moscova, pentru ca SUA nu au nicio obligatie sa impartaseasca datele despre sistem, spune Serghei Rogov, de la Institutul pentru studii pe SUA si Canada din Moscova.

"Aici intervine problema transparentei. De ce iau SUA o decizie din nou fara sa consulte Rusia", a adaugat el.

Citeste: Rusia cere SUA si Romaniei explicatii despre instalarea scutului antiracheta

Anuntul nu va afecta negocierile pentru un nou acord care sa urmezer tratatului START pentru dezarmare nucleara, explica Rogov, dar el ar putea pune in pericol discutiile pe care negociatorii sperau sa le aiba ulterior, inclusiv despre reduceri si mai semnificative in randul armelor nucleare.
Ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu