9 feb. 2010

Radicalii autonomisti proclama maghiara "limba oficiala a Tinutului Secuiesc"


Radicalii autonomisti vor proclama limba maghiara drept "limba oficiala a Tinutului Secuiesc" in cadrul Adunarii Alesilor Locali din Tinutul Secuiesc, convocata in data de 12 martie la Sfantu Gheorghe.
Consiliul National Secuiesc a pregatit deja un proiect de hotarare, prin care se arata ca "limba maghiara este limba oficiala in Tinutul Secuiesc, avand un statut identic cu limba oficiala a statului", iar "Autoritatile publice din Tinutul Secuiesc asigura folosirea oficiala a ambelor limbi, adoptand actele normative si creind conditiile care asigura deplina egalitate a celor doua limbi".

"Orice cetatean cu domiciliul in Tinutul Secuiesc are dreptul sa foloseasca liber si in aceleasi conditii ambele limbi, atat in scris, cat si oral", mai prevede proiectul de hotarare, citat de Gandul.

Documentul precizeaza stabilirea unei "liste a functiilor publice care se pot ocupa numai de catre persoane care cunosc ambele limbi", lucru de care se va ocupa "Comisia Permanenta a Adunarii Alesilor Locali din Tinutul Secuiesc, impreuna cu specialistii autoritatilor publice locale".

Maghiara, limba oficiala in Tinutul Secuiesc?

Pentru intrunirea din luna martie, singurele formatiuni ale minoritatii maghiare care au confirmat participarea sunt Partidul Civic Maghiar, al ex-primarului din Odorheiu Secuiesc, Szasz Jeno, si Consiliul National al Maghiarilor din Romania, condus de europarlamentarul Tokes Laszlo.

Liderii UDMR nu au precizat inca daca le vor da primarilor, viceprimarilor si consilierilor locali si judeteni ai Uniunii sa participe la intalnire. Acest lucru ar putea duce la repetarea situatiei de anul trecut, cand, in replica la "editia inaugurala" a reuniunii alesilor locali din asa-zisul Tinut Secuiesc mai-marii UDMR si-au convocat alesii locali la o sedinta similara la Miercurea Ciuc, desfasurata in 4 septembrie 2009.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu