5 feb. 2010

Presa franceza: Romania are potential sa devina un paradis al schiorilor

Desi Romania nu este inca un El Dorado al schiorilor, noile proiecte fac ca potentialul muntilor Carpati sa creasca. Posibilitatile Romaniei de a oferi statiuni pentru sporturile de iarna au intrat in atentia autoritatilor si a investitorilor.
La 1.900 de metri altitudine o noua statiune montana s-a nascut. Avand sapte trasee, doua teleschiuri, o zona de schi de aproximativ sapte kilometri, statiunea din Muntii Sureanu din judetul Alba, la 52 km de Sebes, este proiectul romanesc vazut cu ochi buni de jurnalistii de la Le Petit Journal.

Proiectul s-ar putea extinde chiar la 12 kilometi de partie, a anuntat investitorul Ionut Popa, directorul companiei Sip Grup, care a dat asigurari ca locurile de cazare vor fi imbunatatite, de la locuri de parcare si pana la infrastructura hoteliera.

Un alt proiect se va lansa la Portita Raiului, nu departe de Sureanu. Primarul din Sasciori a anuntat ca in vederea sustinerii proiectului vor fi construite in zona si 25 de pensiuni. Costul proiectului este de asteptat sa ajunga la 35 milioane de euro si ar putea fi partial finantat din fonduri europene.

Aceste statiuni nu vor face insa concurenta statiunilor de pe Valea Prahovei.

Romania, o tara care nu duce lipsa de munti, are inca un potential nedezvoltat, comparativ cu Austria sau chiar tara vecina, Bulgaria, mai sunt de parere jurnalistii francezi.

Pe langa Valea Prahovei si statiunile foarte aglomerate precum Sinaia, Predeal sau Poiana Brasov, Maramures este alta importanta zona de schi. Insa, comparativ cu serviciile oferite, preturile sunt uneori exagerate. De aceea, in fiecare an, mai mult de 200.000 romanii prefera sa mearga la schi in Austria.

Dar potentialul este insa in Romania, iar in ultimii ani Ministerul Turismului a facut eforturi, in special printr-un program intitulat "Schi in Romania", sa finanteze construirea unor noi statiuni, cu un fond de 180 de milioane de euro.

Un alt semn ca potentialul este real consta in faptul ca statiunile romanesti incep sa fie cunoscute de turistii europeni. In aceasta iarna, de exemplu, statiunile turistice din Romania au fost luate cu asalt de turistii britanici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu