16 feb. 2010

Romania ar putea gazdui trei baterii de rachete interceptoare

Romania ar putea gazdui trei baterii de interceptori in cadrul scutului antiracheta, ceea ce ar putea insemna 24 de rachete de tip SM-3, iar radarul pentru acestea nu va fi amplasat in Romania.

Declaratiile ii apartin subsecretarului american de stat Ellen Tauscher (foto), si au fost facute in cadrul unui interviu pentru Newsin.

Subsecretarul de stat american pentru controlul armamentului si afaceri de securitate internationala a venit la inceputul acestei luni in Romania pentru a face oficial propunerea ca tara noastra sa gazduiasca interceptori terestri in cadrul scutului american antiracheta, reevaluat de administratia presedintelui Barack Obama la mijlocul lunii septembrie a anului trecut.

Presedintele Traian Basescu a anuntat in 4 februarie ca Romania a acceptat invitatia administratiei Obama de a gazdui interceptoare de rachete ca parte a scutului american. Elementele ar urma sa fie desfasurate in 2015, intr-o a doua faza a noii versiuni a scutului, care combina interceptori pe mare si pe uscat pentru rachete cu raza scurta, medie si, in faza finala, pentru rachete cu raza lunga de actiune.

In prezent, configuratia pentru interceptorii SM-3 amplasati pe mare, la bordul navelor, sunt baterii de cate opt (interceptori), a precizat Ellen Tauscher in interviul telefonic acordat luni agentiilor NewsIn, ITAR-TASS si Interfax.

"Vom discuta despre ce va presupune exact desfasurarea in Romania a interceptorilor, dar eu cred ca ar putea fi vorba despre trei baterii, deci 24 de rachete SM-3, insa acest aspect este acum deschis negocierilor", a declarat Tauscher. Ea a spus ca atunci cand va fi stabilit numarul interceptorilor terestri, Statele Unite se vor baza pe evaluarea amenintarilor.

Radarul fix nu va fi amplasat nici in Romania nici in Cehia

Pe de alta parte, subsecretarul american de stat a confirmat ca pe teritoriul Romaniei nu va fi amplasata o statie radar fixa, de genul celei care, potrivit viziunii administratiei Bush asupra scutului antiracheta, era prevazuta a fi instalata in Republica Ceha. "Vom avea un radar (n.r. - pentru interceptorii din Romania), dar unul mult mai mic", a spus subsecretarul de stat american, sugerand ca ar putea fi vorba despre un radar mobil.

Intrebata ce se va intampla cu radarul din Cehia, Tauscher a spus ca in prezent inca nu a fost luata o decizie, dar se analizeaza situatia impreuna cu aliatii. "In prezent radarul nu va mai fi amplasat in Republica Ceha, dar nici in Romania", a subliniat subsecretarul de stat.

Moscova a stiut ca Romaniei i se va propune sa gazduiasca interceptori terestri ai noului scut

Ellen Tauscher a dat asigurari ca Statele Unite nu au de gand sa desfasoare elemente ale scutului antiracheta in Marea Neagra si a precizat ca partea rusa a fost si este informata constant despre planurile administratiei Obama in privinta noii arhitecturi a scutului antiracheta in Europa. Astfel, Ellen Tauscher a spus ca Moscova a stiut ca Romaniei i se va propune sa gazduiasca interceptori terestri ai noului scut. "Omologii mei rusi au fost informati ca urma sa merg in Romania si ca presedintele (Obama - n.r.) va oferi Romaniei ocazia de a gazdui elemente terestre ale scutului pentru faza a doua (n.r. - a noii arhitecturi a scutului, cea care trebuie implementata pana) in 2015", a declarat oficialul american.

Ea a evitat sa comenteze reactiile dure venite dinspre Moscova la nivel mai mult sau mai putin oficial. "Ne-ar placea sa avem Rusia ca partener" in scutul antiracheta, a adaugat, in schimb, Tauscher, repetand ca aceasta oferta a fost facuta Moscovei.

Negocierile incep in martie

Negocierile Statelor Unite cu Romania privind acordurile care trebuie incheiate inainte de instalarea rachetelor de interceptare vor incepe la sfarsitul lunii martie, cand, potrivit oficialilor romani, Washingtonul urmeaza sa-si prezinte conditiile tehnice, in functie de acestea alegandu-se ulterior locul de amplasare a bazei pentru interceptoare. Intrebata cine va conduce echipa americana de negociatori, Tauscher a spus ca nu a fost stabilita inca persoana, dar va fi unul dintre colaboratorii sai apropiati.

In ceea ce priveste costurile de amplasare a rachetelor, subsecretarul de stat a confirmat ca cea mai mare parte a cheltuielilor vor reveni SUA, iar din partea Romaniei ar putea fi vorba despre cheltuieli de pregatire a bazei de amplasare. Tauscher a subliniat insa ca in viziunea administratiei Obama instalarea scutului antiracheta in Europa trebuie sa fie o "povara impartasita".

Potrivit Centrului Roman pentru Politici Europene, costul unei rachete SM-3 se ridica la aproape 10 milioane de euro.

Nu exista "recompense" pentru participarea la scut

Intrebata daca Romania ar putea fi inclusa in programul Visa Waiver, ca o eventuala "recompensa" pentru gestul de a fi acceptat sa gazduiasca interceptorii, Tauscher a raspuns ca "nu exista nicio recompensa" pentru participarea la scut, ci este un subiect separat asupra caruia SUA si Romania negociaza, "inca un exemplu al relatiei puternice" dintre Bucuresti si Washington.

Includerea in programul Visa Waiver ar permite cetatenilor romani sa calatoreasca in Statele Unite fara a avea nevoie de obtinerea prealabila a unei vize de intrare pe teritoriul american. In prezent, printre criteriile de includere a unei tari in acest program este si o rata a respingerii vizelor nu mai mare de 3%, or Romania a avut in 2009 o rata de respingere a vizelor de 26,3%. Romania si SUA poarta de mai multi ani negocieri pe tema ridicarii vizelor.

Intrebata daca sunt sanse ca actuala arhitectura Obama a scutului antiracheta sa fie din nou evaluata si modificata pe viitor, ceea ce ar putea duce la o eventuala renuntare a amplasarii interceptorilor in Romania, Ellen Tauscher a reamintit ca Abordarea Adaptativa in Etape (PAA) este "o arhitectura e securitate flexibila si adaptabila, destinata sa raspunda mai rapid amenintarii" si care se bazeaza pe evaluarea constanta a amenintarilor. "Credem ca este abordarea corecta pentru a lucra cu aliatii din NATO, pentru apararea noastra teritoriala, suntem de acord ca este foarte important pentru noi toti ca aparerea teritoriala este o misiune NATO semnificativa. Cred ca daca va uitati la bugetul pe care il propune, este o investitie foarte serioasa in rachete SM-3, cred ca acesta este planul pe care il avem si facem toate eforturile pentru a-l vedea pus in practica", a spus Tauscher, mentionand ca negocierile cu Guvernul roman pentru acordurile prealabile desfasurarii pana in 2015 a interceptorilor teresti vor incepe in curand.

Un comentariu:

  1. numai 3? nu m-ar deranja daca ar fi mai multe...pe langa astea ar trebui sa cumparam mai repede F-16 pt a putea avea acces la F-35, tancuri Leopard A6, 2 submarineType 212, doar asa rusii vor fi tinuti in sah...mai intra la misto si la mine pe blog...

    RăspundețiȘtergere