18 ian. 2010

Achizitii de criza la stat - masini, televizoare, mobila si prosoape

Potrivit Gandul, care citeaza Mediafax, cei mai multi bani au mers pe cumpararea de mobilier, electronice, IT&C si electrocasnice.

S-au cumparat aparate de aer conditionat, mobila, computere, sisteme de supraveghere video si servere de 121,6 milioane de euro. Numai pe telefoane mobile, pixuri si agrafe s-au dus in jur de 10.000 de euro.

Cat despre masini, acestea au costat 140 de milioane de euro. Campioana la achizitii de mijloace de transport este compania Romgaz, care a investit peste 3,6 milioane de euro in tractoare, autocare, vehicule speciale si autoturisme.

In schimb, la achizitia de echipamente de comunicatii, televizoare, servere si mobilier, pe primul loc se afla Ministerul de Interne, cu peste 11,7 milioane de euro, urmat de Aeroportul Henri Coanda, cu aproximativ 6,4 milioane de euro.

Ca o curiozitate, in 2009, RATB a cumparat 14.260 de prosoape flausate in valoare de peste 13.000 euro, iar la Directia Generala a Finantelor Bucuresti s-au dat peste 9.200 de euro pe pixuri, dosare si agrafe de birou.

DACA MAI AVETI ASTFEL DE INFORMATII VA ROG SA LE POSTATI LA COMENTARII.

3 comentarii:

  1. Articol aparut in Romania Libera...

    Criza, combatuta de institutiile publice cu sponsorizari si achizitii dubioase

    Cand vine vorba de achizitii, servicii ori proiecte excentrice, nici o criza nu se dovedeste prea mare pentru administratiile locale. Desi au reclamat in stanga si in dreapta ca nu le ajung banii pentru utilitati, pentru salarii ori pentru "marile lucrari" destinate comunitatii, pe lista prioritatilor primariilor si ale unor consilii judetene se afla, in 2010, investitii masive in fotbal si in propria imagine, in dotari de lux, in fantani arteziene de zeci de mii de euro, dar si in alte servicii cel putin ciudate.

    In pofida crizei, Primaria Cluj-Napoca va continua sa
    sponsorizeze si in 2010 cele doua echipe de fotbal importante din acest judet, CFR Cluj si Universitatea Cluj. "Vom da bani, dar gradual, in functie de performanta", a spus primarul municipiului, Sorin Apostu. Consilierii locali nu au stabilit inca ce sume vor cheltui cu CFR Cluj si cu Universitatea Cluj, insa membrii Comisiei de buget-finante spun ca fiecare echipa ar putea primi cel putin un milion de euro in 2010. Suma ar putea fi insa cu mult mai mare, daca aceste echipe vor inregistra performante. In cazul CFR Cluj, ar fi vorba de calificarea in cupele europene, iar in cel al Universitatii Cluj, de promovarea
    in Liga I. "Fiecare echipa ar trece, astfel, la un nivel superior, unde si pretentiile, si costurile sunt mai mari", spun consilierii locali. Cele doua cluburi sunt detinute de controversatii oameni de afaceri Arpad Paszkany si Florian Walter. In Lupeni, primaria aloca de la bugetul local 100.000 de lei lunar pentru cei 26 de fotbalisti de la Minerul Lupeni. De cealalta parte, Primaria Targu-Mures este gata sa plateasca pentru propria imagine in anul 2010 de trei ori mai mult decat in 2009. Astfel, contractul pentru serviciile de publicitate al primariei are o valoare estimata de circa 1.500.000 lei, in conditiile in care, in 2009, valoarea acestuia, care includea, pe langa serviciile de publicitate, si servicii de consultanta, a fost de circa 535.000 lei.

    RăspundețiȘtergere
  2. In judetul Hunedoara, consilierii locali din Uricani au votat un proiect prin care se doreste "optimizarea comunicarii dintre Primaria orasului Uricani si institutiile deconcentrate din subordinea consiliului local". "Proiectul" costa nu mai putin de 700.000 de lei (echivalentul a 7 miliarde lei vechi). "Numele
    proiectului este foarte pompos, dar nimeni nu a stiut sa spuna exact cum se face optimizarea comunicarii. Erau numai aberatii in acest proiect
    , si totusi a trecut, ba, mai mult, intrebati fiind, cei care au facut proiectul nu au stiut sa spuna ce institutii sunt subordonate Consiliului Local Uricani", a declarat Daniel Moraru, consilier local. In Moldova, Primaria Galati, care se pregateste sa disponibilizeze 100 de angajati, a alocat 39.366 lei (aproape 400 milioane de lei vechi – n.r.) pentru cumpararea a trei "panze pentru umbrire". Este vorba de tesaturi speciale care sa tina umbra serelor de flori. Recent, Administratia Domeniului Public din Primaria Galati s-a imbogatit cu o sera construita din policarbonat, iar primaria vrea ca aceasta sa stea la umbra. Pe de alta parte, una dintre regiile municipalitatii, SC Apa Canal SA, da in acest an aproape 160.000 de lei pe tonerul pentru copiator si imprimante, in conditiile in care Tribunalul Galati, spre exemplu, cheltuie pentru toner si cartuse de sase ori mai putin, respectiv 25.775,7 lei. In Tulcea, conducerea consiliului judetean (CJ) investeste si anul acesta in dotari administrative de lux. Conform proiectului de buget pe 2010, CJ Tulcea va aloca 1,5 milioane de euro pentru finalizarea lucrarilor de modernizare a palatului administrativ din acest judet. Cea mai mare cheltuiala bugetara suplimentara se face pentru placarea imobilului de sapte etaje cu placi fasonate din piatra de Baschioi. Totodata, institutia si-a propus sa investeasca si anul acesta intr-o salupa de protocol. Astfel, in proiectul de buget pe 2010 se prevede alocarea a aproximativ 100.000 de euro pentru o salupa, dupa ce anul trecut CJ Tulcea a mai alocat o suma similara pentru respectiva nava, care se construieste la santierul Naval Galati.
    La Craiova, primarul Antonie Solomon si-a propus sa continue in 2010 construirea de fantani arteziene, in ciuda crizei. Astfel, municipalitatea craioveana vrea sa aloce prin bugetul pe acest an peste 8 milioane de lei pentru "fantani dinamice si pietonale".

    http://www.romanialibera.ro/eveniment/a174886-criza-combatuta-de-institutiile-publice-cu-sponsorizari-si-achizitii-dubioase.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Isi bat joc de noi, in timp ce cheltuie frumos...!

    RăspundețiȘtergere