30 ian. 2010

La Repubblica: Romania detine suprematia serviciilor secrete europene

Romania este tara care detine suprematia serviciilor secrete din Europa, acestea dezvoltandu-se mai ceva ca temuta Securitate a dictatorului Ceausescu, iar numarul agentilor secreti este de sase ori mai mare decat al celor din FBI si de cinci ori superior colegior britanici din MI5.

Romania este un caz unic si impresionant atunci cand se vorbeste de serviciile secrete pe care le detine, SRI si SIE, devenind prima tara europeana care detine suprematia in acest domeniu, scrie cotidianul italian La Repubblica in editia de vineri.

Jurnalistii italieni au devenit interesati de un articol publicat in cotidianul romanesc Adevarul care evidentia faptul ca premierul Emil Boc a suplimentat in 2010 fondurile pentru serviciile secrete, in timp ce bugetul pentru administratiile publice si locale au fost reduse drastic.

In unele departamente ale SRI sau SIE au fost acordati bani cu 40% mai multi decat in mod normal. De exemplu, SIE va putea sa cheltuiasca in 2010 pana la 52 de milioane de euro.

Insa ciudatenia cea mai mare nu consta in capacitatea acestor servicii de a cheltui bani, ci in faptul ca a devenit o institutie mai mare decat era Securitatea de pe vremea lui Nicolae Ceausescu.

Faimoasa Securitate romana, unde dintre cele mai puternice si brutale politii secrete din lume, abolita in 1989, era compusa din 6 departamente, care avea 11.000 de agenti. Acum, in 2010, Serviciul Roman de Informatii are 12.000 de agenti.

De asemenea in Romania, la Oradea, se formeaza un nucleu de spionaj si contraspionaj, numit de NATO un centru de excelenta, format de agenti romani, made in NATO. Vestea a fost bine primita de presa locala cu titluri ca: "Romanii, cei mai buni spioni ai NATO".

Jurnalistii italieni mai observa ca aceasta inflorire de spioni romani ar putea redeschide ranile vechi. Si in plus nu prea pot fi numite democratice dupa ce sunt banuite de implicare in campaniile electorale si politice din Romania.

Un comentariu:

  1. daca boc tot reduce cheltuielie din aparatul de stat de ce nu ar da afara si din agentii astia ai lui peste? de ce naiba avem nevoie de 5 ori mai multi agenti decat au englezii? ei sunt vreo 60 de milioane si se descurca cu agentii pe care ii au, nou ne trebuie de 5 ori mai multi agenti idioti care nu vorbesc nici macar romaneste bine daramite o alta limba...afara cu puslamalele astea...

    RăspundețiȘtergere