11 ian. 2010

Justitia un butoi cu pulbere care poate exploda oricand !

"Vorbim ca sa bifam ca am facut ceva", a clamat presedintele de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania, Viorica Costiniu, comentand raportul de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii prezentat luni, in prezenta presedintelui Traian Basescu.

"Stau sa ma intreb ce i-a impiedicat pe cei care propun astazi actiuni pentru viitor, sa fi facut deja ceea ce propun. Activitatea individuala nu se regaseste deloc in acest raport. Relatia cu celelealte institutii ale statului este practic un exemplu expediat rapid. In afara de o colaborare cu Presedintia si vreo doua-trei intalniri in Parlament, nu s-a intamplat nimic", a spus Costiniu.

"Se vorbeste de modificari legislative, dupa consultarea noastra. Sa fim seriosi. In Romania se trimite o adresa astazi si se vrea raspunsul ieri, in conditiile in care judecatorii romani sunt cocosati de munca. Nu s-a vorbit niciodata de un lucru extrem de important: modificarea legislatiei. Vorbim ca sa bifam ca am mai facut ceva. Se scrie aici ca CSM trebuie sa emita mesaje catre clasa politica. Cine ii asculta? Justitia este sub o presiune despre care nu vorbeste nimeni in acest raport", a adaugat presedintele de onoare al Asociatiei Magistratilor.

"Nimic in acest raport despre statutul magistratilor, nimic despre bugetului alocat Justitiei. Ne aflam in situatia in care nu putem trai cu salariile din Justitie", a opinat Viorica Constiniu. In final, aceasta a precizat ca greva magistratilor este numai suspendata, ea poate fi reluata oricand.

Mona Pivniceru: Remarca lui Traian Basescu referitoare la greva este incitanta

"Noi toata vara am afirmat si am oferit temei juridic ca protestul magistratilor nu a fost o greva. Sigur ca putem, popular, sa le denumim cum vrem noi dar in drept fiecare produce consecinte juridice diferite. Nu-mi aduc amine sa ne fi ajutat in vreun fel (n.r. - presedintele Traian Basescu) sa depasim protestul", a adaugat presedintele Asociatiei Magistratilor.

Presedintele Traian Basescu a remarcat, la inceputul dezbaterilor de la CSM, ca din raportul de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii lipseste un punct de vedere al presedintelui Consiliului cu privire la greva magistratilor din 2009.

"Ar fi fost extrem de interesant daca in raportul acestui an ar fi fost exprimat un punct de vedere al presedintelui CSM cu privire la greva din magistratura. Nu a fost. Daca nu va fi nici in dezbatere, poate nu o sa mai fie greva", a declarat Traian Basescu.

Kovesi: E necesara o analiza a CSM in ultimii 6 ani

Bilantul din acest an al Consiliului Superior al Magistraturii are o semnificatie speciala, in conditiile in care mandatul celor mai multi dintre membrii alesi va expira in 2010, afirma procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi.

Ea considera ca este necesara o analiza pentru a ceea ce a insemnat pentru sistemul judiciar in ultimii sase ani acest Consiliu Superior al Magistraturii, informeaza Mediafax.

Potrivit lui Kovesi, acest exercitiu "poate permite invatarea din greselile inerente oricarui inceput si poate sta la baza dezbaterilor cu privire la rolul si eficienta acestei institutii".

Laura Codruta Kovesi a aratat ca s-a numarat adeseori printre cei care au criticat unele decizii ale Consiliului Superior al Magistraturii, asumandu-si totodata partea de responsabilitate care ii revine, ca membru de drept, pentru neimplinirile sale.

Procurorul general a mai spus ca si-ar fi dorit ca membrii Consiliului sa reactioneze mult mai devreme la nemultumirile magistratilor, nu doar dupa ce acestia au demarat procedura de revocare a lor din functie.

Kovesi considera ca marele avantaj al acestor proteste a fost crearea in aceasta perioada a unor canale de dialog intre Consiliul Superior al Magistraturii, si asociatiile profesionale sau adunarile generale ale magistratilor, precum si reprezentantii celorlalte puteri ale statului.

Traian Basescu, la CSM: Trebuie sa scapam de clauza de salvgardare

"Justitia romana a intrat cu o clauza de salvgardare in Uniunea Europeana pentru ca nu a reusit sa tina pasul cu celelalte structuri ale statului. Atunci, Justitia romana a intrat in UE cu o restanta, eu va propun sa scapam de ea, anul acesta. Desi Justitia a avut doi ani la dispozitia sa prinda din urma celelalte institutii ale statului, a intarziat", a spus Traian Basescu

"Nu vreau sa tensionez lucrurile la inceput de an, dar aceasta este realitatea. Sa nu uitam ca Executivul si-a asumat masuri decisive si dificile pentru a intra in Uniunea Europeana, ceea ce Justitia nu a facut", a mai spus presedintele.

"Legat de protestul magistratilor, sigur ca a marcat un moment de solidaritate al breslei, dar trebuie sa analizati foarte bine legalitatea sa. Lasati steagul legalitatii jos", i-a raspuns Traian Basescu procurorului Viorica Costiniu, care a tinut sa sublinieze, inaintea discursului presedintelui, ca protestul magistratilor este numai suspendat, poate fi reluat oricand.

"In lipsa Codului de Procedura Penala si cel de Procedura Civila, care ar trebui sa iasa rapid si sa fie si bune, ma indoiesc ca termenul de 2011 mai este fezabil. Acest termen nu trebuie sa ne intre in cap ca o chestiune care nu poate fi modificata. Daca Parlamentul nu va reactiona rapid in ce priveste adoptarea lor, eu nu vad 1 ianuarie 2011 ca un termen fezabil, probabil ca va trebui sa vorbim de termene cum ar fi iulie 2011 sau ianuarie 2012. Cred ca CSM va trebui sa fie ferm si atent la stabilirea teremenelor de intrare in vigoare a Codurilor", a spus Traian Basescu.

Presedintele a fost corectat de un judecator din sala, care a precizat ca nu exista o data ferma pentru aplicarea celor doua coduri de procedura ci numai o perioada orientativa.

"Per ansamblu, si nu referindu-ma strict la activitatea CSM, cred ca sunt destule lucruri care au inceput sa se miste intr-o directie pozitiva in sistemul de justitie, inclusiv din punctul de vedere al luptei impotriva coruptiei. Sa speram ca acest trend se va mentine si dosare care stau de multa vreme vor primi o solutie, indiferent care", a spus presedintele.

In finalul interventiei sale, seful statului a afirmat ca vrea sa aiba o intalnire privata cu membrii noii conduceri, dupa ce aceasta isi va fi intrat in atributii. "Mi-as dori mult ca la un moment dat, dupa alegerea noii structuri de conducere a CSM, sa avem o discutie cu usile inchise, pentru ca simt nevoia unei discutii foarte deschise", si-a incheiat discursul presedintele Basescu.

Florica Bejinaru este noul presedinte al CSM

Judecatorul Florica Bejinaru este noul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, ea fiind votata de membrii CSM.

Alegerea Floricai Bejinaru va fi contestata

Viorica Costiniu, presedinte de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania, a declarat ca va contesta in instanta decizia CSM de alegere a noului presedinte al CSM in persoana Floricai Bejinaru, care a fost acuzata de colaborare cu fosta Securitate.

"Costiniu a vorbit despre autoritatea morala a magistratului, care ar fi trebuit "sa indemne la decenta", anunta NewsIn.

Florica Bejinaru a fost acuzata de colaborarea cu fosta Securitate, ea primind initial un verdict de la CNSAS in acest sens, care apoi a fost schimbat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu