27 mar. 2010

Cat de aproape suntem de o apocalipsa financiara?

Sfarsitul anului 2009 a fost marcat de iesirea din recesiune a tot mai multor tari. Economia globala dadea chiar semne usoare de crestere guvernele se felicitau intre ele pentru cat de bune au fost programele lor anticriza.
Asa ca, la inceputul anului, presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, sustinea cu incredere ca o a doua recesiune nu va avea loc, admitand, insa, ca exista inca o nesiguranta economica.

Si nesiguranta a lovit din plin, cel mai bun exemplu fiind Grecia, a carei recesiune s-a adancit extrem de mult, de la inceputul lui 2010 luandu-se masuri de austeritate severe care au aruncat tara in haos.

Greseala fatala pentru Grecia pare sa fi fost adoptarea monedei unice europene, asa cum sustin tot mai multi analisti economici. Si asta pentru ca 2009, anul in care Grecia a trecut la euro, a fost anul in care s-a inregistrat cea mai mare crestere din cei 16 ani de boom economic continuu.

Insa cresterea a fost artificiala, bazata in special pe faptul ca populatia a profitat de dobanzile mici la creditele din zona euro si s-a indatorat peste masura cumparand case si bunuri de consum.

Insa aceeiasi analisti sustin ca Grecia e doar un semnal de alarma pentru restul lumii, mai ales pentru tarile membre ale Uniunii Europene.

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a avertizat inca de la inceputul anului ca daca statele dezvoltate se grabesc prea mult cu masurile de iesire din criza, risca sa intre din nou in recesiune.

Principalul exemplu dat atunci era cel al Japoniei, care a suferit o criza financiara de la finalul anilor '90, seful FMI subliniind ca acest lucru demonstreaza ca revenirea economiei nu se produce decat dupa ce companiile si bancile isi curata bilanturile.

Si nu au trecut nici trei luni de la acest avertisment ca o tara europeana, Suedia, a anuntat reintrarea in recesiune dupa ce a inregistrat o scadere severa a produsului sau intern brut anual cu 4,9% in 2009, fata de 2008. Iar analistii avertizeaza ca vor mai fi si alte tari.

O noua recesiune, sfarsitul lumii pe care o stim

Multi ar putea spune ca o noua recesiune nu va fi la fel de grava, guvernele lumii dand dovada ca pot manageria criza. Nici nu s-ar putea insela mai mult.

Dupa ce masurile au fost luate haotic si resursele au fost risipite in planuri de salvare a economiilor de sute de miliarde de dolari, o noua recesiune ar fi catastrofala, enemaiexistand bani pentru a o combate.

La ce semne trebuie sa fim atenti pentru a vedea daca ne paste acest dezastru? Potrivit analistilor economici, exista sase semne care prevestesc o recesiune.

In primul rand, piata locurilor de munca. Rata somajului a coborat putin vizibil din 2009. Exista semne de imbunatatire in viitor, insa daca acest lucru nu se intampla, si oamenii vor continua sa ramana fara job-uri, ar inseamna o a doua recesiune, din cauza scaderii vanzarilor retail, a preturilor in domeniul imobiliar si a vanzarilor de automobile.

Apoi sunt vanzarile de retail. In ultima perioada, consumatorii au fost mai generosi, iar vanzarile din magazine au crescut. Craciunul, Revelionul si acum Sarbatorile Pascale le-au mai adus zambetul pe buze comercianilor, insa pentru scurt timp, vanzarile nefiind peste asteptari.

Al treilea element este pretul petrolului. In vara anului 2008, inainte de criza mondiala, pretul petrolului a atins maxime istorice, de 145 de dolari pe baril, ceea ce a avut un impact major asupra consumatorilor. Insa, pe masura ce activitatea economica s-a incetinit, si cererea pentru petrol a scazut, preturile reducandu-se cu aproximativ 75 de procente, pana la sfarsitul anului trecut.

Inspre sfarsitul lui 2009, insa, preturile au crescut constant, datorita estimarilor ca recesiunea va lua sfarsit, iar, pentru anul in curs, se estimeaza valori apropiate celor din 2008.

Trebuie sa fim atenti si la industria auto. Putine domenii au fost atat de grav afectate de criza economica precum industria auto, chiar si cei mai puternici producatori pierzand bani.

Daca somajul nu va fi diminuat si bancile nu dau drumul la creditare, industria auto va suferi si mai mult, ceea ce ar putea insemna mai multe falimente in domeniu si mai multi oameni concediati.

Cel mai important trebuie sa fim atenti la cauzele fostei recesiuni - una dintre ele fiind piata imobiliara. Cresterea artificiala a preturilor locuintelor a stat la baza izbucnirii crizei economice.

Unii analisti cred ca, in sfarsit, acest domeniul a atins cel mai scazut nivel, insa, altii cred ca preturile sunt, inca, prea mari in raport cu veniturile, prin urmare ar avea loc pentru scadere.

Orgoliile Chinei si SUA ne pot arunca intr-o noua recesiune

Nu in ultimul rand, nu se stie exact numarul caselor care au fost confiscate de creditori, iar, cand acestea vor fi puse in vanzare, vor pune si mai multa presiune asupra preturilor.

Si, nu in ultimul rand, piata de capital. Bursa este considerata unul dintre indicatorii cei mai importanti ai economiei, avand in vedere ca, in momentul in care preturile actiunilor cresc, urmeaza o crestere a economiei per ansamblu.

Insa multi economisti cred ca pretul actiunilor in acest moment este deja prea mare, in comparatie cu redresarea reala a situatiei companiilor, iar o a doua corectie a pietei ar reprezenta o alta recesiune. Sursa: Ziare.com

Citeste si: Sfarsitul lumii financiare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu