31 mar. 2010

Vine iar sfarsitul lumii - O noua incercare de a recrea Big Bang-ul

Cel mai mare accelerator de particule din lume a fost repornit marti, de oamenii de stiinta de la CERN (Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara), intr-o incercare de a descifra misterul genezei Universului prin recrearea Big-Bang-ului.

Pornirea acceleratorului de particule s-a facut abia de la a doua incercare. Sistemul de protectie al acceleratorului a facut ca acesta sa se opreasca automat, dupa ce s-a constatat ca exista un semnal electric anormal. Cercetatorii au reusit, intr-un final, sa rezolve problema si au pornit din nou acceleratorul.

Cercetatorii de la CERN au transmis marti, live, pe Twitter, mesaje despre stadiul activitatilor din camera de control a acceleratorului de particule.

In jurul orei 13:20 (ora Romaniei), fizicienii isi tineau respiratia la centrul CERN, dar si in toata lumea, pe masura ce acceleratorul ajungea la o energie de aproape 3 trilioane de eletrovolti, apropiindu-se de capacitatea maxima.

Acceleratorul are o capacitate de 7 trilioane de electrovolti, urmand ca de la 3,5 trilioane de electrovolti sa inceapa ciocnirea particulelor.

La ora 14.00, cercetatorii au transmis ca au fost observate primele coliziuni ale particulelor. "Natura face acest lucru cu razele cosmice tot timpul, insa este pentru prima oara cand se realizeaza in laborator", scriu cei la CERN.

Construit intr-un tunel lung de 27 de kilometri care se intinde sub granita franco-elvetiana, accele ratorul de particule ar urma sa dezvaluie noi particularitati ale universului prin recrearea unor conditii similare cu cele care au dus la crearea Big-Bang-ului. Cercetatorii sunt in mod special interesati de bosonii Higgs, particule ale caror existenta nu a fost pana acum demonstrata.

Acceleratorul a fost oprit in 2008, la putin timp dupa ce a inceput sa functioneze, din cauza unei defectiuni. Particulele protonice au circulat in tunelul acceleratorului, in directii opuse, inca de pe 19 martie, urmand ca dupa ce au devenit stabile, sa se permita ciocnirea lor la viteze apropiate de viteza luminii.

Acceleratorul de particule a starnit un imens interes in media si a dat nastere numeroaselor speculatii cu privire la rezultatul experimentelor, in unele viziuni apocaliptice acesta urmand sa creeze o gaura neagra care va inghiti Pamantul.

Specialistii au asigurat insa in repetate randuri ca acest lucru nu se va intampla. In cel mai nefericit caz, experimentele pot sa esueze, iar cercetatorii sa nu descopere nimic deosebit, in conditiile in care nu se stie daca vor mai primi fonduri pentru a realiza un alt accelerator de asemenea dimensiuni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu