1 mar. 2010

Congresul-mascarada: Cum au regizat oamenii lui Voiculescu alegerea noului presedinte al PC pe ritmuri de Fuego

Forfota mare duminica la Congresul conservatorilor. Organizatorii s-au dat peste cap sa-l multumeasca pe "dom'profesor", astfel incat noul sau protejat, Daniel Constantin, sa dea cat mai bine la TV. Alegeri democratice si deschise cu liderii de organziatii care au indicat unde trebuie pusa stampila, figuranti angajati ca sa promoveze imaginea PC de partid al tinerilor si candidati marioneta - sunt doar cateva fragmente din congresul conservatorilor.

1.400 de delegati la congresul PC si 400 de figuranti. Conservatorii au declarat ca, la congres au participat aproximativ 1.400 de delgati, restul fiind prieteni si invitati. Neoficial invitatii si prietenii erau angajati la firmele lui Dan Voiculescu si Maria Grapini, sustin surse participante la congres.

Tineri cu tricouri cu sigla partidului au defilat pe intreg parcursul congresului printre delegati. La prezidiu, viitorul presedinte, Daniel Constantin, a fost incadrat de catre Dan Voiculescu si Codrut Seres. In spatele lor, au stat tineri cu pancarde cu noul slogan "Implica-te! Schimbarea incepe acum!"

Atat in sala, cat si pe culoare, fiecare delegat sau invitat a fost bine repartizat. In sala, toti delegatii au stat cuminti pe scaune. In schimb, pe hol, cei 400 de invitati forfoteau la cafele si sandvisuri. In fata prezidiului, consilierul de imagine al lui Voiculescu comunica printr-o statie in permanenta si facea semne disperate tinerilor de la prezidiu cu ce trebuie sa faca. Dupa fiecare speech gesticula catre sala, apaluze.

Oficial, noul imn al conservatorilor a fost prezentat in prima auditie de catre Fuego. "Ca romanul nu-i niciunul" este numele cantecului, care a ridicat sala in picioare. Fuego, imbracat in costum popular, a mai facut improvizatii, ca la nunta: "Traiasca PC--ul!, La multi ani!" 
Candidatul pentru sefia PC si impus de Dan Voiculescu, Daniel Constantin vorbea ca si cum ar fi candidat la presedintia Romaniei: "Vreau sa va anunt inca de acum ca nu voi fi un presedinte cuminte. Nu voi sta la Bucuresti ascuns intr-un birou. Nu ma voi multumi sa ne vedem o data la cativa ani si atunci in campanie electorala. Vreau sa dovedim impreuna Romaniei cine suntem si de ce suntem in stare".

Cel de-al doilea candidat la sefia PC, Petru Marginean l-a deconspirat, in discursul sau, pe adevaratul sef al PC. 'Multi m-au intrebat cum de candidez. Ai vorbit cu proful? Nu am vorbit cu proful, dar dupa cum il cunosc, ii place competitia'.

Marginean si-a rugat un coleg de partid sa imparta flori doamnelor si domnisoarelor conservatoare. Cu un nume predestinat de "gradinarul PC", Nicu Gradina, secretar executiv la filiala Hunedoaraa a oferit ghiocei femeilor din sala.

La ora 14:00, in pauza de masa a delegatilor, s-a si votat presedintele PC. Procedura de vot a fost cel putin ciudata, fara cabine, fara vot secret. Fiecare lider de filiala si-a scos delegatii din sala, unde au  impartit buletinele de vot si au stat langa delegati sa puna stampila. Fiecare lider de filiala a strans apoi buletinele de vot de la delegatii sai, le-a numarat si pus in urna.

Intre timp, pe holuri, consilierul de imagine al lui Voiculescu se agita si tipa intr-o statie. "Incolonarea acum. Sa impartim pachetele cu mancare. Se termina pauza si nu s-a impartit nimic. Unde sunteti?". Pachetele cu mancare si suc au fost pentru figurantii care agitau pancarde si pentru angajatii firmelor lui Voiculescu si Grappini.

Dupa pauza s-a anuntat rezultatul: Daniel Constantin a fost ales cu 975, contracandidatul sau, Petru Marginean a obtinut 398 de voturi.

La prezidiu, euforie mare. Toti s-au ridicat mimand surpriza si incantarea. Aplauze si strangeri de mana. Daniel Constantin este felicitat de Voiculescu si Seres. Fetita lui Constantin apare sa-si felicite tatal si este asezata intre Dan Voiculescu si Daniel Constantin.
  • Petru Margineanu: "Felicitari domnule presedinte. Multumesc tuturor celor care nu m-au votat si multumesc tuturor celor care m-au votat si sper ca partidul a castigat azi si nu unul dintre noi doi".  
  • Daniel Constantin: ”Dragi colegi, ca sa incep cu o gluma, primul lucru care mi-a venit in minte cand am auzit rezultatele a fost sa-l intreb pe Codrut daca mai asteptam si voturile din strainatate sau sunt rezultatele finale. Daca sunt finale Codrut dati-mi voie sa va multumesc pentru ce ati reusit sa facerti dumneavoastra azi, aici. (...) As vrea sa-i multumesc domnului profesor Dan Voiculescu pentru increderea pe care mi-a acordat-o mie dar si tinerilor din Partidul Conservator".

Dan Voiculescu este invitat la tribuna pentru a avea ultimul cuvant. "Noi, conservatorii, suntem un partid de centru-dreapta. Nu avem la ora actuala acorduri politice care sa ne oblige la vreo alianta cu niciun partid. Ne bucuram sa avem relatii bune cu PSD, ne bucuram sa avem relatii bune cu PNL de colaborare, nu de subordonare. (...)Trebuie sa ne unim toti, PSD, PC si PNL, sa oprim sa nu se mai intample o astfel de experienta". 



Un comentariu:

  1. eu nu inteleg cum unii nu au simtul ridicolului! si ai dreptate... "prima auditie" a acelui cantec are cativa ani buni :)

    RăspundețiȘtergere