23 mar. 2010

CSM: Judecatorii vizati in cazul Voicu beneficiaza de prezumtia de nevinovatie

Presedintele CSM, Florica Bejinaru, a spus marti, in cadrul unei declaratii de presa, ca judecatorii vizati in cazul senatorului Voicu beneficiaza de prezumtia de nevinovatie si participa in continuare la sedinte de judecata, chiar daca Inspectia Judiciara a inceput verificari in cazul lor.

Bejinaru a aratat ca, asa cum CSM a comunicat anterior, Inspectia Judiciara a inceput verificari in cazul judecatorilor Cristian Jipa si Flroin Costiniu, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, vizati in dosarul de trafic de influenta al senatorului Catalin Voicu.

Bejinaru a subliniat ca CSM s-a sesizat, in cazul lui Costiniu, inca din 5 ianuarie, iar in cazul juprodecatorului Jipa, din momentul in care Consiliul a avut informatia ca s-a inceput urmarirea penala pe numele acestuia.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a declarat ca cei doi judecatori participa, in continuare, la sedinte de judecata, deoarece legea nu prevede altfel, chiar daca Inspectia Judiciara face vertificari in cazul lor, cei doi beneficiind de prezumtia de nevinovatie, care este un principiu al statului de drept.

Presedintele CSM, Florica Bejinaru, a declarat marti ca institutia isi propune sa continue cele trei proiecte apreciate in raportul interimar pe justitie al Comisiei Europene, respectiv cele referitoare la lipsa de personal, la volumul optim de activitate si cel privind managerii de instante.

CSM isi propune sa continue proiectele apreciate in raportul interimar al Comisiei Europene

Florica Bejinaru a mai spus, in cadrul unei declaratii de presa pe tema Raportului interimar pe justitie al Comisiei Europene, ca documentul apreciaza unele masuri luate de Consiliu in ceea ce priveste politica de personal, care vizeaza implementarea proiectului managerului de instanta, transferul sarcinilor administrative de la judecatori la grefieri, masuri pe care CSM va continua sa le implementeze.

Astfel, Bejinaru a aratat ca in Raportul CE este mentionat proiectul pilot privind volumul optim de munca la nivelul instantelor, care vizeaza, in cursul anului 2010, asigurarea unei alocari cat mai corecte a volumului de munca la nivelul instantelor. Florica Bejinaru a adaugat ca la sfarsitul lunii martie va avea loc prima evaluare a acestui proiect pilot.

Pe de alta parte, presedintele CSM a adaugat ca Raportul interimar pe justitie apreciaza si proiectul referitor la managerul de instanta, care vizeaza degrevarea magistratilor de atributiile care nu tin de activitatile judiciare.

"Al treilea proiect apreciat in raportul CE este cel privind transferul sarcinilor administrative de la judecatori la grefieri", a declarat Bejinaru, care a adaugat ca, in prezent, sunt elaborate masurile legislative pentru implementarea proiectului, care urmeaza sa fie inaintat Ministerului Justitiei.

Florica Bejinaru a vorbit si despre mentiunile din Raportul CE pe marginea progreselor realizate in privinta Inspectiei Judiciare, vorbind si despre asigurarea transparentei activitatii inspectorilor, prin publicarea deciziilor pronuntate de sectiile Consiliului in materie disciplinara, dar si a unei carti de practica in materie disciplinara.

In ceea ce priveste unificarea practicii judiciare, Bejinaru a spus ca, in prezent, proiectul JURINDEX, care vizeaza publicarea integrala a hotararilor pronuntate de instante, este in impas, din cauza unor neintelegeri cu Tribunalul Vrancea. Intrebata care ar fi aceste neintelegeri, Florica Bejinaru a sustinut ca va avea o discutie cu reprezentanti ai conducerii acestei instante, pentur deblocarea proiectului, iar in cazul in care nu se va ajunge la o intelegere, CSM ar putea continua proiectul pe cont propriu.

Bejinaru a declarat, in finalul conferintei de marti, ca CSM va continua proiectele apreciate de Comisia Europeana si va face, in continuare, eforturi pentru a asigura recrutarea transparenta a inspectorilor judiciari.

Un comentariu:

  1. rahat cu apa rece...trebuiau suspendati macar acei judecacati, caci judecatori nu ii pot numi...

    Dusmanul de clasa Google, se retrage din China...detalii la mine pe blog

    RăspundețiȘtergere